Årets beste filmer halvveis i 2013

Halve 2013 er forbi - et variert filmår med både store og små filmer på programmet. Her har vi listet opp de 20 beste filmene så langt i år, basert på terningkastene fra norske anmeldere. Filmene må ha hatt kinopremiere i Norge i 2013.
 

Se også: Publikums favoritter
 

Se også: Mest sett på kino så langt i 2013
 

Topp 20 pr 1. juli 2013 fra norske filmkritikere:

Spise sove dø
Dypet
Daniel Day-Lewis i Lincoln
Marion Cotillard som Stephanie og Matthias Schoenaerts som Ali i Rust and Bone
Kapringen
Etter revolusjonen
Silje Salomonsen i Eventyrland
Spring Breakers
Sven Nordin i Call Girl
Mads Mikkelsen i Jakten
Jamie Foxx som Django i Django Unchained
Frankenweenie
I de beste hjem
Jessica Chastain i Zero Dark Thirty
Joaquin Phoenix i The Master
Bjarne og Stine
Denis Lavant i Holy Motors
Stories We Tell
Jurassic Park
 1. Spise sove dø

  Regissør Gabriela Pichler brakdebuterer med en film som med varme, nærhet og galgenhumor skildrer en ung kvinnes kamp for tilværelsen. Nermina Lukac er fantastisk i rollen som Raša, en både beintøff og sårbar tenåring. Dette er hennes første filmrolle.

  Kritikerscore: 75/100

 2. Dypet

  Basert på en sann historie er Dypet en utrolig overlevelsesberetning om en fisker som på mirakuløst vis overlever et skipsforlis. I over seks timer svømmer han i iskaldt hav utenfor Island, for deretter å ta seg barbeint over et vulkanlandskap i flere timer før han finner hjelp. Filmen forteller om den dramatiske hendelsen og om fiskeren som på utrolig vis og med en overmenneskelig vilje klarer det ingen andre klarer.

  Kritikerscore: 76/100

 3. Lincoln

  Steven Spielbergs film Lincoln er et intimt portrett av den amerikanske president Abraham Lincolns vågale og avslørende stunder, i en tid der de mørke skyggene fra slavetiden løftes bort og en nasjon ødelagt av krig må repareres.

  Kritikerscore: 77/100

 4. Rust og bein

  Rust og bein er en gripende og hardtslående film om et umake par, om to mennesker som lett kunne gått til grunne, men som sammen finner gnisten og en vei videre. Her er scener man sjelden ser på film, og som setter spor etter seg. Hovedrollene spilles glitrende av franske Marion Cotillard og stjerneskuddet Matthias Schoenaerts.

  Kritikerscore: 78/100

 5. Kapringen

  Kapringen er historien om lasteskipet Rozen, som kun dager før det når sitt mål i havnen i Mumbai blir kapret av somaliske pirater. Kapringseksperten Connor Julian blir kalt inn for å forsøke å snakke med piratene, og slik begynner en intens forhandling på skipet.

  Kritikerscore: 78/100

 6. Etter revolusjonen

  "Etter revolusjonen" er basert på regissørens egne opplevelser under oppveksten. Vi befinner oss i Paris, på begynnelsen av 1970-tallet. Gilles er en ung gymnasiast som er revet med i tidens politiske og kreative strømninger. I likhet med sine skolekamerater, så slites han mellom radikal politisk aktivitet og sine egne, kunstneriske ambisjoner.

  Kritikerscore: 79/100

 7. Eventyrland

  Eventyrland er fortellingen om drapet som aldri skulle ha skjedd, om venner man aldri skulle stolt på og om en gjeld som bare øker for hvert avdrag. I en tilværelse der Jenny har tapt alt har hun likevel alt å vinne: Datteren.

  Kritkerscore: 79/100

 8. Silver Linings Playbook

  Livet går ikke alltid etter planen. Pat (Bradley Cooper) er nyskilt og har derfor mistet både huset og jobben - og etterhvert også fotfestet. Etter å ha tilbragt åtte måneder på en institusjon flytter han inn hos mor og far. På tross av alt er Pat fast bestemt på å gjenoppbygge livet sitt og være positiv slik at han kan få en ny sjanse hos kona. Derfor kompliseres situasjonen da han møter Tiffany (Jennifer Lawrence), en mystisk jente med sine egne problemer.

  Kritikerscore: 80/100

 9. Spring Breakers

  Spring Breakers er både drama, thriller og komedie med kultfilm-potensiale, fra regissør Harmony Korine. Fire collejenter vil ikke gå glipp av vårferiens ville party, selv om de må begå et ran for å finansiere festen.

  Kritikerscore: 80/100

 10. Call Girl

  Unge Iris rekrutteres som "Call Girl" fra skolen til et ungdomsfengsel, og blir sugd lynraskt opp fra samfunnets bunn, forbi diskoteker og elitens krystallkroner, opp mot landets toppolitikere. Når det utopiske bildet av Sverige trues, trer maktens menn inn for å opprettholde den.

  Kritikerscore: 80/100

 11. Jakten

  Jakten, med Mads Mikkelsen i hovedrollen, er en foruroligende skildring av hvordan løgn blir til sannhet - en moderne fortelling om heksejakt, urettferdighet, skyld og tilgivelse. En beretning om hvor skrøpelig fellesskapet er, når sladder, tvil og ondskap får lov til å spre om seg.

  Kritikerscore: 81/100

 12. Django Unchained

  Tarantinos Django Unchained utspiller seg i sørstatene to år før den amerikanske borgerkrigen. Slaven Django støter på mystiske Dr Schultz, som er på sporet av de morderiske Brittle-brødrene, og bare Django kan føre ham til dem. Den uortodokse Schultz kjøper Django med et løfte om å sette ham fri når de tar Brittle-brødrene - døde eller levende.

  Kritikerscore: 82/100

 13. Frankenweenie

  Etter uventet å ha mistet sin elskede hund Sparky, tar unge Victor i bruk vitenskapens kraft for å bringe sin beste venn til live igjen - med noen få små justeringer.  Han prøver å holde sin nye hjemmelagede skapning skjult, men da Sparky slipper ut, finner resten av byen ut at den snille bisken har blitt til en monstrøsitet.

  Kritikerscore: 82/100

 14. I de beste hjem

  16 år gamle Claude skriver en stil som vekker interessen til fransklæreren Germain. Stilen er en velformulert utlevering av hjemmet til Claudes klassekamerat. Germain blir nysgjerrig på elevens litterære talent, og han oppmuntrer ham til å skrive videre om det han observerer. Læreren blir dratt inn i guttens skildring av livet innenfor husets fire vegger og spesielt interessen for klassekameratens mor.

  Kritikerscore: 83/100

 15. Zero Dark Thirty

  Jakten på Osama bin Laden opptok en hel verden, og to amerikanske presidentadministrasjoner, i over et tiår. Omsider klarte et lite CIA-team å spore ham opp. Alle faser av oppdraget ble fullstendig hemmeligholdt. Selv om noen av detaljene ble offentliggjort i etterkant, har fortsatt mange spørsmål vært ubesvarte - inkludert hva CIA-teamets sentrale rolle gikk ut på. Nå fortelles hele historien for første gang i en fengslende ny film av den Oscar-vinnende duoen Kathryn Bigelow og Mark Boal.

  Kritikerscore: 83/100

 16. The Master

  The Master er et drama som er satt til 50-årenes USA. Freddie (Joaquin Phoenix) har tjenestegjort i marinen under 2. verdenskrig. Han kommer hjem etter krigen sterkt preget av det han her opplevd, uten jobb og usikker på fremtiden. Han snubler over en trosbasert kult som engasjerer seg i øvelser for å fjerne følelser, ledet av den karismatiske og intelktuelle Lancaster Dodd, også kjent som "The Master" (Phillip Seymor Hoffman).

  Kritikerscore: 85/100

 17. Ernest og Celestine

  Celestine er ei uredd mus. Hun tror ikke at alle bjørner er farlige. På et oppdrag oppe hos bjørnene møter hun en utsultet Ernest. Han prøver å spise henne, men Celestine slipper unna og leder ham til en butikk full av godterier som de bryter seg inn i. Ernest blir tatt av politiet og Celestine hjelper ham med å flykte. Som takk lover Ernest og hjelpe Celestine med å stjele bjørnetenner, noe som musene trenger når de mister sine egne fortenner. Men alt går ikke etter planen og snart er de på flukt fra både bjørne- og musepolitiet.

  Kritikerscore: 86/100

 18. Holy Motors

  Holy Motors er annerledes fra noe du har sett før. En bemerkelsesverdig reise gjennom Paris' gater, hvor vi følger Monsieur Oscar - en mystisk forkledningsekspert på oppdrag i en hvit limousin. Hans roller spenner fra å spille en aldrende millionær, gangster, bekymret forelder og anarkistisk uteligger.

  Kritikerscore: 87/100

 19. Stories We Tell

  Hvem tror du at du er? Og hvordan forteller du historien om deg selv? Regissør Sarah Polley inviterer deg med på etterforskningen av sin egen familiehistorie. Hennes mor Diane og faren Michael var begge skuespillere. Deres ekteskap hadde oppturer og nedturer. Sarah var attpåklatten i søskenflokken. Da Sarah var 11 år gammel døde moren og tok med seg en stor hemmelighet i graven...

  Kritikerscore: 88/100

 20. Jurassic Park (3D)

  Spielberg introduserer sin Oscarvinnende Jurassic Park (1993) til en ny generasjon kinogjengere, med denne remastringen til 3D-format. På en øde øy har en rik forretningsmann i all hemmelighet skapt en fornøyelsespark med en spesiell attraksjon - levende dinosaurer skapt av forhistorisk D.N.A. Før han åpner parken for publikum inviterer han to dinosaureksperter, en anerkjent matematiker, og sine to barnebarn.

  Kritikerscore: 89/100

Flere topplister

Les også

Mest lest