FORTIDEN

AV ASGHAR FARHADI | 20.12.2013

Det nye mesterverket til Oscar-vinner Asghar Farhadi

Den iranske regissøren Asghar Farhadi gjorde stor suksess med det intense skilsmissedramaet NADER OG SIMIN - ET BRUDD for tre år siden. Den vant Oscar for beste fremmedspråklige film og ble en kinosuksess i Norge.

I FORTIDEN er handlingen lagt til Paris, og nok en gang er det et samlivsbrudd som er rammen for historien. Ahmad kommer tilbake til Paris fra Teheran for å sluttføre skilsmissen med Marie. De har vært separert i fire år og Marie har innledet et forhold til Samir, noe Maries tenåringsdatter Lucie liker svært dårlig. Ahmed erfarer fort at det er ondt blod mellom familiemedlemmene og prøver å nøste opp trådene bak konflikten. Gradvis blir hemmelighetene avslørt.


Asghar Farhadis mesterstykke er å lage gripende drama om vanlige mennesker i gjenkjennelige og troverdige situasjoner. FORTIDEN er intet unntak og igjen har han blitt sammenlignet med Henrik Ibsen. Bérénice Bejo i rollen som Marie ble fortjent kåret til beste skuespiller på filmfestivalen i Cannes.


*************************************


PRESSEN OM FILMEN:


Et relasjonsdrama av ibsenske dimensjoner
- Bergens Tidende

Til alle som likte NADER OG SIMIN: gled dere!
Skuespillerne, både store og små, er knallsterke og troverdige. Farhadi går under huden på denne familien på en detaljert og kontrollert måte, der hver eneste sten skal vendes
- Filmmagasinet


Det originale dramaet er ytterst velspilt. Fullt av overraskelser og absolutt usentimentalt
- Stavanger Aftenblad


Imponerende skuespill i fortettet familiedrama
- Aftenposten


Et generøst og intelligent stykke film
- VG


Eminent familiedrama. Oscar-vinner Farhadis første ikke-iranske film overbeviser stort
- Adresseavisen


En gripende hverdagsskildring fra en av vår tids store filmskapere
- Dagsavisen


Suverent. Like spanande som ein thriller
- Klassekampen


Mer vellaget og velspilt drama er det ikke ofte man ser
- Fædrelandsvennen


Årets kanskje sterkeste slutt
- Dagbladet


Smart og intelligent historiefortelling som gjør filmopplevelsen større
- Filmpolitiet, NRK P3


*************************************


OM SKUESPILLERNE OG REGISSØREN:

Filmens kjerne er de tre karakterene Marie, Ahmad og Maries nye samboer Samir.


Argentinsk-franske Bérénice Bejo spiller Marie. Hun ble Oscar-nominert for rollen sin i stumfilmhyllesten THE ARTIST. For rollen i FORTIDEN mottok hun skuespillerprisen i Cannes.


Tahar Rahim (Samir) fikk sitt gjennombrudd i Jacques Audiards PROFETEN som også ga han den franske filmprisen César. Han har spilt i en rekke franske filmer og er også aktuell i Fatih Akins neste film THE CUT.


Ali Mosaffa (Ahmad) er en iransk regissør og skuespiller. Hans har laget to spillefilmer som han også har skrevet manuset til. Siste film var fjorårets THE LAST STEP. I begge filmene spiller hans kone Leila Hatami hovedrollene. Hun spilte Simin i Asghar Farhadis forrige film.


Asghar Farhadi fikk sitt store gjennombrudd med NADER OG SIMIN - ET BRUDD i 2011. Filmen vant Gullbjørnen og begge skuespillerprisene på Berlin filmfestival og ble en sensasjon på kino verden over. Filmen vant også Oscar for beste fremmedspråklige film.


Med FORTIDEN har han laget sin sjette film. Den første utenfor Iran. Filmen er på samme måte som NADER OG SIMIN - ET BRUDD et universelt menneskelig drama med thrillerelementer. Gjennom filmen avsløres stadig nye sider ved karakterene - og man forstår gradvis, slik den franske mesterregissøren Jean Renoir formulerte det i klassikeren SPILLETS REGLER, at alle har sine grunner for å handle slik de gjør.


Suksessen til NADER OG SIMIN førte til at Farhadis tidligere filmer som ABOUT ELLY (2009) og FIREWORKS WEDNESDAY (2006) har fått fornyet oppmerksomhet ved retrospektiver på cinemateker og filmfestivaler og større anerkjennelse av filmkritikere i vesten. Mange anser nå Farhadi som en av vår tids største filmskapere. Hans klassiske stil og brilijant konstruerte dramaer har fått noen kritikerne til å sammenligne han med gamle mestere som Ibsen og Strindberg.