Offer eller spion?

Norgespremiere: 06.02.2015
7 år
1 t. 20 min.
Dokumentar / Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Etter Kampen om tungtvannet kommer nå dokumentardramaet Offer eller Spion? - om sabotasjelederen Asbjørn Sunde som ledet den to hundre mann og noen kvinner sterke Osvald gruppa gjennom 109 aksjoner under andre verdenskrig.

Han kjempet sammen med russerne under den spanske borgerkrig og er partisanen som organiserte sprengningen fem jernbanelinjer samtidig! Sammen med den senere overvåkingssjef Asbjørn Bryhn får Asbjørn Sunde ut to av den hemmelige politigruppa og hindrer at hundre mann tyster.

Den ville panikkdagen 10. April oppstår og Axel Kielland i Dagbladet stiller spørsmålet: Er det Asbjørn Sunde som er blant dem som vil mobilisere til kamp?
Osvald gruppa sprenger arbeidskontorer for å hindre at nordmenn blir sendt som arbeidskraft i tyske fabrikker. Arkivene måtte ødelegges.

30. mai 1944 blir den første lederen av Osvald gruppa Martin Hjelmen halshogd i Tyskland. Etter at svenskene har overlevert han til Gestapo. 30. Mai utfører Osvald gruppa den siste store sabotasjeaksjonen mot Per Kure i Oslo. 30. Mai angriper tyskerne restene av Osvald gruppa på Sollia i Oppland.
Når freden kommer fortsetter Asbjørn Sunde kontakten med våre allierte russerne som ofret 27 millioner under krigen.
Den kalde krigen blåser inn over Europa. Charlie Chaplin blir utvist fra USA. McCarthy driver en hetskampanje som forplanter seg i Europa. Churchill og Stalin deler på en serviett Europa i to. Og hvem er det som smugler atomhemmelighetene til Sovjet?

Per Edvard Danielsen - mannen som overtok Nord Norge - blir arrestert og frikjent. Overvåkingssjef Asbjørn Bryhn leker katt og mus med sin gamle kampfelle Asbjørn Sunde i fem på før han blir arrestert. Jernteppet er falt i norsk rett, skriver Axel Kielland i Dagbladet. Og vi spør på bakgrunn av de dokumentene vi har dramatisert: Er Asbjørn Sunde et Offer eller er han en Spion?
94-årige Harry Sønsterød fra Milorg D13 og Osvald gruppa er vårt tidsvitne.

Fakta

Norgespremiere
06.02.2015
Originaltittel
Offer eller spion?
Sjanger
Dokumentar
Drama
Medvirkende
Terje Ranes
Hans Jacob Sand
Oddgeir Thune
Jan Ø. Wiig
Gjertrud Jynge
Susann Bugge Kambestad
Grethe Svensen
Monica Borg Fure
Jon Ranes
Sondre K. Larsen
Hanne Marthe Sørlie
Håkon Ramstad
Andrez Eide
Mads Henning Jørgensen
Regi
Tore Severin Netland
Terje Ranes
Manus
Tore Severin Netland
Produsent
Tore Severin Netland
Nasjonalitet
Norge
Originalspråk
Norsk
Lengde
1 t. 20 min.
Produksjonsselskap
Fiksjon & Fakta AS
Distribusjon
Fiksjon & Fakta AS
Aldersgrense
7 år

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene