Far og sønn får skinne i nye Knerten

NTB
Publisert:
Sist oppdatert:

Regissør Andreas J. Riiser lar en far og sønn-historie få skinne når den berømte kvisten Knerten går til filmen igjen.

Annonse

Han kjente godt til konseptet, regissør Andras Riiser, da han takket ja til å gi Knerten nytt liv på det store lerretet. Nå tar han den berømte pinnen videre etter følgende motto: Å ta barns fantasi og følelsesliv på alvor.

– La barn være barn lengst mulig, sier regissøren når han møter NTBs utsendte – som akkurat har fått se filmen. Det er et juleeventyr med drømmen om snø og store bragder vi blir introdusert for, og vi tenker på alt fra "Til Huttetuenes land" til "Alene hjemme"-filmene i møte med "Ekspedisjon Knerten". Castingen er helt ny og i rollen som Lillebror møter vi Filip Mathias Eide.

– Det var en stor prosess å finne ham, men Filip er riktig fordi han både er følsom – og dessuten veldig akrobatisk. Vi har flere fine stuntscener i dette eventyret som han måtte være klar for. Dessuten er han utholdende og takler å ta en scene om og om igjen.

På spørsmålet om gutten, som bare var sju år da han fikk rollen, ble godt ivaretatt på settet, svarer regissøren:

Annonse

– Absolutt! Og jeg vil påstå at han og jeg er blitt gode kompiser.

Les også: Høstens barnefilmer på kino 2017

Annonse

Sukkersøte barnefilmer

Knerten har gått til filmen før, og da med Åsleik Engmark som Knertens stemmegiver. Da han gikk bort i februar i år, var det etter Riisers syn bare en annen mann man kunne tenke seg ville tilføre Knerten like mye entusiasme, innlevelse og idérikdom.

– Aksel Hennie var et helt opplagt valg, sier regissøren – som beskriver skuespilleren som en medkreatør i skapelsen av nye Knerten.

Et annet aspekt med filmen er at den melder seg midt i diskusjonene om sukkersøte barnefilmer – uten friksjon og skikkelig kontakt med barns virkelighet.

– Vestlys historier om Lillebror og Knerten handler ofte om at det kan være utfordrende å være minst. I filmen vår ser vi hvordan Lillebror vil hjelpe til, men ender opp med å få kjeft. Storebror vil ikke ha ham med, og far har null forståelse for at Knerten er så viktig i livet hans. Her er det nok av friksjoner sett fra et barneperspektiv, fastslår Riiser. Og legger til at det å leve sammen i en familie i de fleste tilfeller byr på utfordringer av ulik art:

Annonse

– Barn er følsomme på dette med konflikt, de har så sterk rettferdighetssans. På prøvevisningene av filmen har jeg sett at de sitter der med svære øyne og virkelig føler med Lillebror i det vanskelige. Det må nesten være litt motstand underveis for at det skal kunne bli fint til slutt.

Les også: Høstens norske filmer 2017

Annonse
Ekspedisjon Knerten

Store drømmer

Men regissøren understreker at det verken skal være for voldsomt eller for skummelt for de yngste publikummerne.

– Det er viktig for meg at fireåringene blir sittende i salen. Det er også viktig at det legges inn små detaljer og lag her som de voksne kan plukke opp. Slik blir det en fin filmopplevelse for hele familien.

Han ønsker nemlig å se både unge og gamle i salen når førjulseventyret om Knerten – som drømmer om å bli polfarer – sjøsettes.

Riiser tror barna vil kjenne seg igjen i drømmen om masse snø. Og de voksne vil kanskje kjenne igjen den uskrevne – men likevel veldig tilstedeværende – kontrakten som går på forventningen om at alt skal være perfekt i jula.

Annonse

– Men tenk da om alt går skikkelig gærent, smiler regissøren – og håper publikummerne vil få lyst til å gå hjem og gjøre familieting sammen etter å ha sett "Ekspedisjon Knerten".

– Filmen er tenkt som en motvekt til smarttelefoner og nettbrett-livet. Vi slår et slag for analog moro og hyller barndom og lek, sier regissøren avslutningsvis til NTB.

"Ekspedisjon Knerten" har premiere fredag 17. november- billetter, trailere og mer om filmen finner du her

Annonse