Til ungdommen

Premiere: 31.08.2012

De ville forandre verden. Så kom sommeren som forandret dem.
"Til Ungdommen" følger fire politisk engasjerte ungdommer fra sommeren 2009 til høsten 2011. Fire unge som vil noe, som tør si hva de mener om det samfunnet vi lever i, som vil gjøre verden til et bedre sted.

Sana, Henrik, Haakon og Johanne er medlemmer av hvert sitt politiske ungdomsparti, og forbereder seg til valgkampen 2011 med intens debattrening. 22. juli følger filmteamet Johanne på Utøya, og reiser deretter tilbake til Oslo for å møte Sana i sentrum på ettermiddagen. Så smeller det…

Fra Filmmagasinets anmeldelse:
"Vi får innblikk i deres usikkerheter, drømmer, håp for fremtiden, og ikke minst deres brennende politiske engasjement.
Dette er ikke en film om Utøya og selve hendelsen alene. Dette er en film om ungdommene og menneskene rundt. Om skolevalg, den første debatten, latteren, smilene, og tårene. Om sorgen, sjokket, påvirkningen, marerittene i ettertid. Du får ikke se noe du ikke allerede har sett, eller vite noe du ikke allerede vet, om 22. juli. Du får derimot et enormt viktig innblikk i et av vårt lands mest forferdelige hendelser"

REGISSØREN
Kari Anne Moe er utdannet regissør fra Film-& TV-akademiets dokumentarregiutdanning og fra dokumentarfilmlinjen på Høgskulen i Volda. Til ungdommen er den tredje dokumentarfilmen Kari Anne Moe regisserer og den første som skal distribueres på kino. Hun har selv skrevet manus til filmen.
Fra tidligere er hun mest kjent for Selger 329, om =Oslo-selgeren Knut Olav Brurud-Johannessen. Moe har selv vært aktiv ungdomspolitiker, blant annet som leder av Sosialistisk ungdom og Ungdom mot EU. Hun har de siste årene jobbet som produsent og regissør i dokumentarselskapet Sant & Usant.

TIDSKAPSELEN
Inspirert av filmens hovedkarakterer Sana, Henrik, Haakon og Johanne, oppsto idéen "Tidskapselen Til Ungdommen". Tidskapselen skal bestå av ungdommers tanker om 22. juli, tanker om landet vi lever i og om Norge i fremtiden. Alle elever ved landets videregående skoler er invitert til å delta. Tidskapselen skal både være en gave til fremtidens ungdom, men også fungere som et tillegg til den offisielle historien.
Tidskapselen skal oppbevares av Riksarkivet frem til 2031. Da skal den åpnes og alle tankene skal gjøres tilgjengelig for publikum og for forskning. Som et symbol på Tidskapselen skal Magne Furuholmen lage et kunstverk som skal stå utstilt i Riksarkivet. Utformingen av kunstverket gjøres i samarbeid med noen av elevene som deltar i "Tidskapselen Til Ungdommen".

Fakta
image
Tittel:
Til ungdommen
Regi:
Kari Anne Moe
Medvirkende:
Henrik Wangberg, Johanne Butenschøn Lindheim, Sana El Morabit, Haakon Veum
Manus:
Kari Anne Moe
Foto:
Håvard Fossum
Produsent:
Anita Rehoff Larsen, Tone Grøttjord
Produksjonsselskap:
Sant&Usant
Distribusjon:
Euforia
Genre:
Dokumentar
Språk:
norsk
Nasjonalitet:
Norge
Produksjonsår:
2012
Lengde:
1 t. 48 min.
Premiere kino:
31.08.2012
Sensur:
Tillatt for alle