Clint Eastwood som Dirty Harry i Magnum Force
DO YOU FEEL LUCKY, PUNK? Clint Eastwood i sin ikoniske rolle som DIRTY HARRY, her i MAGNUM FORCE.

Topp 10: Clint Eastwood

Her er de 10 mest minneverdige filmatiske høydepunktene fra den produktive Hollywood-legenden Clint Eastwoods over 50 år lange karriere.

Få kan skilte med en så massiv filmografi som godeste Clint Eastwood. Hollywood-ikonet har etterlatt seg tydelig merker opp gjennom filmhistorien, både som skuespiller, produsent og regissør.

Stem på din favorittfilm nederst i artikkelen!

Selv om det kanskje ikke ser slik ut (han anklages ofte for å bare ha ett uttrykk), har han stadig fornyet seg og holdt seg relevant en hel mannsalder. Fra 1960-tallets western, hvor han var med på å redefinere sjangeren, til 70-tallets Dirty Harry-dominans, fra et mindre suksessrikt 80-tall til 90-tallets comeback, med dramasjangeren i høysetet, og en blomstrende periode på 2000-tallet, hvor han har vunnet sine fleste priser, hovedsakelig som regissør.

Og selv om Clinter'n forlengst har rundet 80 er han på langt nær ferdig.

Det har har neimen ikke vært lett å gjøre utvalget, men med hjelp fra våre twitter- og facebook-venner, her er 10 høydepunkt fra hans karriere, i kronologisk rekkefølge:

Clint Eastwood i For en neve dollars (A Fistful of Dollars)

DOLLARS-TRILOGIEN

" For en neve dollars"(1964), " For en neve dollar mer" (1965) og " Den gode, den onde og den grusomme" (1966)

Kongen av spaghetti-western, Sergio Leone, hadde ikke sett for seg at disse filmene skulle utgjøre en trilogi, men Clint Eastwoods karakterer ("Blondie", "Joe" og "The Man With No Name") er påfallende lik i de tre filmene og skaper en helhet. Eastwoods steinkalde ansikt og sterke utstråling var med på å gi verden et helt nytt bilde av pistoldragerne i ville vestern, med sterk kontrast til den klassiske John Wayne-helten. Han er bad, samtidig som han er helt.
 

Clint Eastwood i Dirty Harry (1971)

DIRTY HARRY-FILMENE

" Dirty Harry" (1971), " Magnum Force" (1973), " The Enforcer" (1976), " Sudden Impact" (1983) og " The Dead Pool" (1988)

Den hensynsløse drapsetterforsker "Dirty" Harry Callahan, med sin Smith & Wesson Model 29 .44 Magnum og sitater som: "... you've gotta ask yourself a question: "Do I feel lucky?" Well, do ya, punk?", skapte et ikon og en helt ny type politimann. En som ikke var redd for å bryte loven for å oppnå det han selv synes var rettferdig. Slik bringer han med seg noe av den lovløse tradisjonen fra western-perioden og skaper en sammenheng med tidligere karakterer.
 

Clint Eastwood instruerer Forest Whitaker i Bird (1988)

BIRD (1988)

"Bird" er historien om den store jazz-saksofonisten Charlie Parker, spilt av Forest Whitaker. Filmen gir et nært portrett av den legendariske musikeren, gjennom en montage av scener fra hans liv. Eastwood ble nominert til Gullpalmen i Cannes og vant Golden Globe for denne filmen. Whitaker vant pris for beste hovedrolle i Cannes.
 

Clint Eastwood i Nådeløse menn (Unforgiven)

NÅDELØSE MENN (1992)

I "Nådeløse menn" (Unforgiven), hvor Eastwood er både regissør og hovedrolleinnehaver, returnerer han til western-settingen, men på en ukonvensjonell måte. Den klassiske helterollen blir snudd på hodet i en western som føles autentisk, i motsetning til den typiske sjangerfilmen. Et av Eastwoods store høydepunkter, som vant fire Oscar-statuetter, inkludert beste film og beste regi.
 

Kevin Costner i A Perfect World

A PERFECT WORLD (1993)

Året etter storsuksessen med "Nådeløse menn" var Eastwood tilbake i registolen med "A Perfect World". Her spiller Kevin Costner hovedrollen som rømlingen som får et nært forhold til den lille gutten han kidnapper, på sin flukt fra lovens lange arm, spilt av Clint selv. Et varmt og rørende karakterportrett, med en nydelig T.J. Lowther i rollen som lille Buzz.
 

Clint Eastwood og Meryl Streep i Broene i Madison County

BROENE I MADISON COUNTY (1995)

I "Broene i Madison County", som for mange er den ultimate kjærlighetsfilmen, viser Clinter'n nye dramatiske og lidenskapelige talenter. Her iscenesetter han seg selv som gjenstanden for Meryl Streeps begjær, i en flyktig romanse som setter evige spor. Streep ble Oscar-nominert for rollen, Eastwood skaffet seg en ny fanskare (kvinnene) og kritikerne jublet.
 

Clint Eastwood instruerer Sean Penn og Kevin Bacon i Mystic River

MYSTIC RIVER (2003)

Under Oscarutdelingen i 2004 vant "Mystic River" to skuespillerpriser (Sean Penn og Tim Robbins), og fikk ytterligere tre nominasjoner, for beste regi, beste film og beste adapterte manus. Her viser Eastwood at han har et meget godt grep om regien og får sine skuespillere til å yte maksimalt, i en detektivhistorie med dybde, mystikk og mange lag.
 

Clint Eastwood og Hillary Swank i Million Dollar Baby

MILLION DOLLAR BABY (2004)

Eastwood fortsetter sin suksessfulle ferd med både regi- og skuespillerhatten på i boksedramaet "Million Dollar Baby". For andre gang vinner han Oscar for både beste regi og beste film, og to av hans skuespillere, Hillary Swank og Morgan Freeman, stikker også av med Oscar-statuetter for sin innsats.
 

Clint Eastwood på settet til Brev fra Iwo Jima

IWO JIMA-FILMENE

" Flags of our Fathers" (2006), " Brev fra Iwo Jima" (2006)

I 2006 regisserte Clint Eastwood to filmer som forteller historien om slaget på Iwo Jima under de siste fasene av andre verdenskrig, sett fra to ståsted. I Golden Globe-nominerte "Flags of our Fathers" følger han de amerikanske troppene, mens "Brev fra Iwo Jima" portretterte de japanske styrkene, en film som fikk størst oppmerksomhet og flest priser av de to.
 

Clint Eastwood i Gran Torino

GRAN TORINO (2008)

Som skuespiller har Eastwood blitt kritisert for å "bare ha ett ansikt", og som regissør har han til tider blitt anklaget for å være svulstig og sentimental, men i "Gran Torino" gjør Clintern'n noe genialt: han parodierer seg selv, uten at det er komisk, det er smart. Og filmen er rørende uten å bikke over i det sentimentale. Tommel opp for både regi og skuespill - her viser gode gamle Clint Eastwood at han slett ikke er passé.

Stem på din favorittfilm her:

Laster...

Hvilken Clint Eastwood-film er din favoritt?

Se også:

Filmer:

For at siden skal fungere optimalt Må javascript være slått på.
Du kjører en svært gammel versjon av nettleseren. For at siden skal fungere optimalt bør du oppgradere til nyeste versjon.