MIRAKELET I HAVANNA

AV FERNANDO PÉREZ | 26.12.1999

Mirakelet i Havanna ble kåret til beste film under Film fra sør-festival 1999 med følgende begrunnelse: en film som på en mesterlig måte forener magisk realisme, poesi, politikk og publikumstekke.

Julia, Elpidio og Mariana er tre på mange måter svært ulike hverdagsmennesker i dagens Havanna, hovedstaden på Cuba.

Julia arbeider på et gamlehjem. Hun er stort sett søvnig og gjesper seg gjennom dagene. I tillegg besvimer hun rett som det er uten noen spesiell forklaring. Elpidio er musiker, men karrieren hans tok aldri av. Han tilbringer nå dagene langs strandpromenaden, bedriver litt tuskhandel, lurer noen turister for småpenger og tar ellers dagene som de kommer. Mariana er en ung og talentfull ballettdanserinne. Hun er udisiplinert og temperamentsfull, og hun elsker menn. Men hun elsker karrieren mer enn noe annet, og er villig til å ofre det meste for den.

Havannas tre utvalgte har én ting til felles. De er triste. Lykken har tatt en annen vei. Men på Cuba ligger alltid skjebnen på lur. Og skjebnen heter Bébé og er en pike på omkring atten år. Hun hjelper våre helter på rett vei mot et lykkeligere liv.

"Mirakelet i Havanna er en film om lykken. Men filmen handler også om min hjemby, Havanna, som på slutten av dette århundret er en by der både det absurde og det vakre er en naturlig del av hverdagen. Jeg ønsker å fortelle om jakten på lykken i dagens Cuba, og jeg ønsker å fortelle om lykken på en enkel men samtidig symbolsk måte. Filmen er også en lek. En stilisert og estetisk lek full av farer, et puslespill der komedie og drama er blandet sammen og der regler ikke finnes. Min umiddelbare inspirasjon ligger i René Magrittes bilder. I dem finnes det alltid flere virkeligheter samtidig. Min drøm var å lage en film som skulle se ut som et maleri av Magritte, fra dagens Havanna."
Fernando Pérez, regissør

"Ikke siden Jordbær og sjokolade har det kommet en film fra Cuba som har en like bred appell som denne filmen. Fernando Pérez har laget en nydelig film som fortjent stakk av med prisen for beste film under årets Film fra Sør festival. Filmingen er nydelig og skuespillerne er troverdige i sine roller. Kubansk film hører til sjeldenhetene på norske kinoer. Denne lille perlen bør du ikke gå glipp av."
Geir Kamsvåg, Filmmagasinet
(5 på terningen)


Ingen trailer tilgjengelig