BRYLLUPET

AV PAVEL LOUNGUINE | 31.08.2001

Et heidundrende russisk bryllup med alt hva tradisjonene krever: Mengder av vodka, flørting mellom gjestene, grisete sanger, mafia og korrupt politi. Vinneren av Auroraprisen på årets Tromsøfestival.

"Russere er ganske ekstreme, men russiske bryllup er i overkant av det ekstreme."
-Pavel Lounguine

Vi befinner oss i den miserable gruvelandsbyen Lipki, som sliter sterkt med overgangen fra kommunismen til den russiske versjonen av kapitalismen. Hit vender den vakre Tania tilbake, etter tilsynelatende å ha forlatt en lysende karriere som fotomodell i Moskva. Hun er forsåvidt i stand til å sette byen på hodet med sitt blotte nærvær, men mindre ståhei blir det ikke når hun sporenstreks frir til barndomskjæresten sin, Misja. Den staute gruvearbeideren blir selvsagt fra seg av lykke og bryllupsforberedelsene er snart i gang. Familien hans er ikke like begeistret og undrer seg egentlig over om det bare var modellvirksomhet Tania livnærte seg av de fem årene hun var borte.

Den største hindringen for bryllupet er likevel av økonomisk art - det finnes nemlig overhodet ikke penger i landsbyen, siden det er seks måneder siden sist lønningene ble utbetalt. Som ved et skjebnens under kommer pengene på selveste bryllupsdagen og Misjas far konfiskerer sønnens lønn med det samme for å betale for festlighetene. Blakk igjen søker Misja hjelp fra sin forfyllede bestevenn for å finne en gave til den kommende brud, noe de lykkes i - ved hjelp av en smule ulovlige midler.

Nå kan festen gå sin gang, med mengder av mat og enda større mengder av vodka. Men med lovens lange arm på sporet og en overraskende visitt av Tanias mafia-gammelkjæreste fra Moskva tas festen raskt opp på et mer kaotisk nivå - alt ispedd tradisjonell russisk folkemusikk.

Arthaus` DVD-utgivelse er utgått/out of print.

Ingen trailer tilgjengelig