HEMMELIG VALG

AV BABAK PAYAMI | 27.09.2002

En subtil komedie om påståelighet, overbevisning og kjærlighet. Regipris i Venezia 2001.

Hemmelig valg er en lavmælt og lyrisk film. Den dveler seg framover, i løpet av en dag, valgdagen, blir vi presentert for konfliktene det iranske samfunnet står overfor - kampen mellom det moderne og det tradisjonelle. Stedet er en øy, utenfor allfarvei. Valgbyråkraten som ankommer med morgenbåten har en selvsikker og selvfølgelig energi og et mål for dagen - alle må stemme.

Det at byråkraten er en kvinne er det første sjokket for soldaten som skal følge henne rundt på øya. Han nekter å tro at myndighetene har sendt en kvinne. Det aparte paret, den myndige byråkraten og den saktmodige soldaten drar likevel avsted. Men selv ikke kartet passet til øya der de færreste noengang har stemt, ikke skjønner hvorfor, og langt mindre vet noe om listen av kandidater de skal krysse av på. Vi møter Iran på sitt mest tradisjonelle, der demokrati er et navn som ingen har hørt om. Det er uansett Gud, landsbyhøvdingen eller tradisjonene som rår. Likevel møter vi også den iranske landsbybefolkningens frihetssans. Mange har sine egne originale måter å møte myndighetenes byråkrat på, og det er ikke mange kandidater hun klarer å samle inn kryss på sedlene for.

Hemmelig valg er både søt og bitende. Den omhandler konflikten mellom individet som tror det kan forandre samfunnet, og om det som tror at skjebnen uansett rår - og har funnet seg i det. Men kommunikasjonen som oppstår mellom de to unge menneskene fører likevel til at de nærmer seg hverandre. Filmen er morsom i alle sine absurde møter, men har en skarp politisk brodd til et samfunn der det frie valg stort sett bare finnes i ordet. Den er en ironisk spekulasjon rundt demokrati - om hvordan det kan innføres i et samfunn som ikke er vant til det - uten å ødelegge det.

Åsne Seierstad

Ingen trailer tilgjengelig