«GUNDA» OG «ET GLASS TIL» TIL ARTHAUS

Arthaus har sikret distribusjon av to nye, fantastiske (og særs ulike) filmer til høstens kinoprogram: Den norske, Joaquin Phoenix-produserte dokumentaren GUNDA om ei purke på en idyllisk gård i Vestfold, og Thomas Vinterbergs nye Cannes-film ET GLASS TIL basert på en «teori» av Finn Skårderud.

Norsk purke med link til Hollywood

GUNDA er en sanselig, lavmælt og rørende dokumentar om dyras hverdagsliv, hvor vi følger den norske purka Gunda og hennes grisunger på Grøstad gård. Filmen er produsert av Anita Rehoff Larsen i Sant & Usant, har regi av den prisbelønte filmskaperen Victor Kossakovsky, og foto av Egil Håskjold Larsen. Joaquin Phoenix er eksekutiv produsent, og har blant annet uttalt at filmen er «fundamentalt viktig og et fabelaktig kunstverk». Med GUNDA gir de oss en usedvanlig vakker og betimelig påminnelse om hvor verdifullt livet er for alle levende vesener.

GUNDA ble en av de store snakkisene på den prestisjefulle filmfestivalen i Berlin hvor den hadde verdenspremiere i vinter, hvor NRKs Birger Vestmo ga den toppkarakter: «GUNDA handler tilsynelatende om veldig lite, men egentlig inneholder den alt fra fødsel, oppvekst, lek og læring til undring over livets gang. Dette er en briljant studie av miljøer de fleste av oss aldri ser, eller tar oss tid til å studere» Birger Vestmo, NRK GUNDA får Norgespremiere til jul, den 25. desember.

Dansk stjernelag i film basert på en «teori» av Finn Skårderud

ET GLASS TIL (dansk tittel: Druk) er en ny film av Thomas Vinterberg, med et stjernelag av danske skuespillere ledet an av Mads Mikkelsen i deres første danske film sammen siden Jakten. Filmen ble belønnet med en Cannes-label 2020 av Cannes-festivalen tidligere i år. ET GLASS TIL handler om fire lærere og venner som beslutter seg for å teste Finn Skårderuds påståtte teori om at mennesket er født med en halv promille for lite i blodet. Teorien hevder at alkohol åpner sinnet for omverdenen og får kreativiteten til å blomstre. Dette er et morsomt, rørende, livsbejaende og tankevekkende drama om vennskap, frihet – og alkohol. Skårderud selv sier han egentlig aldri har fremmet en slik allmenn teori, men at han snarere ble feilsitert av journalister, men han gir gode skussmål til filmen:

– Jeg skrev i sin tid et forord til en bok om vinens psykologiske virkninger, forklarer Skårderud. – Promillen har selvfølgelig mange effekter, gode som dårlige. En formulering ble entusiastisk vranglest og spredd av selveste NTB. Slik skapte de en lett beruset avisand. Man skal nok vokte seg for å fabulere når det gjelder alkohol eller annen rusmisbruk. Men det er samtidig spennende å få oppleve at dette har fått den ytterst begavede filmskaperen Thomas Vinterberg til å begå en flott film til ettertanke, sammen med et knippe fenomenale skuespillere.

ET GLASS TIL får norsk kinopremiere 23. oktober.

undefined