Blonde Marie

Norgespremiere: august 2014
1 t. 36 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Høydepunktet i Jacques Beckers karriere?

I Paris rundt århundreskiftet blir den ærlige snekkeren (Reggiani) gjennom sin
totale og gjengjeldte passjon for gangster-bruden Marie trukket inn i en
verden av halliker og småkjeltringer og drevet til mord. Til tross for
passjonsdramaet formelig "puster" filmen av sensuell kjærlighet,
stemningsfulle interiører og vakre landskap.

Jacques Becker begynte sin filmkarriere som regiassistent for Jean Renoir i 1930-årene. Han hadde tenkt å debutere som regissør i 1936 med "Sur la cour", men dette prosjektet ble overtatt av Renoir og omdøpt til Le crime de M Lange - til forargelse for Becker og til glede for filmhistorien. Men Becker ga seg ikke. Han debuterte i 1942 med Le Dernier atout, og fortsatte å lage film fram til sin død i 1960.

Blonde Marie fra 1951 er utvilsomt høydepunktet i Beckers karriere. Historien utspiller seg i århundreskiftets Paris, og handler om arbeidergutten Manda, som forelsker seg i den vakre Marie - eller casque d'or som hun kalles, på grunn av sitt gyldne hår. Men kjærligheten blir kort. Manda blir drevet til å begå dobbeltdrap for å redde sin kjærlighet, og ender dermed under giljotinen.

Handlingen er basert på en sann historie som Becker kom over i et rettsreferat. Den smaker av melodrama, men er fortalt med en inderlighet som gjør at den føles autentisk. Dette har å gjøre med Beckers innsikt og omsorg for sine karakterer. Han sa selv at han var mer opptatt av personskildringene enn av selve plotet. Og det er tydelig her. Av alle småkjeltringene, hallikene og prostituerte som befolker filmen er det ingen som framstår som karrikaturer. Både menneskene, såvel som miljøet, er tegnet med en varsomhet og en detaljrikdom som får en til å tenke på filmene til Renoir (ikke så rart, kanskje), og de poetisk-realistiske filmene til Carné og Duvivier.

Det beste ved Blonde Marie, er likevel beskrivelsen av Manda og Maries kjærlighet. Den er av typen som varer evig, og som fortsetter å vibrere lenge etter at Manda er død. En kritiker sammenlignet skildringen av kjærlighetsforholdet med varm kaffe i morgensol, og det låter ikke helt feil. Uansett er dette en type kjærlighet som forekommer sjelden i virkeligheten, og som det derfor er hyggelig å kunne nyte på film.

Cinemateket

Fakta

Norgespremiere
august 2014
Originaltittel
Casque d'or
Sjanger
Drama
Skuespillere
Simone Signoret
Serge Reggiani
Claude Dauphin
Raymond Bussières
William Sabatier
Gaston Modot
Loleh Bellon
Claude Castaing
Regi
Jacques Becker
Manus
Jacques Becker
Jacques Companéez
Produsent
Robert Hakim
Foto
Robert Lefebvre
Musikk
Georges Van Parys
Nasjonalitet
Frankrike
Språk
Fransk
Lengde
1 t. 36 min.
Produksjonsår
1952
Produksjonsselskap
Speva
Paris
Distribusjon
Cinematekene

Få med deg disse filmene