Tre sandormer i Dune: Part Two beveger seg, med munnen åpen, mot en rekke soldater som løper for livet i "Dune: Part Two".
Foto: Warner Bros. Entertainment Inc.

Hvordan kommer man seg av en sandorm, egentlig? "Dune"-regissøren har svaret

Filmweb
Publisert:
Sist oppdatert:

Satt du igjen med det samme spørsmålet som oss etter å ha sett "Dune: Part Two"?

Annonse

"Dune: Part Two"-hypen er definitivt ekte. Filmen bugner over av øyeblikk for minneboka, og en av de mest imponerende (og omtalte) scenene er utvilsomt Timothée Chalamets første tur på sandorm-ryggen. Sekvensen skal ha tatt hele tre måneder å spille inn, og tok rett og slett pusten fra oss (der vi satt med haka i popcornbøtta). Likevel kunne vi ikke la være å stille oss spørsmålet:

HVORDAN kommer man seg egentlig av den greia???

Vi får nemlig se både Chalamet og resten av Frimenene ri de gigantiske skapningene flere ganger i løpet av filmen, men ikke én gang får vi se noen av dem gå av. Vår umiddelbare tanke: Det var umulig å finne en naturlig måte dette kunne skje på, så filmteamet tok en snarvei og droppet hele avstigningen... Som jo føltes litt... lettvint!?

Vel, regissør Denis Villeneuve har (heldigvis) en forklaring.

Annonse

I et ferskt intervju med IndieWire (via Variety) røpet han at vi er langt fra de eneste som lurer på hvordan dette "sinnsyke Uber-systemet" funker. Og svaret, det kommer visstnok i filmseriens tredje kapittel.

- Jeg vet hvordan. Jeg fant en måte, sa Villeneuve.

- Det var ikke dramatisk nødvendig å se noen komme seg av sandormen i "Dune: Part Two", men jeg vet hvordan man gjør det. Og jeg kan ikke vente med å vise det på lerretet.

Timothée Chalamet som Paul Atreides i Dune Part Two
Timothée Chalamet som Paul Atreides i "Dune: Part Two"., Foto: Warner Bros. Entertainment

Under en pressekonferanse i slutten av februar, omtalte Villeneuve og Chalamet Paul Atreides' sandorm-scene som den mest kompliserte filmsekvensen de har vært involvert i.

I Frank Herberts roman blir ikke teknikken bak sandorm-riding beskrevet inngående, så filmskaperne måtte selv finne ut hvordan den livsfarlige øvelsen skulle se ut, og for regissøren var det viktig å opprettholde en følelse av både realitet og fare.

- Jeg måtte forestille meg hvordan Paul ville gjøre det, og hvordan Paul kunne være god til det. Og samtidig være litt klønete første gangen. Å finne den likevekten, at det ser riktig, men farlig ut... Det tok oss måneder å designe, utforske og utvikle det, sa Villeneuve.

Sandorm-sekvensen var også en unik utfordring for Chalamet. "Jeg tror det tok rundt tre måneder å spille inn," fortalte skuespilleren.

Annonse

- Uten å avsløre for mye av det som skjer på kjøkkenet, som Denis sier, var det sand som blåste i ansiktet, en industriell rigg, og en like voldelig opplevelse som det ser ut som i filmen, røpet stjerna.

"Dune: Part Two" vises nå på kinoer over hele landet - billetter finner du her

Annonse