Gåten Jason Bourne

Matt Damon og Franka Potente i Gåten Jason Bourne

De burde latt ham være i fred...

Gåten Jason Bourne
Action / Thriller
15 år
1 t. 52 min.
Norgespremiere: 01.10.2004

Kinoprogram

Om filmen

Gåten Jason Bourne

For to år siden trodde Jason Bourne at han hadde gått fra fortiden. Men nå innhenter den ham. Med en gang ballen starter å rulle, er en katt-og-mus-jakt igang, og den Treadstone-utdannede Jason Bourne må vende tilbake til livet som kaldblodig og profesjonell leiemorder.

Bourne og Marie (Franka Potente) har holdt på sine anonyme, hemmelige liv på bekostning av varighet. Hjemsøkt av mareritt og en fortid han ikke kan huske, flytter Bourne Marie fra by til by - og forsøker å holde seg alltid ett skritt foran. En dag, uten forvarsel, kan han risikere å bli dratt tilbake til den verden har håpet på å ha forlatt for alltid.

Når en agent dukker opp i den søvnige landsbyen som har vært deres hjem den siste tiden, må de legge livet bak seg og komme seg unna. Fortiden venter nå på dørstokken og deres eneste valg er å løpe vekk.

Men med en gang ballen har startet å rulle og en katt-og-mus-jakt er i gang, må den Treadstone-utdannede Jason Bourne vende tilbake til livet som kaldblodig og profesjonell leiemorder.

To år tilbake gikk Bourne vekk fra en livet i den livsfarlige verden som skapte ham med en garanti om hevn for den som forsøker å opprette kontakt. Nå som denne verden kommer snikende på, gjør Bourne alt i sin makt for å holde sitt ord.

I 2002 ble en helt født med premieren til "Hvem var Jason Bourne", som er kinoversjonen av Robert Ludlums bestselgende roman. Filmen er basert på historien om leiemorderen Jason Bourne (Matt Damon) som forsøker å få tilbake hukommelsen, mens han unngår skumle personer fra fortiden. "Gåten Jason Bourne" har spilt inn til sammen 107 millioner dollar i USA på kort tid.

Foruten Matt Damon og Franka Potente, får man gjensyn med Brian Cox og Julia Stiles. Filmen ble spilt inn i Tyskland, Russland og India.

Matt Damon hadde én replikk i "Mystic Pizza" fra 1988. Siden den gang har rollene hans bare vokst. Han har nå for andre gang hovedrollen i filmene om agenten Jason Bourne, og i følge nettstedet Ananova har Damon sagt ja til å lage en tredje film i samme serie, dersom manuset er godt.

Damons definitive gjennombrudd i Hollywood var da han og bestekompisen Ben Affleck skrev manuset til "Den enestående Will Hunting", som ble publikumssuksess verden over. Matt Damon spilte selv hovedrollen mattegeniet Will Hunting. Siden filmen kom i 1997 har tilbudene om filmroller kommet som perler på en snor for filmyndlingen fra Massachusetts.


Franka Potente fikk sin kjendisstatus etter at hun spilte hovedrollen Lola "Løp, Lola, Løp!" fra 1998. Rollen var spesialskrevet for den tyske jenta av Tom Tykwer, som på den tiden var kjæreste med Potente. Etter dette har vi sett henne i filmer som "Krigeren og Keiserinnen", "Blow", "Storytelling" og "Hvem var Jason Bourne". Nå er hun altså tilbake igjen i rollen som Marie Helena Kreutz og blir spådd en lysende framtid i Hollywood.

"Gåten Jason Bourne" er regissør Paul Greengrass' siste film. Fra før av har han regissert "Bloody Sunday", samt produsert og regissert en del TV-filmer, som "The Murder of Stephen Lawrence" og "The One That Got Away"'

Fakta om Filmen

 • Norgespremiere: 01.10.2004
 • Originaltittel: The Bourne Supremacy
 • Genre: Action / Thriller
 • Manus: Tony Gilroy, Robert Ludlum (roman)
 • Nasjonalitet: USA
 • Språk: Engelsk
 • Musikk: John Powell
 • Produksjonsselskap: Universal
 • Distribusjon: United International Pictures
 • Video distribusjon: Universal Pictures Nordic, Universal Pictures Nordic, Universal Pictures Nordic, Universal Pictures Nordic, Universal Pictures Nordic, Universal Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB, Universal Pictures Nordic
 • Produksjonsår: 2004
 • Lengde: 1 t. 52 min.
 • Aldersgrense: 15 år
 • Egnethet: Voksen
 • Begrunnelse: Denne filmen inneholder skildringer av slagsmål, selvmord og drap og får derfor 15-årsgrense.