Poster mangler

Dagny

Dagny
 
 

Den unge pianistinnen Dagny Juel kommer til forrige århundreskiftes Berlin for å studere...

 

 
Fakta
Norgespremiere: Apr 2015
Vennligst vent, laster programmet.
Flere fakta

Om filmen

Den unge pianistinnen Dagny Juel kommer til forrige århundreskiftes Berlin for å studere videre ved konservatoriet der. Hennes venn, maleren Edvard Munch fører henne inn i bohemmiljøet med bl.a. August Strindberg og Stanislaw Przybyszewski som hun gifter seg med, men hemmeligheter ligger skjult . Historien sprer seg over store deler av Europa og ender i Kaukasus-fjellene - i mellomtiden har både Kristiania, Krakow, Warszawa og Tbilisi fått dramatisk og avgjørende betydning.


Strindberg har beskrevet henne som en hensynsløs manne-eter. Edvard Munchs omtale av henne er noe av det vakreste som er skrevet. Og slik er det hele veien, alle har forskjellige oppfatninger av Dagny Juel.


Dagny Juell var legedatteren fra Kongsvinger som i begynnelsen av 1890-årene reiste til Berlin for å studere musikk. Der ble hun tatt hånd om av barndomsvennen Edvard Munch, som raskt gjorde henne til sin elskerinne. Hun kom snart med i kunstnerkretsen rundt vertshuset Schwarze Ferkel, og traff August Strindberg. Han tilbød henne ekteskap, men hun avslo og såret ham dypt. Derimot sa hun ja til det samme tilbudet fra den polske forfatteren Przybyszewski. De flyttet til Polen, fikk to barn og var lykkelige der en periode før ekteskapet begynte å gå dårligere. I 1901 reiste Dagny til Tiflis i Kaukasus sammen med en disippel av hennes mann, som nå var blitt hennes elsker. 23. mai skyter...

Les alt om filmen Se alle skuespillere (8)

Diskuter filmen