Superman Returns

Norgespremiere: 28.07.2006
11 år
2 t. 30 min.
Action

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Mannen av stål vender tilbake til Jorda etter fem år.

Supermann forsvant på mystisk vis for fem år siden. Krisene på kloden har bare blitt større. Hans livs kjærlighet, Lois Lane, har gått videre i livet. Mannen fra Krypton kommer nå tilbake for å finne sin plass bak menneskene. Men Lex Luthor har andre planer for ham.

Supermann ble født som Kal-El på den fjerntliggende planeten Krypton. Han ble sendt ut i verdensrommet av sin far før planeten eksploderte. Kal-El ble oppdratt av adoptivforeldre på Kent-gården i Kansas. Selv om han er vokst opp blant mennesker, er han ikke en av dem. Under Jordas gule sol kan han gjøre ting de bare kan drømme om. For å fungere blant dem må han leve et dobbeltliv som den milde, anonyme Clark Kent, og så forvandles i hemmelighet til Mannen av stål når verden roper om hjelp.
Nå har Jordas kriser vært uløst i fem år siden Supermann forsvant på mystisk vis. Uten ham har kriminaliteten økt eksplosivt.
Lois Lane, stjernejournalist i Daily Planet og Supermanns sanne kjærlighet, har gått videre siden Supermann forsvant uten et ord. Hun har til og med vunnet den prestisjetunge Pulitzer-prisen for essayet "Hvorfor verden ikke trenger Supermann". Lois har andre ting å tenke på - hun er forlovet med redaktørens nevø og har en liten sønn.
Erkefienden Lex Luthor har sluppet ut av fengsel mens Supermann har vært borte. Nå skal det onde geniet igjen forsøke å skaffe seg verdensherredømme og samtidig knuse den blåkledde superhelten. Verden trenger Mannen av stål mer enn noen gang.

Legenden vender tilbake
Bryan Singers "Superman Returns" er ikke en direkte fortsettelse av Richard Donners klassikere "Supermann - The Movie" (1978) og "Supermann - Det store oppgjøret" (1980). Men den ambisiøse nysatsingen har mye til felles med 70-tallsklassikerne med Christopher Reeve som superhelten. Til og med Marlon Brandos tolkning av Jor-El er blitt digitalt hedret i 2006-versjonen.
- Vi følte at alle, bevisst eller ubevisst, kjenner den opprinnelige historien. I ulik grad vet alle hvem Supermann er. Vi prøver ganske enkelt å gi historien en fortsettelse, sier manusforfatter Michael Dougherty.

Bryan Singer
(regi)
Bryan Singer fikk en eksplosiv start på regikarrieren med sin andre spillefilm, den smarte, velspilte thrilleren "De mistenkte" (1995), som innbrakte Oscar-priser for Beste mannlige birolle (Kevin Spacey) og Beste originalmanus (Christopher McQuarrie). Dramaet "En god elev" (1998) høstet også gode kritikker, og to år senere rykket Singer opp i Hollywoods førstedivisjon. Da kom "X-Men", en av de mer vellykkede filmatiseringer basert på en populær tegneserie. Singer gjenåpnet det samme universet med "X-Men 2" (2003).

Brandon Routh
(Supermann/Clark Kent)
- Uansett hvor krevende det måtte være å fylle skoene til Christopher Reeve så kunne ikke skuespilleren som skulle være Supermann ha den bagasjen en filmstjerne har, sier regissør Bryan Singer. Han ville heller ha en skuespiller som kunne representere og se ut som det kollektive minnet folk har om Supermann.
Richard Donner, som sto bak de to første Supermann-filmene med Reeve, sier at han sto overfor det samme valget. Hvis skuespilleren assosieres med andre roller, blir rollefiguren borte, mener Donner.
Etter en lang prosess, med usedvanlige mange skuespillere til testing, valgte Singer den forholdvis ukjente Brandon Routh. Han debuterte i komiserien "Odd Man Out", var innom populære "Gilmore Girls" og spilte en sesong i såpeoperaen "One Life to Live". Han har også hatt opptredener i TV-serier som "Cold Case", "Will & Grace" og "Oliver Beene".

Kevin Spacey
(Lex Luthor)
Kevin Spacey er en av USAs fremste film- og teaterskuespillere. Han har mottatt Oscar-statuetten to ganger, for Beste mannlige hovedrolle i "American Beauty" (1999) og for Beste mannlige birolle i Bryan Singers "De mistenkte" (1995). På lerretet husker vi Spacey også fra blant annet "På stram line" (1992), "Se7en" (1995), "L.A. Konfidensielt" (1997), "Forhandleren" (1998), "Gi det videre" (2000) og "K-Pax" (2001).
Spaceys første lidenskap var teateret, og debuten på Broadway i New York var mot Liv Ullmann i "Ghosts". Deretter spilte han i flere store stykker mot Jack Lemmon, en skuespiller Spacey gir mye av æren for fremgangen.

Kate Bosworth
(Lois Lane)
Kate Bosworth har spilt mot Kevin Spacey før, i musikalen "Beyond the Sea" (2004), som Spacey også regisserte. Hun filmdebuterte i Robert Redfords Oscar-nominerte "Hestehviskeren" (1998). Siden har hun blant annet spilt mot Denzel Washington i "Remember the Titans" (2000).

Fakta

Norgespremiere
28.07.2006
Originaltittel
Superman Returns
Sjanger
Action
Skuespillere
Brandon Routh
Kate Bosworth
Sam Huntington
Hugh Laurie
James Marsden
Kevin Spacey
Eva Marie Saint
Regi
Bryan Singer
Manus
Dan Harris og Michael Dougherty
Produsent
Jon Peters og Gilbert Adler
Foto
Newton Thomas Sigel
Musikk
John Ottman
Nasjonalitet
USA
Språk
Amerikansk
Lengde
2 t. 30 min.
Produksjonsår
2006
Produksjonsselskap
Warner Bros
Distribusjon
Norsk Filmdistribusjon
Aldersgrense
11 år
Egnethet
Ungdom
Begrunnelse
Denne filmen om Supermanns tilbakekomst inneholder flere voldsomme actionscener og truende situasjoner. Da det hele foregår i et eventyrlig univers får filmen 11-årsgrense. Filmen frarådes samtidig barn under 11 år da enkelte spesielt faretruende scener kan vekke uro hos yngre barn.

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene