Indiana Jones: Jakten på den forsvunnede skatten

Norgespremiere: oktober 2012
1 t. 58 min.
Spenning

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Kanskje tidenes aller beste eventyrfilm!

Inspirasjonskildene var 30-tallets cliffhangerserials og røverfilmer som The Treasure of Sierra Madre og Secret of the Incas, men Jakten på den forsvunne skatten ble på alle måter noe langt mer enn en mager stiløvelse og velment hyllest til kjære kinominner for Lucas og Spielberg. For det hersker vitterlig liten tvil om at dette er en av eller kanskje tidenes aller beste eventyrfilm! Den berømte åpningssekvensen, med lumske edderkopper, livsfarlige feller og blodtørstige indianere starter actionkalaset med et ikonisk piskesmell, og deretter farter filmen avgårde i et tempo som aldri lar et kjedelig øyeblikk slippe til.

Året er 1936, og etter det heseblesende åpningsminieventyret i Sør-Amerika blir vi med tilbake til USA, hvor vi lærer actionarkeologen Henry "Indiana" Jones, Jr. bedre å kjenne. Det går imidlertid ikke mange minuttene før representanter for regjeringen tropper opp på universitetet og vår rufsete helt er avgårde på neste eventyr. Hitlers blodhunder er på sporet av Paktens ark, og Indy setter seg umiddelbart på første Clipper østover for å stikke kjepper i hjulene på Føreren og sørge for at det forhistoriske supervåpenet ikke havner i nazistenes klør. Dermed er det duket for virkelig onde naziskurker, gamle forbannelser, egyptiske lakeier, tusenvis av slanger og nevekamper ombord på omtrent alle tenkelige former for transportmidler.
Med sine alt annet enn komplekse karakterer og sin veivende plotstruktur ("I'm making this up as I go!") kunne dette lett blitt en skjematisk, mekanisk opplevelse. Men humoren, som alltid lurer rett under overflaten, pumper filmen full av akkurat nok menneskelig varme, og resultatet er et uimotståelig morsomt eventyr som fortsatt er sjangerens gullstandard. Her er det med andre ord bare å iføre seg fedoraen, sette seg godt til rette i kinostolen og la seg rive med av en eventyrfilm av aller ypperste klasse! God reise!

Fakta

Norgespremiere
oktober 2012
Originaltittel
Raiders of the Lost Ark
Sjanger
Spenning
Skuespillere
Harrison Ford
Karen Allen
Paul Freeman
Ronald Lacey
Regi
Steven Spielberg
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Lengde
1 t. 58 min.
Produksjonsår
1981
Distribusjon
Cinematekene

Få med deg disse filmene