Lincoln

Norgespremiere: 01.02.2013
11 år
2 t. 31 min.
Biografi / Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

"Regissør Steven Spielberg og filmstjerne Daniel Day-Lewis i toppform" LA Times

Steven Spielbergs film LINCOLN er et intimt portrett av den amerikanske president Abraham Lincolns vågale og avslørende stunder, i en tid der de mørke skyggene fra slavetiden løftes bort og en nasjon ødelagt av krig må repareres.

"Hvis ikke slaveri er feil, er ingenting feil."
-Abraham Lincoln, I et brev datert desember 1865


I de siste fire månedene av Abraham Lincolns liv og presidentembede, kom hele bildet av mannen til syne - hans pasjon og hans menneskelighet - i den siste avgjørende kampen: Å planlegge en vei fremover for en nasjon i grus, mot overveldende odds og ekstremt press, både offentlig og personlig.
Steven Spielbergs film Lincoln er et intimt portrett av den amerikanske statsmannens vågale og avslørende stunder, i en tid der de mørke skyggene fra slavetiden løftes bort og en nasjon ødelagt av krig må repareres.

Et omfattende menneskelig drama utspiller seg når Abraham Lincoln anstrenger seg til sitt ytterste for å få en ende på borgerkrigen, og samtidig slåss for å trumfe igjennom den trettende grunnlovsendringen i den amerikanske konstitusjonen, for permanent å forby slaveriet. Det er en dristig handling som krever hans ytterste når det gjelder manøvreringsevnene, motet og den moralske styrken som vil gjøre ham til en legende. Han må slåss med konsekvensene det får både for verden rundt ham og for dem han er glad i, men på vektskålen ligger det som alltid har veid tyngst for Lincoln: Å tvinge det amerikanske folket, og dem som motarbeider ham i regjeringen, til å endre kurs og sikte høyere, mot en bedre tilværelse for hele menneskeheten.

Med Daniel Day-Lewis i spissen for et fantastisk team av skuespillere, har Steven Spielberg bragt Pulitzer-vinneren Tony Kushners manus til liv med sin sedvanlige menneskelige historieformidling. Filmen inviterer publikum rett inn til hjertet av Lincolns siste bragder. Den Lincoln som kommer til syne her er en mann full av nakne paradokser: han er morsom og sørgmodig, en leken historieforteller og en knalltøff forhandler, en utspekulert hærfører og en sårbar far. Men i nasjonens mørkeste stund, når tidene krever det aller beste av folk, graver han dypt i seg selv og finner noe sterkt og varig.

STEVEN SPIELBERG er sannsynligvis klodens mest kjente regissør. Han har fått Oscar for både Schindlers liste og Redd menig Ryan, og tre av filmene hans har slått inntektsrekorder; Haisommer, E.T. og Jurassic Park. Blant hans mange andre filmer er de fire Indiana Jones-filmene, Nærkontakt av tredje grad, Amistad, Catch Me If You Can, War Of The Worlds og På eventyr med Tintin: Enhjørningens hemmelighet.


DANIEL DAY-LEWIS (Abraham Lincoln) er blant verdens ypperste karakterskuespillere, og velger sine roller med stort omhu. Han har også vunnet Oscar to ganger, for My Left Foot og There Will Be Blood, og blant hans andre filmer finner vi Gangs Of New York, Et rom med utsikt, Den siste mohikaner, I fars navn, The Boxer og I uskyldens tid.


SALLY FIELD (Mary Todd Lincoln) er nok en dobbelt Oscar-vinner, belønnet for sin innsats i Norma Rae og Places In The Heart. Hun har også spilt blant annet i Smokey And The Bandit, Blomster av stål, Forrest Gump, Ikke uten min datter, Mrs. Doubtfire og The Amazing Spider-Man.

DAVID STRATHAIRN (utenriksminister William Seward) er også en prisbelønnet skuespiller med lang fartstid. Blant hans mange filmer er Silkwood, På kloss hold, Matewan, Memphis Belle, A League Of Their Own, Bob Roberts, Sneakers, Dolores Claiborne, L.A. Confidential, Good Night And Good Luck, The Bourne Ultimatum og The Bourne Legacy.


JOSEPH GORDON-LEVITT (Robert Todd Lincoln) debuterte som 11-åring i 1992 i filmene Beethoven og Der elven renner. Siden den gang har han blant annet vært å se i 10 Things I Hate About You, (500) Days Of Summer, G.I. Joe: The Rise Of The Cobra, Inception og The Dark Knight Rises.


JAMES SPADER (William Bilbo, utenriksministerens assistent) er kjent for en lang rekke filmer, blant annet Pretty In Pink, Sex, løgn og videotape, Wolf, Secretary, Crash, 2 Days In The Valley, Bob Roberts, The Music Of Chance og Stargate.


HAL HOLBROOK (republikaneren Francis Preston Blair) vant faktisk en Emmy for innsatsen da han selv spilte rollen som Abraham Lincoln i en miniserie for TV i 1976. Han har hatt et enmannsshow der han spiller Mark Twain siden 1954, og har spilt i en lang rekke filmer, blant annet Into The Wild, Wall Street, Firmaets mann og Water For Elephants, samt mange TV-serier, blant dem Nord og sør, Sopranos, Sons Of Anarchy og The West Wing.


TOMMY LEE JONES (den radikale republikaneren Thaddeus Stevens) er Oscar-belønnet for innsatsen i Jaget, og har ellers spilt i en nærmest endeløs rekke filmer. Blant annet har vi sett ham i tre Men In Black-filmer og TV-serien Lonesome Dove, dessuten i Coal Miner's Daughter, JFK, Kapring på åpent hav, Heaven & Earth, Klienten, Natural Born Killers, Batman Forever, Space Cowboys, The Missing, No Country For Old Men og Hope Springs.

Fakta

Norgespremiere
01.02.2013
Originaltittel
Lincoln
Sjanger
Biografi
Drama
Skuespillere
Daniel Day-Lewis
Joseph Gordon-Levitt
Sally Field
Tommy Lee Jones
Jared Harris
John Hawkes
Lee Pace
David Strathairn
James Spader
Hal Holbrook
Michael Stuhlbarg
Dane DeHaan
Regi
Steven Spielberg
Manus
Doris Kearns Goodwin (bok)
Tony Kushner (manus)
Produsent
Jeff Skoll
Kristie Macosko
Adam Somner
Kathleen Kennedy
Steven Spielberg
Jonathan King
Daniel Lupi
Foto
Janusz Kaminski
Musikk
John Williams
Nasjonalitet
USA
Språk
Engelsk
Lengde
2 t. 31 min.
Produksjonsår
2012
Distribusjon
Twentieth Century Fox Norway
Aldersgrense
11 år
Egnethet
Ungdom / Voksen
Begrunnelse
Dette historiske dramaet inneholder krigshandlinger og enkelte nærbilder av drap. Da filmen for øvrig er neddempet og har et lite dramatisk uttrykk, antas disse scenene ikke å være skadelige for 11-åringer. Filmen får derfor 11-årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene