Vinden stiger

Norgespremiere: 28.03.2014
6 år
2 t. 6 min.
Animasjon / Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Animasjonsfilmens mester tar farvel

Hayao Miyazaki er grunnlegger av Studio Ghibli og mannen bak noen av filmhistoriens flotteste animasjonsfilmer og karakterer: Chihiro, Ponyo, Totoro, Mononoke. Dette er hans siste film. VINDEN STIGER er blitt et storslått mesterverk om drømmen om å fly, men også om kjærlighet og om å leve i en ekstremt turbulent tid.

Jiro ønsker å fly, men han er nærsynt og må derfor oppgi drømmen om å bli pilot. Han bestemmer seg i stedet for å bli flykonstruktør. Inspirert av den italienske flydesigneren Caproni setter han alt inn på å lage flygende kunstverk. I 1927 får han jobb på en av Japans ledende flyfabrikker og begynner å utvikle det som skulle bli jagerflyet Zero som japanerne brukte under andre verdenskrig.


Parallelt fortelles en kjærlighetshistorie. Jiro treffer den vakre Nahoko under ekstreme forhold. De møtes på et tog som sporer av under det store jordskjelvet i 1923. Begge overlever, men forsvinner fra hverandre i de harde årene med depresjon og epidemier som følger i jordskjelvets kjølvann. Skjebnen fører dem sammen igjen, men lidenskapen settes på prøve.


VINDEN STIGER bygger på faktiske hendelser og personer, og er et spennende historisk drama om et land som forsøker å reise seg fra tøffe tider, men stuper rett inn i en ny verdensomspennende krig. Den er samtidig en rørende og varm kjærlighetshistorie fortalt av en mester.


VINDEN STIGER passer først og fremst for et voksent publikum. Filmen kommer derfor på kino kun i originalversjon med norske tekster.


Dette er den første spillefilmen til Studio Ghibli hvor karakterene er basert på ekte personer. Hovedkarakteren Jiro er delvis basert på Jiro Horikoshi, flykonstuktøren som skapte jagerflyet Zero, og forfatteren Tatsuo Hori som levde på samme tid. Samtidig mener noen at Miyazaki har lagt mye av seg selv inn i Jiro-karakteren.

Mange av Miyazakis tidligere filmer har hatt fantastiske scener hvor karakterene flyr på ulike vis. VINDEN STIGER har mange scener fra lufta, men denne gangen uten magiske elementer.


Fakta

Norgespremiere
28.03.2014
Originaltittel
Kaze tachinu
Sjanger
Animasjon
Drama
Skuespillere
Hideaki Anno
Miori Takimoto
Hidetoshi Nishijima
Masahiko Nishimura
Stephen Alpert
Morio Kazama
Keiko Takeshita
Mirai Shida
Regi
Hayao Miyazaki
Manus
Hayao Miyazaki
Produsent
Toshio Suzuki
Musikk
Joe Hisaishi
Nasjonalitet
Japan
Originalspråk
japansk
Lengde
2 t. 6 min.
Produksjonsår
2013
Produksjonsselskap
Studio Ghibli
Distribusjon
Arthaus
Aldersgrense
6 år
Egnethet
Ungdom / Voksen
Begrunnelse
Filmen inneholder enkelte kortvarige mørke og dramatiske scener. Den får derfor aldersgrense 6 år.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene