De beste TV-dramaene skal kåres

Publisert:
Sist oppdatert:

Hvem vinner årets Emmy-priser?

Annonse

Søndag 17. september er det duket for den prestisjefylte Emmy-utdelingen, TV-bransjens svar på Oscar-utdelingen. Her har vi tatt for oss de aller gjeveste prisene i dramakategoriene og sirklet ut de vi tror vil stikke av med statuettene:

Beste dramaserie

I fjor var det "Game of Thrones" som vant, men HBOs gigantserie er ikke med i årets prisjakt, da sesong 7 ble vist etter Emmy-vinduet (1. juni 2016 - 31. mai 2017). Konkurransen i denne kategorien er som alltid knallhard, og det er ikke alltid slik at størst er best. De påkostede storsatsningene "Westworld" og "The Crown" får beinhard konkurranse fra blant andre "Stranger Things" og "The Handmaid's Tale", som stikker av med favorittstemplene. Det skal nevens at "House of Cards" er nominert for femte gang uten noensinne å ha vunnet, kan det tenkes at de belønnes for lang og tro tjeneste?

Årets nominerte:

Better Call Saul
The Crown
The Handmaid's Tale
House of Cards
Stranger Things
This Is Us
Westworld

Vinner: Stranger Things

HVORFOR? Fordi Duffer brødrenes herlige, morsomme og spennende hommage til den klassiske 1980-talls Sci-Fi-filmen trykker på alle de riktige knappene. En gjenomført tidskoloritt, glitrende barneskuespillere (og cast for øvrig) og en brilliant musikkbruk. Vi både håper og tror på denne!


Annonse

Beste kvinnelige hovedrolle i en dramaserie

Den mest-nominerte og mest-vinnende i denne kategorien de siste årene er Claire Danes, som har vært nominert for samtlige sesonger av "Homeland" og vant for de første to. I år er hun ikke på nominasjonslista, men det er derimot en meget talentfull gjeng av hennes kolleger. Her har vi klokketro på Elisabeth Moss, som har vært nominert sju ganger tidligere, seks ganger for "Mad Men" og en gang for "Top of the Lake". På det åttende skal det skje.

Årets nominerte:

Viola Davis - How to Get Away with Murder
Claire Foy - The Crown
Elisabeth Moss - The Handmaid's Tale
Keri Russel - The Americans
Evan Rachel Wood - Westworld
Robin Wright - House of Cards

Vinner: Elisabeth Moss

HVORFOR? Fordi brilliante Moss virkelig bærer "The Handsmaid's Tale" på sine skuldre. Hun gjør en troverdig og nærgående tolkning av kvinnen som gikk fra et normalt liv i det moderne samfunn, til å bli en sexslave i et strengt kontrollerende og undertrykkende religiøst regime, et vilt scenarie som også fungerer som en interessant tankevekker.

SE OGSÅ: Høstens beste TV-serier


Annonse

Beste mannlige hovedrolle i en dramaserie

Bryan Cranston er kongen av kategorien, med tre seire på rad for sin innsats i "Breaking Bad" (2008-2010), mens Jonn Hamm ble nominert seks ganger for "Mad Men" før han endelig vant på syvende (og siste) forsøk. Kevin Spacey har sju skuespiller-nominasjoner å vise til (seks for "House of Cards"), men han er ikke favoritt i år heller. Derimot er det ganske åpent i årets race, men flere har pekt ut Sterling K. Brown for rollen i "This Is Us".

Årets nominerte:

Sterling K. Brown - This Is Us
Anthony Hopkins - Westworld
Bob Odenkirk - Better Call Saul
Matthew Rhys - The Americans
Liev Schreiber - Ray Donovan
Kevin Spacey - House of Cards
Milo Ventimiglia - This Is Us

Vinner: Sterling K. Brown

HVORFOR? Veldig usikker på denne, her er det mange vi gjerne skulle sett vinne. Heier blant annet litt ekstra på Bob Odenkirk! Men Brown ser ut til å trekke det lengste strået, skal vi tro ekspertene blant de amerikanske filmskribentene, og det er definitivt fullt fortjent for hans magnetiske, såre portrett av Randall Pearson i "This Is Us".

SE OGSÅ: De 50 beste TV-seriene


Annonse

Beste kvinnelige birolle i en dramaserie

Ofte kan birollefigurene være de mest interessante, særlig i serier hvor vi får se de utvikle seg over tid og hvor de har egne storylines som ikke bare bygger opp under hovedkarakteren. I år utpeker dette seg som en meget spennende kategori med stort aldersspenn og stor variasjon i type roller, og det vanskelig å lande på en endelig favoritt. Høyt nivå!

Årets nominerte:

Uzo Aduba - Orange is the New Black
Millie Bobbie Brown - Stranger Things
Ann Dowd - The Handmaid’s Tale
Chrissy Metz - This Is Us
Thandie Newton - Westworld
Samira Wiley - The Handmaid’s Tale

Vinner: Thandie Newton

HVORFOR? Thandie Newton gjør en forrykende innsats som Maeve i "Westworld", og vi holder en ørliten knapp på henne i denne kategorien, til tross for at hun er omgitt av sylskarp konkurranse og vi gjerne også ser unge Millie Bobbie Brown og ringrev Ann Dowd øverst på pallen.


Annonse

Beste mannlige birolle i en dramaserie

Også her er det virkelig vanskelig å velge! Sju glitrende biroller, hvor flere har blitt nominert før for samme rolle uten å vinne. Jonathan Baks har fire nominasjoner for rollen som Mike, en gang med "Breaking Bad" og nå for tredje gang med "Better Call Saul", mens både Michael Kelly og Mandy Patinkin nomineres for tredje gang for sine roller i "House of Cards" og "Homeland". Vinner en av disse for lang og tro tjeneste? Eller sniker en viss veteran seg inn for sin tolkning av selveste Churchill?

Årets nominerte:

Jonathan Banks - Better Call Saul
David Harbour - Stranger Things
Michael Kelly - House of Cards
Ron Cephas Jones - This Is Us
John Lithgow - The Crown
Mandy Patinkin - Homeland
Jeffrey Wright - Westworld

Vinner: John Lithgow

HVORFOR? Ekspertene er soleklare her: ingen kan matche bauten John Lightgow og hans heftige tolkning av Winston Churchill i "The Crown". Vi tror også han vil stikke av med en velfortjent seier, selv om vi har et godt øye til flere av de andre nominerte.

Beste miniserie

I kategorien for beste miniserie, eller beste enkeltstående serie (altså en som ikke returnerer med flere sesonger, eller sees på som en isolert utgave), finner vi alt fra småbydrama til biografi, med fellesnevnere som sterke miljøskildringer, meget interessante karakterer og brilliant historiefortelling.

Årets nominerte:

Big Little Lies
Fargo
Feud: Bette & Joan
Genius
The Night Of

Vinner: Big Little Lies

HVORFOR? Her sliter vi med å velge mellom krimdramaene "Big Little Lies" og "The Night Of", men lander likevel solid på førsnevnte som også er på alles lepper. Et stjernefylt fyrverkeri av serie, som følger skildrer et velstående småbysamfunn hvor ikke alt er helt som det ser ut på utsiden.

SE OGSÅ: De beste krimseriene

Annonse

Beste kvinnelige hovedrolle i en miniserie

Seriverden tilstrekker seg stadig større stjerner, som for eksempel i "Big Little Lies" og "Feud". Det er ikke lengre uvanlig at Hollywoods A-kjendiser dukker opp på serienes rollelister, og miniseriene er spesielt populære da de ikke tar for mye av stjernenes tid (og heller ikke koster for mye for produksjonener med mangetalls sesongner).

Årets nominerte:

Carrie Coon - Fargo
Felicity Huffman - American Crime
Nicole Kidman - Big Little Lies
Jessica Lange - Feud: Bette & Joan
Susan Sarandon - Feud: Bette & Joan
Reese Witherspoon - Big Little Lies

Vinner: Nicole Kidman

HVORFOR? Nicole Kidman er en kraft i seg selv, og hun tar virkelig pusten fra oss i "Big Little Lies". Det gjør forøvrig også hennes motspiller Reese Witherspoon, men vi tror senioren trekker det lengste strået. Vi jubler også om dyktige Carrie Coon stikker av med seieren, hun fortjener all ros hun kan få for sin innsats i "Fargo".

SE OGSÅ: Topp 10 Nicole Kidman

Annonse

Beste mannlige hovedrolle i en miniserie

Navnene er store også for de mannlige miniserie-hovedrollene, med blant andre Ewan McGregor, Robert DeNiro og Benedict Cumberbatch blant de nominerte. Blant de etablerte navnene er det likevel et relativt ferskt et som peker seg ut...

Årets nominerte:

Riz Ahmed - The Night Of
Benedict Cumberbatch - Sherlock
Robert De Niro - The Wizard of Lies
Ewan McGregor - Fargo
Geoffrey Rush - Genius
John Turturro - The Night Of

Vinner: Riz Ahmed

HVORFOR? Transformasjonen til Riz Ahmeds rollefigur Naz i "The Night Of" er rett og slett veldig imponerende. Og vi tror det blir nok til å danke ut de andre.

Oversikt over alle de nominerte på Emmy-prisens nettsider


Kilder: IndieWire, IMDb

Annonse