PLAY

AV RUBEN ÖSTLUND | 27.01.2012

Ruben Östlunds kontroversielle film om barn som raner barn

Vinner av publikumsprisen og Den norske fredsfilmprisen på Tromsø filmfestival. Uten bruk av fysisk vold og trusler, men gjennom intrikate rollespill og retorikk klarte en liten gruppe unge gutter med innvandrerbakgrunn ved mer enn 40 tilfeller å rane jevnaldrende ungdom i Göteborg. Basert på disse virkelige hendelsene har Ruben Östlund laget en fascinerende og tidvis humoristisk film som skildrer et ran i detalj. Filmen følger tre unge gutter som blir presset stadig lenger inn i en situasjon de ikke kommer seg ut av. Resultatet er en urovekkende og intens film om barn overlatt til seg selv. På intelligent vis berører PLAY flere brennbare spørsmål om menneskelig adferd og vårt samfunn. Nettopp derfor har filmen vakt mye debatt i Sverige. Östlund fikk mange fans med DE UFRIVILLIGE for tre år siden. Med PLAY tar han igjen opp moralske spørsmål på originalt vis og skaper en tankevekkende film av de sjeldne.

PLAY mottok både publikumsprisen under Tromsø filmfestival og Den norske fredsfilmprisen. Juryen sa i sin begrunnelse:"Den norske fredsfilmprisen 2012 går til en film som på en kraftfull måte klarer å fange den komplekse psykologien som finnes i den kulturelle volden blant dagens ungdom. Filmen kaster et kritisk blikk på den økende fremmedgjøring som finnes i dagens skandinaviske samfunn og tar opp noen av de mest presserende problemene i vår tid: forvitringen av det individuelle ansvaret, frafallet av empati, den voksende apati og likegyldighet."Ruben Östlund har tidligere laget spillefilmene GITARMONGO og DE UFRIVILLIGE. Han vant Gullbjørnen i Berlin for sin kortfilm HENDELSE VED BANK. For PLAY vant han Guldbagge for beste regi i Sverige.
Pressen om PLAY:
"Noe av det mest interessante som kommer på kino i år" - Dagens Næringsliv"Genialt og nådelaust" - Dag og Tid(6)


"Mesterverk... En definitiv 'må-se' på kino" - VG(5)


"En intens filmopplevelse" - Dagsavisen(5)


"Sveriges mest omdiskuterte film på lenge" - Aftenposten(5)


"Rystende realistisk om maktspill mellom guttunger" - Dagbladet(5)


"Svært intens of forstyrrende film om barn som overlates til seg selv" - Klassekampen(5)


"Et røft, ungt svensk sted mellom Michael Haneke og Roy Andersson har Ruben Östlund laget en intens hverdagsskildring av maktspill mellom barn og unge" - Adresseavisen(5)


"En glimrende film . Skuespilleriet hos ungdommene er forbløffende" - Fædrelandsvennen(5)


"God tankevekker" - Stavanger Aftenblad