Drageløperen

Norgespremiere: 25.01.2008
11 år
2 t. 8 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Han kan endelig gjøre opp for seg.

Bestevennene Amir og Hassan vokser opp i Afghanistan på 70-tallet, men skiller lag like før Amir må flykte fra landet. I voksen alder vil han gjøre bot for en urett han begikk mot Hassan. Amir vender hjem til et nytt og farlig Afghanistan.
Buldrende russiske panservogner og Talibans religiøse diktatur er i en utenkelig fremtid. Monarkiet råder fortsatt i Afghanistan. Sorgløst leker bestevennene Amir og Hassan i Kabuls gater, gjerne med å finslepe teknikken som drageløpere eller fordypet i fortellinger under favorittreet i en rolig lund. Likevel er det en verden som skiller bestevennene. Amir hører til den øvre middelklassen, bor i et vakkert hus med mosaikkfliser, lysekroner og broderte gobeliner og blir kjørt til skolen i familiens svarte Mustang. Hassan bor i et skur i Amirs hage, og Hassan og faren hans er tjenere for Amir og faren.
Vennskapet brister den dagen Hassan blir utsatt for et overgrep som Amir føler at han skulle hindret. Istedenfor å beklage oppførselen sin, støter han bestevennen fra seg slik at Hassan og faren må forlate herskapet sitt etter et liv i trofast tjeneste. Snart må Amir og faren selv forlate hjemmet. Russernes forestående invasjon tvinger dem i eksil til USA, og der makter faren å gi Amir god utdanning og en ballast for et godt liv fjernt fra tragediene som rammer hjemlandet.
En dag får Amir høre fra noen som innstendig oppfordrer ham til å vende hjem. Det er endelig mulig for Amir å gjøre opp for uretten han begikk - den han aldri har tilgitt seg selv.

En forfatters virkelighet
"Drageløperen" er en film basert på boken av samme navn. Den er blitt en internasjonal millionselger, har toppet mange prestisjetunge salgslister og er møtt med overveiende strålende kritikker. Forfatteren Khaled Hosseini er en eksilafghaner bosatt i California, og hans barndomshistorie har flere paralleller med Amirs dramatiske oppvekst. Hosseini tilhørte de privilegerte i Afghanistan på 70-tallet. Faren var diplomat og moren lærer. Da Khaled var 11 år, fulgte familien med da faren ble utstasjonert i Paris. Etter den sovjetiske invasjonen i Afghanistan kunne de ikke vende hjem, og isteden fikk de oppholdstillatelse i USA. Den tidligere så velstående familien kom tomhendt, og måtte ydmyke seg til å ta imot offentlig støtte. De tilpasset seg det nye hjemlandet, og Khaled vokste opp og ble lege. Afghanistan var et blekt minne, men en dag han så et TV-innslag om Talibans forbud mot dragesport, kom sinnsbildene sterkt tilbake. Han satte seg ned for å skrive på noe som i løpet av få timer ble en novelle. Han la den vekk i forvissing om at amerikanere ikke ville lese om Kabul med 11. september 2001 ferskt i hukommelsen. Det var svigerfaren som et par år senere oppmuntret Khaled til å arbeide videre med fortellingen. Den vokste til en debutroman som ble overstrømmende mottatt i USA. Siden har den blitt oversatt til over 40 språk og beveget lesere verden over. Khaled har sagt at boken ikke først og fremst er en fortelling om Kabul og Afghanistan, men en universell historie om mennesker kamp under vanskelige kår.

Marc Forster
(regi)

Marc Forster film "Monster's Ball" (2001) var en sterk fortelling om rasemotsetninger fra et moderne USA som gjorde inntrykk på kritikere og publikum. Halle Berry fikk Oscar-prisen for beste kvinnelige hovedrolle, og filmen ble også nominert til Oscar for beste originalmanus. "Finding Neverland" (2004) vant enda større heder. Filmen om mannen som skapte Peter Pan, i Johnny Depps tolkning, vant Oscar for beste originale filmmusikk og ble nominert i ytterligere seks kategorier. Før "Drageløperen" regisserte Forster den kritikerroste komedien "Stranger Than Fiction" (2006). Hovedrolleinnehaver Will Ferrell ble nominert til en Golden Globe-pris for beste mannlige hovedrolle.

Fakta

Norgespremiere
25.01.2008
Originaltittel
The Kite Runner
Sjanger
Drama
Skuespillere
Khalid Abdalla
Homayon Ershadi
Regi
Marc Forster
Manus
David Benioff
Produsent
Mark Sourian
William Horberg
Musikk
Alberto Inglesias
Nasjonalitet
USA
Språk
English / Dari / Pashtu / Urdu
Lengde
2 t. 8 min.
Produksjonsår
2007
Produksjonsselskap
MacDonald / Parkes Productions
Distribusjon
Sandrew Metronome
Aldersgrense
11 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Barns sentrale tilstedeværelse i konflikter, samt enkelte voldelige skildringer, gjør at denne filmen får 11-årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene