0

Runaway Train

Runaway Train
 
 

Thriller-klassiker basert på manus av Kurosawa
 

 
Fakta
Norgespremiere: Jun 2013
Vennligst vent, laster programmet.
Flere fakta

Om filmen

To menn hopper på et tog etter å ha rømt fra et verstingfengsel. De oppdager at togføreren er død og at toget, som kjører i rasende fart over Alaskas sletter, ikke kan stoppes. Et godt thriller-utgangspunkt i seg selv, men det som hever Runaway Train (basert på et manus av Kurosawa) høyt over sine genrebrødre er den eksistensialistiske dimensjonen som oppstår i konfrontasjonen mellom de tre passasjerene. Det er nemlig en kvinne ombord også.


Når man tenker seg om, har filmhistorien overraskende mange togfilmer, fra Lumière-brødrenes tidlige Toget ankommer stasjonen og Edwin S. Porters The Great Train Robbery, via Buster Keatons vanvittige togklassiker The General til Hitchcocks Strangers on a Train og Jirí Menzels lune Tog under oppsikt. Og da har vi bare nevnt noen få. Begynner man å regne med minneverdige togscener, blir lista svært lang: Hva hadde Ozu vært uten jernbaneperrongene, hva hadde westerngenren vært uten jernhesten, hva skulle skurker og actionhelter gjort om de ikke kunne balansere på tak samtidig som toget hamrer taktfast av gårde?
Den nylig avdøde forfatteren Donald Richie har påpekt at toget hos Ozu er et instrument for mysterie og forandring, og dette poenget kan vi lett overfør til mange andre filmer også. Toget er en arena som konstant beveger seg, samtidig som det er et lukket rom, en scene der regissøren...

Les alt om filmen Se alle skuespillere (17)

Diskuter filmen