Universets engler

Norgespremiere: 13.10.2000
1 t. 43 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

UNIVERSETS ENGLER er basert på boken med samme navn, skrevet av Einar Már Gudmundsson. Boken vant Nordisk Råds litteraturpris i 1995.
Universets engler er en islandsk norsk samproduksjon regissert av en av de internasjonalt mest kjent nordiske regissørene Fridrik Thor Fridriksson ( Cold Fever, Djeveløya etc.). Filmen har allerede rukket å bli en enorm suksess på Island, hvor over 80.000 (1/3 av Islands befolkning) har sett den på kino noe som har gjort den mer besøkt enn Titanic. Filmen har startet sin seiersgang rundt på filmfestivaler og har allerede rukket å vinne den internasjonale filmkritkerprisen FIPRESCI.

Mange har kalt Universets engler en islandsk Gjøkeredet, men dette er en film uten Hollywood enkle løsninger og svart hvitt tegninger av personer. Universets engler tar opp et alvorlig tema med mye humor og varme. Det den har felles med Gjøkeredet er Universets engler bruker humor i skildringen av psykiatriske pasienter.

Universets engler er basert på boken med samme navn, skrevet av Einar Már Gudmundsson. Boken vant Nordisk Råds litteraturpris i 1995.

I forstad til Reykjavik bor Páll sammen med sine foreldre og to søsken. Páll er som de fleste andre gutter i tjueårene opptatt av jenter, venner, fester og hva man skal bli her i verden. Men både Paul og familien hans begynner å merke en forandring i væremåten hans, en forandring som etter hvert blir så ekstrem at han må tvangsinnlegges på psykiatrisk sykehus.

På sykehuset utvikler han vennskap med tre av de andre pasienter. Oli Beatle hevder at det er han som har skrevet alle sangene til The Beatles og at han har sendt dem til de ved hjelp av telepati. Victor tror han er Adolf Hitler og Peter har tatt syre en gang for mye og klarer ikke å vende tilbake til virkeligheten.

Fakta

Norgespremiere
13.10.2000
Originaltittel
Englar Alheimsins
Sjanger
Drama
Skuespillere
Ingvar Sigurdsson
Baltasar Kormákur
Hilmir Snaer Gudnason
Björn Jörundur
Regi
Fridrik Thór Fridriksson
Manus
Einar Már Gusmundsson
Produsent
Fridrik Thór Fridriksson
Peter Rommel
Peter Aalb
Foto
Harald Paalgard
Musikk
Sigur Ros og Hilmar Örn Hilmarsson
Nasjonalitet
Island
Lengde
1 t. 43 min.
Produksjonsår
2000
Produksjonsselskap
Icelandic Film Corporation
Distribusjon
Scandinavian Entertainment Group

Få med deg disse filmene