MANNEN UTEN MINNE

AV AKI KAURISMÄKI | 23.08.2002

Kaurismäkis vakre og rørende kjærlighetsfortelling er nominert i alle kategorier i European Film Award!

Midt på natten stiger en mann av et tog i Helsinki. Han begir seg planløst ut til nærmeste park, hvor han småsover med kofferten på fanget, før han brått blir brutalt overfalt av tre bøller.

Blodig og forslått blir han fraktet til nærmeste sykehus, hvor en sliten lege erklærer han død og forlater rommet. Men vår helt reiser seg like etterpå opp i sengen, river av seg bandasjene og som en moderne Lasarus forlater han sykehuset og begir seg ut i storbyen.

Det er bare ett problem - han har mistet minnet.

Slik begynner Aki Kaurismäkis fantastiske fabel Mannen uten minne. Vi følger den minnesløse M på hans ferd mot å bli et helhetlig menneske i et samfunn som har mistet sin menneskelighet. Heldigvis finnes det fortsatt sjeler der ute som har bevart sjeldne egenskaper som nestekjærlighet og livstro, og som ikke er ute etter å følge kalde prinsipper og forskrifter. Sjeler som den ensomme frelsesarmésoldaten Irma og Ms nye venner på søppelfyllinga.

Mannen uten minne er en vakker kjærlighetsfortelling mellom to mennesker som på hver sin måte har havnet utenfor det etablerte samfunnet. Det er også en spenningsfilm der vi følger M på jakt etter sin identitet. Aki Kaurismäki bekrefter med denne filmen sitt ry som vår tids Charles Chaplin. Han skaper gjentatte ganger fantastiske og vakre filmfortellinger med et enkelt og direkte språk. Dette er film som taler rett til hjertet, og det er bare å åpne opp og nyte en leksjon i kjærlighet i regi av Aki Kaurismäki.

om regissøren
Aki Kaurismäki er en av nåtidens mest særegne filmskapere. Gjentatte ganger har han gitt publikum et innblikk i det som ved første øyekast ser ut som bisarre finske fortellinger, men som viser seg å være universelle historier. Filmene hans er blitt elsket av publikum verden over, noe som har gitt seg utslag i et prisdryss gjennom hele karrieren hans, med årets Gullpalme i Cannes som kronen på verket. Kaurismäki har i filmer som Piken fra fyrstikkfabrikken og Drivende skyer tatt opp alvorlige og tragiske temaer som arbeidsløshet og nedgangstider, men uten å frata sine karakterer menneskeverd eller håp. Han har også laget heidundrende road-movier som Leningrad Cowboys Go America og Pass på skjerfet ditt, Tatjana, og tidløse klassikere som La vie de bohème og sist stumfilmen Juha. Samtidig som genre tilsynelatende har variert kraftig, har filmene en dyp humanisme til felles. Kanskje er det Kaurismäkis kjærlighet til verdens underdogs som gjør at vi gang på gang lar oss begeistre og bevege av hans vakre fortellinger?

Filmografi (utvalg)
1983 Forbrytelse og straff
1986 Skygger i paradiset
1987 Hamlet Goes Business
1989 Leningrad Cowboys Go America
1990 Piken fra fyrstikkfabrikken
1990 I Hired a Contract Killer
1992 La vie de bohème
1993 Total Balalaika Show
1994 Pass på skjerfet ditt, Tatjana
1996 Drivende skyer
1999 Juha
2002 Mannen uten minne

Director's words
"My last film was black and white and silent, which clearly shows thet I am a man of business. However going forward on that road would demand skipping out the picture next. What would we have then; a shadow. So, always ready for compromises, I decided to turn around and make this film here, which has loads of dialogues plus a variety of colours - not to mention other commercial values.

I have to admit, that deep in my subconscious, there might have been a hope that this step would make me seem normal, too. My social, economical and political views of the state of society, moral and love can hopefully be found from the film itself."

Sincerely Yours, Aki Kaurismäki

"Det er som å lese et eventyr, det er også som å se en opera, men og et lystspill, eller et absurd skuespill av Beckett. Det er like ofte en hardkokt Raymond Chandler-tekst. Det er som å se på postkort fra femtitallet, som å lese den hellige skrift, lytte til opplest poesi, men det er også en pragmatisk, praktisk håndbok i å leve, en siste mulighet til å la kjærligheten vinne."

Johan Croneman fra Dagens nyheter om å se Mannen uten minne.

Mannen uten minne vant juryens Grand Prix under årets Cannesfestival og Kati Outinen mottok prisen for beste kvinnelige hovedrolle.
Ingen trailer tilgjengelig