Tvillingenes Dagbok

Norgespremiere: 31.10.2014
15 år
1 t. 52 min.
Drama / Krigsfilm

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Under 2. Verdenskrig i et okkupert land handler alt om å overleve.

En ærlig og realistisk krigsskildring av den prisbelønte regissøren Janos Szasz fotografert av Christian Berger ("Det Hvite Båndet") basert på Agota Kristof sin verdensberømte roman med norsk tittel Tvillingens Dagbok.
Tvillingenes Dagbok har tidligere gått opp på teater i Norge, først på Black Box deretter senere og større på Det Norske Teater dramatisert av Jon Fosse under tittelen Tvillingar.

Ungarns bidrag til Oscar for beste utenlandske film.
Vinner av Crystal Globe prisen under Karlovy Vary Internasjonale Filmfestival.
Stockholm Internasjonale Filmfestival
Official selection Toronto International Film Festival.

Mot slutten av 2. Verdenskrig blir befolkningen i mange byer tvunget i kne av vanlige luftangrep og mangel på mat , noe som betyr at folk dør av sult i hopetall. I desperasjon overlater en ung mor sine to 13-år gamle tvilling gutter til sin bestemor, som bor alene i landet. Faren kjemper ved fronten, og ingen vet om han er død eller levende .
Bestemoren er ikke et hyggelig bekjentskap: hun er både alkoholiker, grusom og hatsk. I landsbyen er hun kalt " heks " fordi hun angivelig forgiftet ektemannen sin.
I de nye ukjente omgivelsene er tvillingene tvunget til å finne en måte for å overleve på, og de innser at den eneste måten de kan håndtere den voksne absurde og umenneskelige verdensordenen er å avstå fra enhver form for medfølelse, barmhjertighet og leve i en "kald" hverdag og ufølsomme overfor omverdenen. De lærer å ignorere følelsen av smerte og sult, og bygger sin daglige forsvarsfasade ved en nær oppmerksomhet til alle de små detaljene, som å lese Bibelen, studere språk og fysisk straffe hverandre. De to guttene er som ett: De tenker likt og handler likt.
Parallelt med krigen skriver de en dagbok over alt de opplever: Den store krigsdagboken. Når hendelsene skrives ned i samsvar med deres agenda må den være helt fri for følelser, og da må det være nøyaktig og objektivt.

"Tvillingenes Dagbok" er filmversjonen av den verdenskjente ungarskfødte sveitsiske forfatteren Agota Kristof (1935-2011) første tredjedel av romantrilogi "Le Grand Cahier" (Tvillingens Dagbok), som ble utgitt på fransk i 1986 , som ble etterfulgt av "Beviset" og"Den tredje løgnen" . Roman trilogien, som ble en umiddelbar storfilm, er om de to guttene Lucas og Claus (deres navn anagram er ikke en tilfeldighet) , og er oversatt til mer enn tretti språk . "Le Grand Cahier" mottok den prestisjetunge franske litterære prisen "Livre europeisk", og i 2001 i Sveits fikk Gottfried Keller Prisen og den østerrikske stats-prisen for europeisk Litteratur i 2008 .

Filmen er et postmoderne anti-krigsdrama: en nær beskrivelse om hva krig gjør med barn og beskriver intenst og nådeløst den elendighet som hele befolkningen i Øst-Europa måtte lide.

Fotografiet er i hendene på Christian Berger, som var Oscar - og European Film Award-nominert for hans bilder av Michael Hanekes "Det hvite båndet", akkurat som han har fotografert samme regissørens forrige film "Skjult" og "Pianolærerinnen".

I en birolle som en offiser ser vi Ulrich Thomsen og Ulrich Matthes fra "Der Untergang" som far, mens brødrene blir spilt av Andreas og László Gýemánt . Bestemoren spilt av Piroska Molnár , som også hadde hovedrollen i "De Skjebneløse" fra 2005


********************* SITATER FRA PRESSEN ***************************

"Mesterlig i sin rørende realisme, beskrivende i vakre og maleriske, men også intense bilder i dramaturgisk velkomponert i sin konstruksjon."
- Ny Tid

"Tvillingenes Krig. Original og urovekkende vri på en historie vi har hørt mange ganger før. Fanger oppmerksomheten fra første bilde."
- Dagens Næringsliv

"Særegent fengslende ungarsk film som ikke forteller, men snarere orkestrerer sin historie."
- Cinema

"Nattsvart krigseventyr. En fascinerende, vrien, tankevekkende film som røsker skikkelig."
- Dagsavisen

"Episk krigsdrama i kammerformat. To unge gutter prøve å holde på menneskeligheten og identiteten i møte med krigens grusomheter."
- Adressa

"Krig forandrer alt til gråsoner der rett og galt er vanskelig å skille."
- Filmmagasinet

"Det er slående vakre bilder"
- Aftenposten

"Journal over krigen. To kultiverte tvillingbrør tapar alt med unntak av sjølve eksistensen"
- Klassekampen

"Nesten forstemmende vakker å se på, eminent fotografert."
- VG

"Filmen lykkes med å formidle ubarmhjertige konsekvenser av krigens galskap, sett gjennom barneøyne."
- NRK Filmpolitiet

"En godt fortalt historie om hvordan krigen kan endre mennesker, deres psyke og deres personlighet."
- Filmsnakk

"Sterke, maleriske, ofte paradoksalt vakre bilder."
- Bergens Tidende

"To ganger trøbbel og tristesse. Lite lys og lite varme på landsbygda midtvinters under andre verdenskrig."
- Dag og Tid

"Øyeblikk av genuin filmatisk kvalitet"
- Dagbladet

"Tvillingenes Krig. Barns krig. Finnes det noen å stole på?"
- Hamar Arbeiderblad

"Historien er i utgangspunktet sterk og fotografiet er strengt, flott og effektfullt."
- Smug

Fakta

Norgespremiere
31.10.2014
Originaltittel
A Nagy Füzet
Sjanger
Drama
Krigsfilm
Skuespillere
László Gyémánt
András Gyémánt
Piroska Molnár
Regi
János Szász
Manus
Tom Abrams - basert på romanen av Agota Kristof
Foto
Christian Berger
Musikk
Manuel Laval
Nasjonalitet
Ungarn
Språk
Ungarn
Lengde
1 t. 52 min.
Produksjonsår
2013
Produksjonsselskap
Intuit Pictures
Dolce Vita Films
Distribusjon
Another World Entertainment
Aldersgrense
15 år

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene