Ninas barn

Premiere: 22.10.2015

"Ninas barn" forteller den ukjente og sterke historien om det jødiske barnehjemmet i Oslo under 2.verdenkrig, som reddet livene til flere jødiske barn, og om flukten til Sverige i 1942. I filmen forteller regissør Nina Grünfeld historien om personen hun er oppkalt etter, og kaster med det lys over en side av norsk krigshistorie som hittil har vært lite kjent, nemlig Nina Hasvolds barnehjem for jøder. Et av disse barna var regissørens far, Berthold Grünfeld.

I 1938 er 21 jødiske barn fra Wien på sommerleir i Oslo. Når det er på tide å reise hjem, får foreldrene tilbud om å la barna bli. Halvparten velger dette, og den tysk-russiske barnepsykologen og kommunisten Nina Hasvold tar på seg ansvaret for ungene. I løpet av krigen kommer flere jødiske barn til hjemmet, og ved hjelp fra andre kvinner klarer Hasvold å redde barna fra nazistene - blant annet ved å ta med seg barna til Sverige når norsk politi begynner deportasjonen av jøder til Auschwitz.

Ved hjelp av intervjuer med overlevende og deres familier, arkivopptak, rekonstruksjoner og gamle intervjuer med Hasvold ønsker Grünfeld ikke bare å fortelle om barnehjemmet, men også vise det kulturelle mangfoldet blant de overlevende, og utforske hvordan krigen har påvirket livene deres.

Fakta
image
Tittel:
Ninas barn
Original tittel:
Ninas barn
Regi:
Nina Grünfeld
Medvirkende:
Birgitte Grimstad, Maiken Ostermann, Trini Austin Lund, Paula H. Grünfeld, Nethaniel Mendel Philipson, Dan Mendel Philipson, Avigail Mendel Philipson, Philip MelchiorJoel Mendel Philipson, Milla Olin Robsahm Mykløen, Hedda N. Holm Grünfeld, Maja Haaland, Victor Papadopoulos Jacobsen, Filip Papadopoulos Jacobsen, Philip Melchior, Bjørg Mørck Hellsegg, Aaron Benjamin Landy, Simon Levin Bodd
Manus:
Nina Grünfeld
Foto:
Torstein Nodland
Musikk:
Gaute Storaas
Produsent:
Nina Grünfeld
Produksjonsselskap:
Gründerfilm
Distribusjon:
Euforia Film
Genre:
Dokumentar
Språk:
dansk/engelsk/norsk
Nasjonalitet:
Norge
Produksjonsår:
2015
Lengde:
1 t. 5 min.
Bildeformat:
DCP 2K
Premiere kino:
22.10.2015
Sensur:
12 år