Filmweb
  Filmdata
Tittel: Sommerland
Original tittel: Sumarlandið
Regi: Grímur Hákonarson
Foto: Ari Kristinsson
Manus: Grímur Hákonarson, Ólafur Egill Egilsson
Genre: Familiefilm / Komedie
Skuespillere: Kjartan Gudjónsson, Ólafía Hrönn Jónsdóttir, Snorri Engilbertsson.
Nasjonalitet: Island
Språk: Islandsk/engelsk
Produsent: Baltasar Kormákur, Agnes Johansen
Produksjonsselskap: Blueeyes Productions
Lengde: 1 t. 21 min.
Produksjonsår: 2010
Sensur: 11 år

Premiere: 04.11.2011

  Sommerland
Den islandske komedien Sommerland har en fin balanse mellom det humoristiske, det alvorlige og en kynisk kritikk av det moderne samfunn: En skjev film om en nokså ordinær familie som driver en absolutt uvanlig familiebedrift...

Vi møter en familie på fire som driver et spirituelt firma i utkanten av Reykjavik. Mor i huset, Lara, er et medium, og gjennom en stor stein i hagen snakker hun også med alvene. Hennes mann Oskar er en selvlært næringsdrivende, som stadig søker nye måter å få endene til å møtes. I tillegg til markedsføring og salg av konas medium-tjenester, organiserer han alveturer i hagen, og er fast bestemt på at spøkelseshuset i kjelleren vil gjøre dem enda mer attraktive for de besøkende. Når han en dag selger alvesteinen til noen tyske turister skal alt endre seg.

Omgitt av mystikk og store naturfenomener er Island er et land hvor overtroen fremdeles gjør seg gjeldende. Alvene er svært respektert, også i hovedstaden Reykjavik. De bor under alvesteiner og veiutbygginger kan ofte vise seg å være svært vanskelig. I en gammel gate i byen går veien i sikksakk mellom steinene. Om flertallet av befolkningen virkelig tror på alver er uvisst, men i motsetning til i Norge har de behold respekten for det underjordiske.

Filmskaperen Grimur Hakonarson har laget Sommerland som en kommentar til den neo-liberalistiske mentaliteten som var rådende før finanskrisen inntraff - en kritikk til de som mener at alt skal være til salgs. Det å sette en prislapp på en alvestein være som å sette prisen på Islands sjel.


Kjøp billetter
 
Til forsiden