LORNAS STILLHET

AV LUC OG JEAN-PIERRE DARDENNE | 09.01.2009

Dardenne-brødrenes siste film

Dardenne-brødrenes siste film. Lorna er en ung jente fra en liten by i Albania, på leting etter lykken i Vest-Europa, på jakt etter oppholdstillatelse og en mulighet til å starte en forretning sammen med kjæresten hjemmefra, Sokol. Hun er blitt gift med en junky og har på den måten skaffet seg nødvendige dokumenter. Men hennes medsammensvorne i miljøet av organisert kriminalitet ønsker at junkyen skal dø av en overdose slik at Lorna igjen kan bli en omsettelig vare - en som kan selges til den neste gifteklare innvandreren med behov for papirer. Det er penger å tjene på denne trafikken.

Lorna er en ung jente fra en liten by i Albania, på leting etter lykken i Vest-Europa, på jakt etter oppholdstillatelse og en mulighet til å starte en forretning sammen med kjæresten hjemmefra, Sokol. Hun er blitt gift med en junky og har på den måten skaffet seg nødvendige dokumenter. Men hennes medsammensvorne i miljøet av organisert kriminalitet ønsker at junkyen skal dø av en overdose slik at Lorna igjen kan bli en omsettelig vare - en som kan selges til den neste gifteklare innvandreren med behov for papirer. Det er penger å tjene på denne trafikken.

Og Lorna er ikke noe uskyldig offer - hun er med på notene og tar seg godt betalt. Vanskelighetene begynner når den narkomane ektemannen ber Lorna hjelpe ham å slutte med dop. Selv om han godt vet at hun har giftet seg med ham rent proforma, ser han på henne som sin eneste sjanse til å komme seg ut av avhengigheten. Også han trenger hennes styrke. Og dermed befinner Lorna seg i press mellom mange grådige aktører - bandelederen Fabio, kjæresten Sokol, junkyen Claudy og den neste ektemannen, som alle venter utålmodig på at Lorna skal gjøre som de vil. Men hva vil hun selv?

Igjen har Dardenne-brødrene klart å skape et intenst drama om vår tids store spørsmål gjennom det aller enkleste, det aller næreste. Ved å følge et lite knippe mennesker med beskjedne håp og ønsker om en bedret tilværelse, får filmskaperne fortalt noe vesentlig om salg av mennesker, vold i nære relasjoner, bytte av identiteter, utpresning, løgn og oppriktighet, ømhet, omsorg og kjærlighet. Hvor langt er vi villige til å gå for å oppnå det vi vil ha? Hvem skal reddes og hvem kan ofres? Finnes det en grense for menneskets kynisme?

Og herfra er det fristende å tenke videre - hvordan fungerer de nye folkevandrerne i samfunnet, i økonomien? Hva slags jobber er det vi lar dem gjøre, hvilke plasser er det som står tomme og kan fylles av dem? Kunne den vestlige økonomien klart seg uten en underverden der vi lar andre regler gjelde enn hjemme hos oss selv? Også slike tanker klarer Dardenne-brødrene å sette i gang med sine forbløffende enkle hverdagsdramaer.

Lornas stillhet vant Manusprisen i Cannes og føyer seg dermed inn i rekken av Cannesbelønte Dardenne-filmer: brødrene mottok Gullpalmen både for Rosetta og Barnet.

Jon Rognlien, oversetter

Ingen trailer tilgjengelig