Dagny

Norgespremiere: april 2015
1 t. 28 min.
Drama / Biografi
Dagny er lagt til min liste

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Den unge pianistinnen Dagny Juel kommer til forrige århundreskiftes Berlin for å studere videre ved konservatoriet der. Hennes venn, maleren Edvard Munch fører henne inn i bohemmiljøet med bl.a. August Strindberg og Stanislaw Przybyszewski som hun gifter seg med, men hemmeligheter ligger skjult . Historien sprer seg over store deler av Europa og ender i Kaukasus-fjellene - i mellomtiden har både Kristiania, Krakow, Warszawa og Tbilisi fått dramatisk og avgjørende betydning.

Strindberg har beskrevet henne som en hensynsløs manne-eter. Edvard Munchs omtale av henne er noe av det vakreste som er skrevet. Og slik er det hele veien, alle har forskjellige oppfatninger av Dagny Juel.


Dagny Juell var legedatteren fra Kongsvinger som i begynnelsen av 1890-årene reiste til Berlin for å studere musikk. Der ble hun tatt hånd om av barndomsvennen Edvard Munch, som raskt gjorde henne til sin elskerinne. Hun kom snart med i kunstnerkretsen rundt vertshuset Schwarze Ferkel, og traff August Strindberg. Han tilbød henne ekteskap, men hun avslo og såret ham dypt. Derimot sa hun ja til det samme tilbudet fra den polske forfatteren Przybyszewski. De flyttet til Polen, fikk to barn og var lykkelige der en periode før ekteskapet begynte å gå dårligere. I 1901 reiste Dagny til Tiflis i Kaukasus sammen med en disippel av hennes mann, som nå var blitt hennes elsker. 23. mai skyter han henne og seg selv. Hun var da 33 år gammel.


Dagny Juel var norsk forfatterinne, muse til mange av samtidens europeiske kunstnere og ikke minst en formidabel kulturarbeider for norsk kunst i Europa.

Fakta

Norgespremiere
april 2015
Originaltittel
Dagny
Sjanger
Drama
Biografi
Skuespillere
Lise Fjeldstad
Daniel Olbrychski
Per Oscarsson
Nils Ole Oftebro
Georg Løkkeberg
Gøril Havrevold
Asbjørn Toms
Erik Hivju
Regi
Haakon Sandøy
Manus
Aleksander Scibor-Rylski
Foto
Zugmunt Samosiuk
Musikk
Arne Nordheim
Nasjonalitet
Norge
Polen
Lengde
1 t. 28 min.
Produksjonsår
1977
Produksjonsselskap
Film Polski / Norsk Film A/S
Distribusjon
Cinematekene

Få med deg disse filmene