Sterk berøring

Norgespremiere: 16.06.2016
1 t. 35 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Polske mestere - Zanussi

Et drama om en komponist som står på høyden av sin kunstneriske karriere. Han har sluttet å skape og livsverket han påbegynte mange år tidligere, ligger i ro. Han har innsett at verket hans hverken vil forandre verden eller forhindre menneskelig lidelse.

Komponisten har bestemt seg for å tie, og tyr til flaska som erstatning, fordi han avskyr den samtidige kunsten. Han våkner til "live" igjen når en polsk musikkstudent overbeviser ham om at han bør skrive et nytt musikkstykke. Den gamle komponisten begynner å leve igjen, og han forelsker seg i sin unge sekretær, men stilltiende aksept fra sin kone.

NKFF
---


"The Silent touch" er et usedvanlig vellykket eksempel på en europeisk samproduksjon. Den polske filmskaperen Krzysztof Zanussi har laget sterk og følsom film som er blitt sammenlignet med "På tur med Miss Daisy" og "Stekte grønne tomater".

"The Silent Touch" er en usedvanlig velregissert film med fremragende skuspillere i hovedrollene, Max von Sydow og Lothaire Bluteau ("Jesus fra Montreal"). Resultatet er helstøpt, den har kvaliter i seg til å bli en klassiker.

Filmen er både et musikalsk og et personlig drama.I Danmark lever den aldrende og verdenskjente komponisten Henri Kesdi (Max von Sydow) et tilbaketrukket liv sammen med sin kone. Han er bitter på omverdenen. Han mener at han hele tiden blir plaget av beundrere, selv om det er gått 40 år siden han sluttet å komponere.

Ved universitet i Krakow i Polen befinner den unge musikkstudenten Stefan ( Lothaire Blutaeu) seg som studerer Kesdis musikk. I drømmene hans kommer det stadig frem en melodi som han er overbevist om at er deler av et ufullent verk av Kesdi. Den unge musikkstudenten bestemmer seg for å reise til København og overtale Kesdi til å fullføre verket.

Den gamle komponisten vil ikke ha noe med den unge Stefan å gjøre. Han er overbevist om at Kesdi har sitt største verk igjen å skrive. Stefan gjør alt han kan for å komme inn på den berømte komponisten, bare for å oppleve at han trekker kniv og skader ham for å bli kvitt ham. Dette voldsomme møtet fører også til forsoning. Og når Stefan kurerer Kesdis ryggplager, blir den aldrende komponisten overbevist - han har kanskje mer å gi.

Forsoningen mellom dem fører også til at Kesdi får ny vitalitet og begynner arbeidet med sitt verk. Stefan får i oppdrag å finne musikk-sekretær til ham. Når Stefan presenterer ham for den unge og vakre musikkstudenten Anette, blomstrer Kesdi. Den kvinnelige musikkstudenten er en stor beundrer av ham, og Kesdi innleder et forhold til Anette - mot Stefans vilje. Kesdi kone aksepter stilltiende forholdet.

Mellom disse fire personene utvikler det seg et drama som hele tiden underbygges med Kesdis fremgang med sitt verk.

"The Silent Touch" har alt hva man kan kreve av en god film, - en filmopplevelse av de sjeldne.

Geir Kamsvåg
Filmaktuelt på kino nr. 4-1993

Fakta

Norgespremiere
16.06.2016
Originaltittel
Dotkniecie reki
Sjanger
Drama
Skuespillere
Max von Sydow
Lothaire Bluteau
Sarah Miles
Sofie Gråbøl
Aleksander Bardini
Peter Overgaard
Regi
Krzysztof Zanussi
Manus
Mark Wadlow
Peter Morgan
Produsent
Mark Forstater
Foto
Jaroslav Zamojda
Musikk
Wojciech Kilar
Nasjonalitet
Danmark
Polen
Storbritannia
Originalspråk
engelsk
Lengde
1 t. 35 min.
Produksjonsår
1992
Produksjonsselskap
Tor Film/Mayfair Entertainment
Distribusjon
Cinematekene

Få med deg disse filmene