Arvingene

Norgespremiere: 16.11.2018
Tillatt for alle
1 t. 38 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Dobbel Sølvbjørnvinner fra Berlin 2018 på kino fra 16.11.

"44 år gamle Marcelo Martinessi debuterer faktisk som spillefilmregissør med Las Herederas og har laget et stille, vakkert og kvinnedrevet drama med interessante rollefigurer i en engasjerende historie om nyvunnet frihet og personlig utvikling." FilmPolitiet P3
----
"Arvingene» er et nyansert portrett av en kvinne som gjenoppdager sin evne til lidenskap." Aftenposten (5)
----
"Marcelo Martinessi heter regissøren som har skapt et nydelig drama om kjærlighet, opprør og de ulike kvinnerollene i samfunnet. Et signifikant trekk ved filmens visuelle utforming er at den ikke inneholder et eneste mannlig blikk. De få mennene som av praktiske årsaker kommer inn i bildet Slik blir den også en kraftig symbolsk film om kvinners posisjon i et konservativt og patriarkalsk samfunn." Dagsavisen (5)
----
"At en regissør og manusforfatter kan spillefilmdebutere med noe så menneskelig finstemt at han vinner to priser ved filmfestivalen i Berlin, er imponerende. At Ana Brun vant Sølvbjørnen for Beste Kvinnelige Hovedrolle, er fullt fortjent." Klassekampen (5)
----
"I karakterdrama og miljøskildring er Martinessis film en liten oppvisning i hvor mye det er mulig å få ut av tilsynelatende ganske lite, om manus, regi, spill og miljøskildring spiller godt opp mot hverandre. Det gjør det her, til et bemerkelsesverdig portrett av en falmet storhet og fryktsom, beskyttet og stolt gammel kvinne, som motvillig våger seg ut i livet igjen. Det er befriende å møte en film som ikke ofrer menneskene den presenterer for handlingens skyld, men lar skjebnen til Chela få gjenklang til etter siste bilde." Adresseavisen (5)
----
"Arvingene er en historie om sen modning, om å ta ansvar for eget liv, å skape sin egen lykke i sitt eget møte med verden." Vårt Land
----
"Arvingene er et stillferdig latin-amerikansk drama som stakk av med to Sølvbjørner i Berlin i år." Cinema(5)
----
"Arvingene er en vakker film med sterke kvinnelige karakterer, som passer aller best til et modent publikum. " Fæ'vennen
----
"Blandingen av uttrykket skuespillerne skaper, de slitne, historiske omgivelsene, og et dynamisk, nærgående bilde, gjør at filmen treffer tonene. «Arvingene» blir en spesiell, sær og stemningsfylt film." Hamar Arb.blad(5)
----
"Som overhengende historie forteller den på en stillferdig og smart måte en evigaktuell tematikk og historie rundt det å finne seg selv og meningen med livet, selv om man ikke nødvendigvis er så ung lenger." Filmfront.no(5)
----
"Et rørende og gjennomtenkt drama." Jump-Cut.no

Det godt voksne samboerparet Chela (Ana Brun) og Chiquita (Margarita Irún) havner i økonomiske problemer og må selge unna deler av innboet.

Når Chiquita på toppen av det hele må i fengsel på grunn av gjeld, blir den forsiktige og hjemmekjære Chela plutselig alene i huset sammen med hushjelpen Pati (Nilda Gonzales), noe som gjør at hun opplever nye impulser for første gang på lenge.

Hun tar på seg kjøreoppdrag for en gruppe eldre, rike kvinner, og blir kjent med datteren til en av dem, den åpne og energiske Angy (Ana Ivanova). Hennes nye tilværelse stiller også forholdet til Chiquita i et nytt lys.

----

The Heiresses fikk støtte fra Sørfond i 2016, og er en co-produksjon mellom Paraguay, Tyskland, Uruguay, Norge, Brasil og Frankrike. Hovedprodusenten er La Babosa Cine fra Paraguay.

I løpet av Berlinalen mottok filmen hele fire priser: to sølvbjørner, FIPRESCI-prisen og The Readers Teddy Award. Hilde Berg, norsk co-produsent på filmen, er svært fornøyd med oppholdet i Berlin;

Det er en fantastisk mulighet for en film fra et lite og ungt filmland som Paraguay å bli invitert til hovedkonkurransen i Berlin. Å reise hjem med fire priser er utrolig gøy. Deltagelse i Berlin har betydd mye for filmen, både det å bli vist for et stort internasjonalt publikum og anerkjennelsen som ligger i prisene den mottok. I tillegg har den fått flotte kritikker, og den har blitt solgt til en lang rekke land, sier Berg.

Filmens regissør Marcelo Martinessi ble i intervjuet med den paraguayske avisen El Pais spurt om tilstedeværelsen på Berlinalen:

"Paraguay har lenge vært et mørkeland når det kommer til film. Det lages ytterst få uavhengige filmer, og det lille som er blitt gjort er kun blitt vist i Paraguay. Berlinalen har vært en døråpner for oss."


----

Om regissøren:
Filmskaper og manusforfatter fra Paraguay. Studerte kommunikasjon ved det katolske University of Asunción og på London Film School. Kortfilmene hans handler om litteratur og minner, og har blant annet blitt vist på Berlinalen. Han var produsent på den første offentlige TV-kanalen i landet fra 2010 til statskuppet i juni, 2012. Landets politiske kaos resulterte I filmen La Voz Perdida, som vant beste kortfilm på filmfestivalen i Venezia i 2016.

----

Chela and Chiquita, both descended from wealthy families in Asunción, Paraguay, have been together for over 30 years. But recently their financial situation has worsened and they begin selling off their inherited possessions. But when their debts lead to Chiquita being imprisoned on fraud charges, Chela is forced to face a new reality. Driving for the first time in years, she begins to provide a local taxi service to a group of elderly wealthy ladies. As Chela settles into her new life, she encounters the much younger Angy, forging a fresh and invigorating new connection. Chela finally begins to break out of her shell and engage with the world, embarking on her own personal, intimate revolution.
Pandora Film
---

Fakta

Norgespremiere
16.11.2018
Originaltittel
Las Herederas
Sjanger
Drama
Skuespillere
Ana Brun
Margarita Irún
Ana Ivanova
Nilda Gonzalez
María Martins
Alicia Guerra
Yverá Zayas
Regi
Marcelo Martinessi
Manus
Marcelo Martinessi
Produsent
Sebastián Peña Escobar og Marcelo Martinessi
Foto
Luis Armando Arteaga
Nasjonalitet
Brasil
Frankrike
Norge
Paraguay
Tyskland
Uruguay
Originalspråk
spansk
Lengde
1 t. 38 min.
Produksjonsår
2018
Produksjonsselskap
La Babosa Cine
Pandora Film Produktion
Mutante Cine
Esquina Films
Norsk Filmproduksjon
La Fábrica Nocturna
ZDF/ARTE
Distribusjon
Fidalgo Filmdistribusjon
Aldersgrense
Tillatt for alle
Begrunnelse
Denne filmen har ingen scener som antas å ha skadelig virkning på barn. Filmen blir derfor tillatt for alle.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene