Utøya 22. juli

Norgespremiere: 09.03.2018
15 år
1 t. 32 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Spillefilmen UTØYA 22. JULI handler om dagen vi aldri glemmer, men vanskelig kan forstå.

En stor mengde fakta fra AUFs sommerleir 22.juli 2011 er allerede gjengitt i rettsaker, bøker og media. Men de færreste av oss vet mye om den ufattelige panikken og forvirringen som oppstod, eller de umulige valgene ofrene ble stilt overfor. En terror som påførte så mange en frykt og sorg de må leve med resten av sitt liv.

UTØYA 22. JULI er skrevet på bakgrunn av vitneskildringer og kjente fakta, og skapt i tett dialog med flere overlevende. Av respekt for ofrene og deres pårørende, er karakterer og enkeltopplevelser oppdiktet. I filmen møter vi Kaja (18) og hennes venner på sommerleiren, og ser hendelsene slik de kunne ha sett ut for noen på øya. Filmen starter når ungdommene, sjokkerte over bombeangrepet i Oslo, betrygger sine pårørende med at de er langt unna. Den trygge atmosfæren brytes da skudd høres. Så følger vi Kaja i hennes kamp for å overleve - minutt for minutt.

Mye av det som har vært skrevet og sagt i media har handlet om terroristens manifest, dom, soningsforhold og navnebytte. Med spillefilmen UTØYA 22. JULI har regissør Erik Poppe ønsket å beskrive ungdommens kamp for å overleve det ubegripelige, og bringe oppmerksomhet tilbake til ofrene; de drepte og de som overlevde, deres pårørende, familier og etterlatte:

- "Deres opplevelse av denne politiske terroren kan vanskelig beskrives med ord. Jeg håper filmen kan bidra til vår medfølelse og omsorg for dem som er tilbake, og skape større forståelse for hvordan tilfeldighetene rådet over alles skjebner i det kaoset som oppstod da ondskapen slo ned." ERIK POPPE

Fakta

Norgespremiere
09.03.2018
Originaltittel
Utøya 22. juli
Sjanger
Drama
Skuespillere
Andrea Berntzen
Elli Rhiannon Müller Osborne
Jenny Svennevig
Aleksander Holmen
Ingeborg Enes
Sorosh Sadat
Brede Fristad
Ada Eide mfl.
Regi
Erik Poppe
Manus
Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig
Produsent
Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae
Foto
Martin Otterbeck
Nasjonalitet
Norge
Originalspråk
norsk
Lengde
1 t. 32 min.
Produksjonsår
2018
Produksjonsselskap
Paradox Film 7
Distribusjon
Nordisk Film Distribusjon
Aldersgrense
15 år
Begrunnelse
Filmen er virkelighetsnær og har en angstskapende panikkstemning. Sammen med enkelte nærgående skildringer av terrorofre gjør dette at filmen får 15-årsgrense.

Anmeldelser

Bilder

Få med deg disse filmene