FORTELLINGER FRA SAUNAEN

AV JOONAS BERGHÄLL, MIKA HOTAKAINEN | 21.01.2011

FORTELLINGER FRA SAUNAEN er en nydelig, gripende og til tider morsom dokumentarfilm som har gått sin seiersgang på finske kinoer. Finnene elsker sin sauna. Saunaen er ikke bare et sted å få rengjort kroppen, men også å få renset sjelen. I den trygge atmosfæren av svette og damp åpner den ellers så ordknappe finske mannen seg, og historiene strømmer på. Historier uten filter. Som en finsk versjon av HEFTIG OG BEGEISTRET er også denne filmen en dokumentar der vi møter barske menn. Barske menn som har vært ute en vinterdag før og har opplevd et og annet - ikke bare hyggelige ting.Men i saunaen er vi alle nakne for hverandre og det går an, selv for den finske mannen, å sette ord på følelsene, eller å la tårene trille - kamuflert som svette.


Forfilm: HENDELSE VED BANK

Hendelse ved bank er en detaljert og humoristisk beretning om et mislykket bankran. I en enkelt tagning fremstiller 96 mennesker en nøye planlagt koreografi for kamera og gjenskaper en faktisk hendelse som fant sted i Stockholm i juni 2006.

I sann tid og ved bruk av kun ett stasjonært kamera portretterer HENDELSE VED BANK på mesterlig vis menneskets reaksjoner på hendelser de ikke har faktisk erfaring med. Östlund var selv vitne til bankranet filmen handler om og har i ettertid sagt at ranet var så klumsete utført at han umulig kunne tro det var på riktig. Filmen vant Gullbjørnen for beste kortfilm i Berlin 2010.

Hendelse ved bank er nok en liten genistrek fra den svenske regissøren og peker også framover mot hans neste spillefilm PLAY som etter planen vil være klar i 2011 og distribueres av Arthaus på norske kinoer.


Ingen trailer tilgjengelig