CHIHIRO OG HEKSENE LANSERES PÅ NORDSAMISK

For å feire FNs internasjonale tiår for urspråk, har Samisk filminstitutt dubbet Hayao Miyazakis Chihiro og heksene til nordsamisk. Versjoneringen er utført i samarbeid med Studio Ghibli, den finske distributøren Cinema Mondo og Arthaus.

Den nordsamiske tittelen er Chihiro ilmmiid gaskkas.

Filmen har festpremiere på Tromsø internasjonale filmfestival 16. januar, og kommer på utvalgte kinoer i Norge fra 7. februar.

Chihiro ilmmiid gaskkas er regissert av Sara Margrethe Oskal. Mari Boine er stemmen til Yubaba. Mikkel Gaup spiller rollen som Kamaji. Neda Labba, som også nylig medvirket i den samiske versjon av Frost II, er stemmen til hovedrollen Chihiro. Ole Gabriel Buljo spiller rollen som Haku.

«Den nordsamiske versjonen av klassikeren Chihiro og heksene er grensesprengende for samiske publikum ettersom det finnes så få filmer på samisk. Vi gleder oss til å vise hvor nydelig filmens historie går hånd i hånd med samisk mytologi og i nordsamisk språkdrakt. ISFI er veldig stolte over dette spennende samarbeidet og håper dette er starten på en ny gullalder for samisk filmdubbing», uttaler Anne Lajla Utsi i ISFI.

Chihiro ilmmiid gaskkas er finansiert av Samisk filminstitutt, Norsk filminstitutt og Sametinget i Norge.