Svenskjævel

Premiere: 13.03.2015

Prisbelønte og kritikerroste SVENSKJÆVEL følger 23 år gamle Dino på jobbjakt i Oslo. I likhet med titusener av andre svenske ungdommer, søker hun jobb i Norge. Det blir en sommer annerledes enn hun hadde tenkt seg ...

Da Dino (Bianca Kronlöf) får jobb i et middelklasse-hjem som barnevakt og hushjelp, opplever hun en virkelighet veldig fjern fra hennes egen. I løpet av noen få sommeruker endrer tilværelsen seg radikalt og hun havner i sentrum av et uventet og rørende trekantdrama.

SVENSKJÆVEL er en rå og samtidig sår historie om makt og savn etter et annet liv - og ikke bare for Dino. Samtidig er det en galgenhumoristisk og nådeløs observasjon av den endrede maktbalansen mellom Norge og Sverige - og en virkelighet der mange svensker har blitt en del av den nye arbeiderklassen i Norge.

Ronnie Sandahls filmdebut SVENSKJÆVEL (Underdog) er et uventet kjærlighetsdrama med den nye skandinaviske virkeligheten som bakteppe.

Filmen er i sin helhet spilt inn i Oslo og har mange norske skuespillere på rollelista.

SVENSKJÆVEL har vunnet priser på en rekke internasjonale festivaler og blir nå satt opp igjen på kino i Oslo en kort periode.

OM REGISSØREN:
Svenske Ronnie Sandahl (f 1985) er journalist og forfatter, og dette er hans første spillefilm. I tolv år har han vært skribent i Aftonbladet, og startet som journalist allerede da han var 14 år. Sandahl er også stor tilhenger av Malmö FF.

Fakta
image
Tittel:
Svenskjævel
Regi:
Ronnie Sandahl
Skuespillere:
Bianca Kronlöf, Henrik Rafaelsen, Mona Kristiansen, Petronella Barker, Kyrre Hellum, Anders T Andersen, Anne Ryg, Trine Wiggen
Manus:
Ronnie Sandahl
Foto:
Ita Zbroniec-Zajt
Musikk:
Stein Berge Svendsen
Produsent:
Gudny Hummelvoll m.fl
Produksjonsselskap:
Hummelfilm v/Gudny Hummelvoll, Anagram, Cinenic
Distribusjon:
Euforia
Genre:
Drama
Språk:
norsk/svensk
Nasjonalitet:
Norge / Sverige
Produksjonsår:
2015
Lengde:
1 t. 37 min.
Lydformat:
5:1
Premiere kino:
13.03.2015
Sensur:
Tillatt for alle