Den talentfulle mr. Ripley

Norgespremiere: 25.02.2000
DRAMA, THRILLER

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Å være ung og bekymringsløs ved krystallklart vann og solfylt landskap i Italia i slutten av 50-årene, det er det "la dolce vita" Tom Ripley (Matt Damon) tørster inderlig etter og Dickie Greenleaf (Jude Law) står i spissen for.
Tom Ripley er den lille gutten som presser nesen mot vindusglasset til den verden han drømmer om, men ikke føler at han fortjener. Dickie Greenleaf, født og oppvokst til rikdom, anser sin lette tilværelse som en selvfølgelighet.

Herbert Greenleaf (James Rebhorn), Dickies far, ber Tom om å overtale hans eventyrlystne sønn til å bli med tilbake til Amerika. Kameleonen Tom fremstår som den rene drømmesønnen i forhold til Dickie, hvis eneste talent er å bruke opp lommepengene sine. Dickie og hans vakre kjæreste, den utvandrede forfatterinnen Marge Sheerwood (Gwyneth Paltrow), ser aldri farene som truer når Tom forsøker å gjøre deres livsstil til sin egen.

Ripley, som alltid er på søken etter kjærlighet, med ønske om å få lov til å elske og bli elsket, ødelegger sin egen sjanse til å noensinne finne kjærligheten. Mens han utvisker seg selv i sitt forsøk på å være en annen, fjerner han også muligheten til å virkelig finne tilbake til seg selv en dag. Hans pakt med djevelen er at han heller ville være en "fake somebody than a real nobody".

Manusforfatter og regissør Anthony Minghella har basert sitt manus på den kritikerroste romanen om Ripley skrevet av Patricia Highsmith.


Om skuespillerne:

Matt Damon (Tom Ripley) vant, sammen med bestekameraten Ben Affleck, i 1998 Oscar for beste originale manus for den kritikerroste filmen "Den enestående Will Hunting". I tillegg ble han nominert som beste skuespiller for sin rolle i dramaet. Totalt ble filmen nominert til 7 Oscar. Damon har ellers medvirket i blant annet "Redd menig Ryan", "Rounders", "Chasing Amy" og "Regnmakeren". Sin spillefilmdebut gjorde han med "Mystic Pizza" allerede i 1988 .

Gwyneth Paltrow (Marge Sheerwood) har tross sin unge alder, klatret raskt oppover karrierestigen i Hollywwood. Hun ble æret med Oscar, Golden Globe og Screen Actors Guild Award for sin hovedrolle i "Shakespeare In Love". Hun fikk også glimrende kritikker for tittelrollen i "Emma", og har ellers medvirket i blant annet "Sliding Doors", "Seven", "Store forventninger" og "Et perfekt mord". Paltrow er oppvokst i Los Angeles og New York, og er datter av den prisvinnende skuespillerinnen Blythe Danner og produsent/regissør Bruce Paltrow.

Jude Law (Dickie Greenleaf) var senest å se i "eXistenZ" med Jennifer Jason Leigh og Willem Dafoe. Han vant flere priser for sin rolle i "Wilde", inkludert London Film Critics Circle Award og Evening Standard Award. Den britiske skuespilleren gjorde sin amerikanske filmdebut med den futuristiske "Gattaca" med Uma Thurman og Ethan Hawke, og var så å se i Clint Eastwoods "Midnatt i det gode og ondes have". Han har ellers medvirket i flere teaterproduksjoner, og har vunnet en rekke priser for sitt arbeid ved scenen. Law er bosatt i London sammen med sin kone, skuespillerinnen Sadie Frost, og deres to år gamle sønn, Rafferty.


Om regissøren:

Anthony Minghella (regissør/manusforfatter) vant Oscar for beste regi for "Den engelske pasienten", som han regisserte etter sitt eget manus basert på romanen av Michael Ondaatje. Filmen ble til sammen nominert til 12 Oscar, og stakk til slutt av med 9 priser. Minghella gjorde en lovende spillefilmdebut i 1991 med "Truly Madly Deeply". Filmen vant en rekke priser. Hans andre film som regissør var "Mr. Wonderful" med William Hurt og Matt Dillon. Minghella har italienske foreldre, og vokste opp ved Isle of Wight. Han foreleste ved universitetet i Hull før han begynte å skrive skuespill. I 1984 ble han kåret til "mest lovende" av London Theater Critics.

Fakta

Norgespremiere
25.02.2000
Originaltittel
The Talented Mr. Ripley
Sjanger
DRAMA, THRILLER
Skuespillere
Matt Damon
Gwyneth Paltrow
Jude Law
Cate Blanchett
Philip Seymour Hoffman
Jack Davenport
James Rebhorn
Sergio Rubini
Philip Baker Hall
Celia Weston
Regi
Anthony Minghella
Manus
Anthony Minghella
Produsent
William Horberg
Tom Sternberg
Foto
John Seale
Musikk
Gabriel Yared
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Produksjonsår
1999
Produksjonsselskap
Miramax/Paramount
Distribusjon
United International Pictures

Få med deg disse filmene