Nå skal du høre ...

Norgespremiere: 11.03.2005
7 år
43 min.
Animasjon

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

En film for barnebarn i alle aldre!

Hva gjør bestefar når barnebarnet ikke vil ta tranen sin? En idé kan jo være å fortelle et eventyr eller to!
Ei lita jente er på besøk hos bestemor og bestefar, og det er ikke helt enkelt å få henne til å ta tranen sin, kle på seg eller gå ut og leke. Bestemor er travelt opptatt med husets noe utradisjonelle gjøremål og dermed får bestefar det vanskelige oppdraget.

Med et smil i munnviken saboterer den vesle jenta bestefars forsøk ved å ta av seg brillene, vri seg unna lua og knipe igjen munnen når skjeen med tran nærmer seg. Men det er kanskje fordi hun vet at bestefar vil gå med på en avtale for å komme i mål ...

De blir enige om at hun skal gjøre som han sier, hvis han til gjengjeld forteller en historie. Og om bestefar ikke er den beste på å kle på og mate, så er det en ting han virkelig kan - å fortelle historier sånn at hverdagen glemmes fullstendig.

Bestefar roter seg bort i den ene fortellingen mer fantastisk enn den neste, og virkelighet og eventyr går i hverandre sett gjennom jentas tykke briller.

Familiefilm
Gjennom denne filmen kan alle som noen gang selv har vært barn humre gjenkjennende. Om det er bestefaren eller barnebarnet i filmen som har størst glede av eventyrene er sannelig ikke sikkert, og det samme kan sies for filmens publikum.

Historiene ser med eventyrets øyne på det daglige, og med daglige øyne på det eventyrlige. Den vil uten tvil treffe både unge og gamle. Publikum får ta del i Sapegins underfundige verden der virkeligheten gjerne har flere lag og der historien plutselig tar uventede vendinger.

Den er herlig underholdene, men har noe mer å by på for de som ser nøyere etter. Sikkert er det i alle fall at denne filmen springer ut av smittende fortellerglede. Filmens historier spenner vidt, men et viktig fellestrekk er latteren de vekker og den gode følelsen man sitter igjen med til slutt.

Om filmen
Som publikum får du i løpet av en liten time se og høre om den sultne katten Mons, om saltkverna på havets bunn, om et hus på Kampen og bestefars meritter under krigens dager. Og innimellom blir det besøk av tre artige musikanter.

Odd Børretzens lune stemme gir liv til den fortelleglade eldre herren vi møter. Flettet inn mellom tran og trefelling forteller han bl.a. om dette:

*Katten Mons; som er løst basert på folkeeventyret om kjetta på Dovre. Mons nekter å spise fisken sin, og spiser i stedet alt han kommer over. Men grådigheten straffer seg ...

*Saltkvernen; er basert på eventyret om kverna som står og maler på havets bunn, og handler om en saltgruvearbeider som lærer å ta sine egne valg og å gjøre som han selv vil.

*Huset på Kampen handler om en mann som kjøper et gammelt hus på Kampen. Men snart oppdager han at det bor ei rotte der fra før, og den har ingen flytteplaner! Han gjør hva han kan for å bli kvitt den, men det går ikke helt som han hadde tenkt ...

*Gjennom mine tykke briller er bestefars fortelling fra da han var gutt under krigen. Han deler drømmene sine om å bli motstandsmann, og om å få has på den tyske krigsmaskinen.

Noen av dere kjenner kanskje et par av disse fortellingene fra før. To av dem, er som tidligere nevnt folkeeventyr, dessuten har noen av Pjotr Sapegins kortfilmer vært å se på fjernsynet eller som forfilmer på kino. Dette er imidlertid første gang filmene og det nye materialet til sammen utgjør et helaftens program, og på den måten er det nå endelig gjort tilgjengelige for et bredt kinopublikum.

Dette er en utilslørt oppfordring til alle foreldre og besteforeldre der ute: Ta med en du kjenner for å se "Nå skal du høre ..."!

Om filmskaperen
Pjotr Sapegin (født i Sovjetunionen i 1955, flyttet til Norge i 1990) har lagd animasjonsfilm siden midt på nittitallet. Filmene om sneglen Edvard, "Aria" og flere av kortfilmene vi får se i "Nå skal du høre ..." har til sammen vunnet over 40 nasjonale og internasjonale priser og høstet anerkjennelse verden over - nå senest under Sundancefestivalen i USA.

Et mindre publikum bestående av filmklubbmedlemmer og animasjonsfilmentusiaster har i over ti år kunnet glede seg over Sapegins filmer, men nå skal de endelig nå et bredere publikum. Og det er på tide - for i Pjotr Sapegin har det vesle norske filmmiljøet en animatør i verdensklasse. Han er ikke bare en talentfull filmskaper, men og en kunstner med et skarpt øye for hvilke muligheter som ligger i animasjonsfilmen generelt og leireanimasjon spesielt.

Dette er store ord, men "Nå skal du høre ..." er intet mindre enn en mulighet for besteforeldre, foreldre, barnebarn og andre filmentusiaster til å la seg more og røre av et filmunivers som er helt unikt.

Om bestefar Børretzen:
Odd Børretzen (født 1926) gir liv til filmens bestefar, og hans stemme skulle være kjent for de fleste. Han har gjennom mange år vært kåsør i NRKs "Som dagene går" og har ikke minst vært en kjær plateartist, særlig siden han og Lars Martin Myhre traff en nerve i den norske folkesjela med plata "Noen ganger er det all right" i 1995.

Børretzens lett gjenkjennelige, lune humor har også preget bøkene hans, fra "Det norske folks bedrøvelige liv og historie" (fra 1968), via "Andre norske folkeeventyr" (1979) til "Min barndoms verden" (1997). Den siste av disse ble til filmen "Da jeg traff Jesus ... med sprettert" i 2000. Nå er altså Odd Børretzen nok en gang kinoaktuell, både som bestefar i "Nå skal du høre ..." og som fortelleren i "Alt for Norge".

Om komponisten:
Den meget allsidige musikeren og komponisten Karl Seglem har satt sitt preg på filmen med sin musikk. Han finner inspirasjon i den norske folkemusikken og hans repertoar spenner vidt fra tradisjonell jazz, til salsa, fri improvisasjon, viser og elektronisk musikk.

Seglem kjennetegnes av at han ikke skjeler til lettvinte kommersielle løsninger, og dette har han vunnet respekt og anseelse for. Han har lenge vært opptatt av koblingen mellom litteratur og musikk, laget CD med Jon Fosse og Kjartan Fløgstad og komponert musikk til både film og teater. Hans siste plate "Femstein" er nominert til Spellemannsprisen.

Fakta

Norgespremiere
11.03.2005
Originaltittel
Nå skal du høre ...
Sjanger
Animasjon
Skuespillere
Odd Børretzen og Trine Lossius Borg
Regi
Pjotr Sapegin
Manus
Bjørn Are Godøy
Produsent
Rebecca Padoin
Foto
Janne Karin Hansen
Musikk
Karl Seglem
Nasjonalitet
Norge
Språk
Norsk
Lengde
43 min.
Produksjonsår
2005
Produksjonsselskap
KinoPravda
Distribusjon
Oro Film
Aldersgrense
7 år
Egnethet
Familie
Begrunnelse
Denne animasjonsfilmen innholder noen få dramatiske scener som kan virke skremmende på de aller yngste. Filmen får derfor 7-årsgrense.

Få med deg disse filmene