Uma Thurman i Kill Bill: Vol. 2

Topp 20 kvinnelige filmkarakterer

De beste, kuleste, morsomste og mest interessante rollene de siste 20 årene.

Kvinnerollene på film er definitivt ikke alltid bare "moren til" eller "kjæresten til", som de ofte kritiseres for å være. Det finnes også en rekke tøffe, morsomme, kule, rare, engasjerende og sterke kvinnelige hoved- og biroller som står fullstendig på egne ben.

Se flere topplister her

Stem på din favoritt i bunn!

Her har vi plukket ut våre 20 favoritter fra 1990-2010:

Jodie Foster som Clairice Starling i Nattsvermeren

20. CLARICE STARLING - " Nattsvermeren" (1991)

Jodie Foster fikk Oscar for sin tolkning av den unge FBI-agenten Clarice Starling i den legandariske thrilleren "Nattsvermeren". Hennes tøffe oppdrag er å redde en savnet jente fra en psykopatisk seriemorder som samler på huden til sine ofre. For å få bedre innsikt i morderens syke samtaler hun med en annen psykopatisk seriemorder, Dr Hannibal Lecter (Anthony Hopkins), en tidligere respektert psykiater. For å komme innpå Lecter må hun bruke alt hun har av intelligens og psykologisk innsikt for å fange hans oppmerksomhet og vinne hans respekt. Litt etter litt fanger hun opp hint fra Lecter, men for å komme til bunns i saken må hun også utfordre sin egen psyke og sitt eget mot.

Naomi Watts som Betty Elm i Mulholland Drive

19. BETTY ELMS/DIANE SELWYN - " Mulholland Drive" (2001)

I David Lynchs surrealistiske psykologiske thriller møter vi Betty Elms, spilt av Naomi Watts. Hun ankommer Los Angeles i håp om å starte en skuespillerkarriere. Men når hun møter den mystiske mørkhårete kvinnen med hukommelsestap, som kaller seg Rita (Laura Elena Harring), blir hun nysgjerrig på å hjelpe henne. Senere ut i handlingen møte vi plutselig Diane Selwyn, også spilt av Naomi Watts, en ensom og deprimert skuespillerinne som ikke har lyktes med karrieren, og som avvises av sin elskede (Laura Elena Harring). Er Diane og Betty en og samme person? Hva er virkelig og hva er ikke virkelig? Mysteriet Betty Elms/Diane Selwyn er vanskelig å bli klok på, men det er en fascinerende karakter, med store skifter i personlighet.

Helana Bonham Carter som Marla Singer i Fight Club

18. MARLA SINGER – ” Fight Club” (1999)

Helena Bonham Carter har gjort vanvittig mange kule roller, særlig i Tim Burtons filmer. Kjederøykende Marla Singer, i David Finchers genistrek ”Fight Club”, er den kuleste. Marla bruker dagene på å gå i en rekke hjelpegrupper, hvor hun faker sykdommer. Filmens hovedkarakter, som bedriver samme geskjeft, er både tiltrukket og frastøtt av henne, og Marla spiller en nøkkelrolle i den kommplekse, og overraskende, relasjonen mellom Fortelleren og Tyler Durden. Paradoxet Marla Singer er et kasus i seg selv, vel verdt en egen film for å utforske videre.

Cate Blanchett som alvedronningen Galadriel

17. GALADRIEL – ” Ringens Herre: Ringens brorskap” (2001), ” To tårn” (2002), ” Atter en konge” (2003)

Den mektige og kloke alven Galadriel ( Cate Blanchett) spiller en viktig rolle Midgards historie og i kampen mot Sauron. Hennes makt er at hun kan se rett inn i hjertet til folk, og oppdage hensikter og følelser som vedkommende kanskje selv ikke er klar over. Galadriel gir gode og avgjørende råd, og er bærer av en av de tre alveringene, Nenya, den hvite ring. En viktig skikkelse i Tolkiens bøker, imponerende portrettert på film av Blanchett.

Ziyi Zhang som Jen Yu i Snikende tiger, skjult drage

16. JEN YU - " Snikende tiger, skjult drage" (2000)

Ziyi Zhang spiller Jen Yu (Jiao Long i den engelsk dubbede versjonen), guvenørens tilsynelatende uskyldige tenåringsdatter, som besitter skjulte talenter. Den vakre unge jenta skal inngå et arrangert ekteskap, men drømmer om et liv som zenkriger. Trent av den mystiske Jadereven, har hun kampsportegenskaper som overgår de fleste. Hun er egenrådig og hennes motiver er vanskelig å forstå. Tilsynelatende drives hun kun av eventyrlyst og er uten ære, og man vet aldri hvor man har henne.

Sharon Stone som Catherine Tramell i Basic Instinct 1 og 2

15. CATHERINE TRAMELL - ” Basic Instinct” (1992), " Basic Instinct 2"

Catherine ( Sharon Stone) er en mystisk, fascinerende karakter. Hun er lynskarp, åpent biseksuell, steinrik, høyt utdannet (psykologi og litteratur) og farlig bevisst på sin egen tiltrekningskraft. I tillegg er hun en suksessfull krimforfatter, som ender opp som drapsmistenkt i en rekke mordsaker. Avhørsscenen hvor hun sitter røykende med sitt korte skjørt og manipulerer tilhørerene, er kanskje filmens mest intense øyeblikk. Hun er den ultimate onde rollefiguren, en klassisk femme fatale ispedd elementer fra den moderne psykopaten, på nivå med Hannibal Lecter, som fullstendig trollbinder etterforskeren Nick Curran (Michael Douglas).

Milla Jovovich som Leeloo i Fifth Element

14. LEELOO - " Fifth Element" (1997)

Multitalentet Milla Jovovich fikk sitt gjennombrudd som skuespiller i rollen som romvesenet Leeloo i Luc Bessons suksessfulle science-fiction film, en rolle som også er hennes favorittrolle. Leeloo er et perfekt vesen med overlegne skills, lett gjenkjennelig i sitt Jean-Paul Gaultier designede ACE-bandage kostyme og sitt oransje hår. Med en fysikk og hjernekapasitet som overgår det meste (men fortsatt med mye å lære, hun har ingen livserfaring), er hun eneste håp til å ta opp kampen med The Great Evil. Hun er det femte element.

Harry Potter og Halvblodsprinsen er den sjette filmen hvor Emma Watson har rollen som Hermine Grang

13. HERMINE GRANG - Harry Potter-serien (2001-2010)

Gjennom hittil syv filmer har Harry Potters gode venninne Hermine Grang (Hermione Granger), spilt av Emma Watson, sjarmert kinopublikummet verden over. Hun er veldig skoleflink og men sine leksikalske kunnskaper om trylleformler og annen trolldomskunnskap hjelper hun ofte sine to venner, Harry og Ronny. Hun er den smarteste av de tre, og de hadde ikke greid seg uten henne. Tross sin dyktighet og logiske sans, er gompe-fødte (to ikke-magiske foreldre) Hermine redd for å mislykkes. Forfatter J. K. Rowling skal ha sagt at hun ser mye av seg selv i Hermine.

Nicole Kidman som Suzanna Stone i Noe å dø for (To Die for)

12. SUZANNE STONE - " Noe å dø for" ("To Die For") (1995)

Suzanne Stone (Maretto), spilt av Nicole Kidman, vet hva hun vil. Drømmen er å bli ankerkvinne på TV og hun er villig til å gjøre absolutt ALT for å få drømmen oppfylt. Det hun mangler i intelligens og dyktighet, tar hun igjen i djevelsk besluttsomhet, ambisjon og beinhad vilje. Hun jakter målet sitt med ufravikelig fokus, og ødelegger alt, og alle, som står i hennes vei, fullstendig likegyldig med konsekvensene. En kald, kynsik og hensynsløs karakter, som også blir ganske så morsom i sin ekstremitet, mesterlig spilt av Nicole Kidman.

Natalie Portman som Mathilda i Leon

11. MATHILDA - ” Leon” (1994)

Natalie Portman gjør en legendarisk innsats som 12 år gamle Mathilda i Luc Bessons thriller. Hun vokser opp under mildt sag tvilsomme omsorgsforhold i en dysfunksjonell familie, hvor hun tar seg av sin lillebror, den eneste hun har et godt forhold til. Da familien hennes blir henrettet, flytter hun inn til sin nabo, Leon (Jean Reno), som viser seg å være leiemorder. Han lærer henne yrket sitt, og setter henne i stand til å kunne hevne sin bror, til gjengjeld lærer hun ham å lese og et spesielt vennskap oppstår mellom de to. Tross sin unge alder og spede lille bygning, er hun som en voksen, kalkulert kvinne, både i måten hun kler og ter seg på.

Frances McDormand som Marge Gundersen i Fargo

10. MARGE GUNDERSEN – ” Fargo” (1996)

Frances McDormand vant Oscar for rollen som politimester Marge Gundersen i Cohen-brødrenes film noir-inspirerte krimdrama ”Fargo”. Hun er en driftig kvinne, som ordner opp både på jobben og hjemme (mannen er mest opptatt av å male småfugler), og tar fatt på drapsgåten med effektiv deduktiv logikk. Det er midt på vinteren og Marge er syv måneder på vei, men det hindrer henne ikke. I et virrvarr av surrete karakterer, er det bare Marge som holder holdet kaldt. Og hun har sykt kul dialekt.

Reese Witherspoon som Tracy Flick i Election

09. TRACY FLICK – ” Election” (1999)

Reese Witherspoon ble kritikerrost for rollen som den smarte, overambisiøse High School-eleven Tracy Flick. Overachieveren Tracy får uventet motstand i kampen om tittelen som skolens elevrådsleder, når læreren Jim McAllister (Matthew Broderick) stikker kjepper i julene. Han forakter Tracy for hennes skyld i at hans beste venn mistet jobben som lærer på skolen (pga sitt usømmelige forhold til Tracy). Hun bruker alle triks i boken for å oppnå det hun vil, og med sin hensynsløshet, desperasjon og totalt mangel på skam lykkes hun i å nå sine mål. En utrolig morsom, og ganske så irriterende snusfornuftig karakter.

Holly Hunter (Ada) og Anna Paquin (Flora) i Piano

08. ADA OG FLORA MCGRATH – ” Piano” (1993)

Man kan ikke nevne den ene uten å nevne den andre. Både Anna Paquin (Sookey Stackhouse i TV-serien ”True Blood”) og Holly Honter vant Oscar for sine roller som henholdsvis Flora og Ada i Jane Campions kritikerrosete film. De to reiser til det fremmede, ukultiverte 1800-tallets New Zealand, hvor stumme Ada er giftet bort. Ada er en viljesterk, uutgrunnelig stum kvinne, som kommuniserer gjennom sitt piano og datteren Flora, som leser sin mor både intuitivt og gjennom tegnspråk. Flora på sin side, er en leken, lystløgner av en liten jente, og slites mellom lojaliteten til sin mor og sin nye stefar, når moren innleder et forbudt forhold til jordeieren Baines (Harvey Keitel).

Linda Hamilton som Sarah Connor i Terminator 2

07. SARAH CONNOR - " Terminator 2: Dommens dag" ("Terminator 2: Judgement Day") (1991)

Sarah Connor (Linda Hamilton) fra Terminator-filmene går fra å være en vanlig servitrise til å bli en kriger av høyeste kaliber. Hun er sterk, bestemt og ufravikelig i sin kamp mot maskinene i den apokalyptiske fremtiden. Alene med kunnskapen om hva fremtiden vil bringe, bærer hun en stor byrde, men dette stopper ikke hennes handlekraft. Hun sprenger en data-fabrikk, erklæres sinnssyk og plasseres i en strengt bevoktet psykiatrisk institusjon. Her reddes hun av sin sønn John og en Terminator, og fortsetter straks kampen for å sabotere maskinene i den kommende kampen mot menneskeheten.

Audrey Tatou som Amelie i Den fabelaktige Amelie fra Montmartre

06. AMÉLIE POULIN – ” Den fabelaktige Amélie fra Montmartre” (2001)

Audrey Tautou spiller rollen som den rare, uskyldige, søte og naive Amélie i Jean-Pierre Jeunets fantasifulle romantiske komedie. Med en beskyttet barndom uten vanlig skolegang (hennes legefar trodde hun hadde en hjertefeil) og liten omgang med andre, har hun et velutviklet indre fantasiliv, men også en svært sterk rettferdighetssans. Hun bestemmer seg for å hjelpe menneskene rundt seg, og hennes små manipulasjoner får store konsekvenser for den enkelte. Etter hvert også for henne selv.

Lisbeth Salander som Noomi Rapace i Luftslottet som sprengtes

05. LISBETH SALANDER – ” Menn som hater kvinner” (2009), ” Jenta som lekte med ilden” (2009), ” Luftslottet som sprengtes” (2009)

Millennium-trilogiens superhacker Lisbeth Salander har tatt verden med storm, både gjennom Stieg Larssons bøker og filmatiseringen, hvor Noomi Rapace spiller henne. Lisbeth er umyndiggjort grunn av sin voldelige historie, og hun vokste opp i et voldelig hjem. Hun er mørkkledd som en goth-punker, har fotografisk hukommelse og avvikende sosial oppførsel, diagnostisert med Asbergers syndrom. Tross sin spinkle bygning har hun en aggressiv personlighet, og hun har ingen tro på rettssystemet. Lisbeth møter vold med vold, og bruker sine enestående hacker-skills til å hjelpe journalisten Mikael Blomkvists etterforksning, og til å hevne overgripere.

Ellen Page som Juno i Juno

04. JUNO – ” Juno ” (2007)

Ellen Page ble Oscar-nominert for sitt portrett av den gravide tenåringen Juno. Hun er en morsom , uavhengig og selvstendig 16-åring som på egenhånd finner adoptivforeldre, og har et veldig fornuftig syn på sin egen situasjon, tross liten livserfaring. Og når det oppstår trøbbel mellom de kommende adoptivforeldrene viser hun veldig styrke i sitt valg, på sin egen sjarmerende måte. En tørrvittig, kul og ujålete karakter, alltid kjapp i replikken: ”I'm already pregnant, so what other kind of shenanigans could I get into?”

Susan Sarandon og Geena Davis i Thelma & Louise

03. THELMA OG LOUISE – ” Thelma & Louise” (1991)

Innsatsen til både Geena Davies (Thelma) og Susan Sarandon (Louise) i roadmovien til Ridley Scott ble belønnet med Oscar-nominasjon for beste kvinnelige hovedrolle. De to venninnene legger ut på en liten jentetur for å få et avbrekk fra sine begrensede og ufrie liv; passive og naive Thelma fra sin fæle, kontrollerende mann Darryl og sterke, men traumatiserte, Louise fra servitørjobben og sin trøblete relasjon til Jimmy. Turen utvikler seg til en flukt fra loven, da Louise skyter en mann som forsøker voldta venninnen. Gjennom filmen skildres et uforbeholdent vennskap, og de to viser styrker på hver sin måte i fluktens prøvelser. De ser seg ikke tilbake.

Sigourney Weaver i Alien: Resurrection

02. ELLEN RIPLEY - "Alien" (1979), "Aliens" (1986), "Alien 3" (1992), ” Alien: Oppstandelsen” (1997)

Ellen Ripley, mesterlig portrettert av Sigourney Weaver, er Alien-filmenes ryggrad. Denne rollefiguren har virkelig gått inn i historien, ved å utfordre kjønnsstereotypier på film, og spesielt i science fiction-sjangeren, og står den dag i dag som en av Hollywoods aller største helteroller. I følge Entertaimment Weekly, er Ellen Ripley ”en av de aller første kvinnelige filmkarakterene som ikke defineres av mennnene rundt seg, eller sitt forhold til dem.” En ikonisk og råtøff actionhelt, som representerer dypt menneskelige verdier i kampen mot utenomjordisk perfeksjon.

Uma Thurman i Kill Bill

01. THE BRIDE – ” Kill Bill: Vol. 1” (2003), ” Kill Bill: Vol. 2 ” (2004)

Filmskaperen Quentin Tarantino er notorisk for sine kule kvinneroller, og øverst blant disse troner elite-leiemorderen The Bride (Beatrix Kiddo aka Black Mamba), spilt av Uma Thurman. Gjennom to filmer følger vi The Bride på en vanvittig hevntokt mot sine tidligere kolleger i The Deadly Vipers Assassination Squad (DVAS). En av de kanskje mest minneverdige sekvensene med The Bride er i showdownen mot en annen kul kvinnerolle, O-Ren Ishi (Lucy Liu), som starter med at hun hugger armen av Sofie Fatale, bekjemper The Crazy 88 og rundes av i en-mot-en-kampen mot O´Ren i en zen-inspirert vinterhage. Voldsestetikk på sitt beste.

Runners up
Det var mange gode å ta av og ikke alle som nådde opp blant de 20 beste. Her er noen som fortjener hederlig omtale:

DOLORES CLAIBORNE (Kathy Bates) i "Dolores Claiborne" (1995)
CLARISSA VAUGHAN (Meryl Streep) i "The Hours" (2002)
LARA CROFT Angelina Jolie) i "Lara Croft: Tomb Raider" (2001) og "Lara Croft: Tomb Raider - Livets vugge" (2003)
TRINITY (Carrie-Anne Moss) i Matrix-trilogien (1999-2003)
HITGIRL (Chloe Moretz) i "Kick-Ass" (2010)

Hva synes dere om listen? Noen dere savner?

Laster...

Hvilken av disse er din favoritt?

Mer om:

Topplister

Se også:

Filmer: