Filmweb
 
The Fountain
Premiere: 16.03.2007
Del filmen: Del på Facebook Del på Twitter
 
 
 
Tenk om du kunne få evig liv? THE FOUNTAIN er en odyssé om en manns evige kamp for å redde kvinnen han elsker. Hans episke reise starter i 1500-tallets Spania der conquistadoren Tomas legger ut på sin leting etter den legendariske ungdomskilden som etter sagnet skal gi evig liv.

Som vitenskapsmannen og forskeren Tommy Creo i vår tid, søker han desperat etter å finne en kur mot kreften som er i ferd med å ta livet av hans elskede kone Isabel. På vei gjennom "det dype verdensrommet" som en astronaut i det 26. århundre begynner Tom å forstå mysteriene som har opptatt ham i tusen år. De tre historiene løper sammen i en sannhet, når Thomas fra alle periodene - kriger, forsker og oppdagelsesreisende - lærer om livet, kjærligheten, døden og gjenoppstandelsen.

På samme tid storslått og intim, er THE FOUNTAIN en historie om kjærligheten og å takle dødelighet som utspiller seg i tre svært forskjellige tidsepoker. Filmskaperen Darren Aronofsky fikk ideen til manuskriptet da han innså at til tross for at mange kulturer har fortellinger om jakten på evig liv, er det forholdsvis få filmer som er laget om letingen etter ungdomskilden.

- Ønsket om å leve evig stikker dypt i kulturen vår. Hver dag ser folk etter måter å forlenge livet eller føle seg yngre på, antyder Aronofsky. - Bare se hvor populære TV-show som Extreme Makeover og Nip/Tuck er. Folk ber for å bli unge og fornekter ofte at døden er en del av livet. Sykehus bruker enorme summer på å holde liv i mennesker. Men vi er blitt så opptatt av å holde liv i det fysiske at vi ofte glemmer å gi næring til sjelen. Det er et av de sentrale temaene jeg ville behandle i denne filmen: Gjør døden oss menneskelige, og ville vi miste menneskeligheten vår om vi kunne ha evig liv?

Aronofsky utviklet en fortelling som ville utspille seg i tre markante epoker, men med så mange inkarnasjoner av ungdomskilden som har eksistert gjennom historien og mytologien måtte han vurdere hvilken som best ville representere filmens ideologi. Ari Handel, som har skrevet manus sammen med Arnofsky, forklarer: - Da vi begynte å klekke ut historien gjorde vi undersøkelser på Maya-kulturen, og vi så også på Bibelen. Det vi oppdaget, var at i mange fortellinger, er ungdomskilden legemliggjort av noe levende, noe organisk og næringsgivende.

Med det som utgangspunkt skapte Aronofsky filmens livstre som representerer ungdomskilden i conquistadorens historie. I det 26. århundre reiser Tom til Xibalba, en fjern stjernetåke, som blir den futuristiske versjonen av kilden. Og etter hvert som de forskjellige mytologiene flettes sammen, skapes en ny myte, en myte som både er utenomjordisk og velkjent...

Med den tematiske røde tråden på plass, trengte Aronofsky så motivasjonen som ville styre hovedpersonens jakt på ungdomskilden. Thomas Creo, som conquistador, vitenskapsmann og astronaut, har et spesielt pågangsmot og en sterk drivkraft. Men å fortelle en historie om en mann som nekter å akseptere sin skjebne, eller skjebnen til de han elsker, ville by på en spesiell utfordring. - Det er vanskelig å fortelle en historie om jakten på udødelighet bare i nåtiden. Det er derfor Thomas' historie finner sted i det 16., 21. og 26 århundre, men THE FOUNTAIN er ikke en tidsreisefilm i tradisjonell forstand. Det er mer som tre sammenknyttede tidsepoker der karakterene utgjør tre forskjellige deler av den samme personen.

Selv om tidsspennet på tusen år gjør Thomas' fortelling episk av format, er tiden også hans største fiende. Alle filmens historier handler om kampen mot klokken for kjærlighetens skyld. Conquistadoren Tomas har i oppdrag å finne ungdomskilden for å beskytte sin dronning fra en hevnlysten fiende som har sverget å knuse henne. Vitenskapsmannen Tommy prøver å finne en kur mot sin kones kreft før den får overtaket på henne. Og Tom, som har levd langt lenger enn et normalt menneske skal, leter stadig etter en måte å bli gjenforent med sin store kjærlighet.

HUGH JACKMAN er aller best kjent for rollen som Wolverine i de tre X-Men-filmene, men den australske skuespilleren har også spilt i en lang rekke andre filmer. Blant annet har vi sett ham i Kate &sLeopold, Van Helsing, Swordfish og Someone Like You.

RACHEL WEISZ er heller ikke noe ubeskrevet blad. Hun har blant annet spilt i About A Boy, The Constant Gardener, Mummy-filmene, Stealing Beauty, Enemy At The Gates, Beautiful Creatures, Swept From The Sea, Constantine, Envy, Bent, Runaway Jury og Chain Reaction.

ELLEN BURSTYN har blant annet spilt i The Last Picture Show, Eksorsisten, Resurrection, Requiem For A Dream, Dying Young, How To Make An American Quilt, The Cemetery Club, The Yards, The Spitfire Grill og The Divine Secrets Of The Ya-Ya Sisterhood.

Regissør DARREN ARONOFSKY debuterte med den bejublete independent-filmen π - Pi - og fulgte opp med den sterkt kritikerroste Requiem For A Dream. THE FOUNTAIN er hans tredje film.


The Fountain

Tittel: The Fountain
Regi: Darren Aronofsky
Genre: Drama / Sci-Fi
Skuespillere: Hugh Jackman, Rachel Weisz, Ellen Burstyn, Mark Margolis, Stephen McHattie, Fernando Hernandez, Cliff Curtis, Sean Patrick Thomas, Donna Murphy, Ethan Suplee
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Distribusjon: Twentieth Century Fox Norway
Produksjonsår: 2006
Sensur: 15 år
Premiere: 16.03.2007