Fem ganger to

Norgespremiere: 02.09.2005
15 år
1 t. 31 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Fem scener fra to liv

Et par skilles etter snaut ti års samliv. De holder selskap med hans bror og dennes nye kjæreste. Paret får sin eneste sønn. De gifter seg, før de til slutt i filmen møtes på sydenferie, på vei ut av hvert sitt forhold. Føles noe merkelig? Historien fortelles baklengs ...
I en prolog møtes Gilles og Marion hos en dommer for å gjennomgå og underskrive skilsmissepapirene. De er så enige og vel forlikte som et par som skal skilles vel kan være. Papirene blir underskrevet, og i det det tar slutt, får vi se samlivet passere revy i fem sekvenser, fra slutt til start.

I en nøktern stil får vi servert fem begivenheter som har ledet fram mot den skilsmissen Gilles og Marions forhold ender i. Et siste forsøk på ekteskapelig samliv etter en tids separasjon, en familiefest med litt vel intime betroelser, en fødsel der barnefaren feiger ut, en bryllupsnatt noe utenom det vanlige, og til slutt begynnelsen: to perifere bekjentskaper som finner hverandre på ferie og sammen vandrer ut i solnedgangen.

Stilen er som sagt nøktern, men filmen er likevel suggererende. Tilskueren vet hele tida at de to skal skilles, noe som gir selv de søteste stundene et stenk av vemod. Seeren føler med Gilles og Marion, samtidig som og kanskje nettopp fordi hun (eller han) vet mer enn dem. I salen vet alle hvordan det kommer til å gå, og spenningen som dermed blir borte erstattes av både en varm medfølelse og en kjøligere, mer analyserende innstilling.

Er det Gilles skyld at de to glir fra hverandre? Kunne Marion ha gjort noe annerledes for å få forholdet til å vare? Hvor vanskelig er det å unngå å såre hverandre, og fins det virkelig situasjoner der to som elsker hverandre prøver å gjøre hverandre ulykkelige? Kan man være sammen på trass?

Denne kloke og ømme filmen stirrer seg ikke blind på Marion og Gilles og deres skrantende, nærmest forhåndsdømte ekteskap. I en av filmens episoder møter vi Gilles bror og hans mye yngre elsker. Deres ukonvensjonelle forhold er på mange måter ulikt Gilles og Marions, men kanskje de likevel har mer til felles enn noen av dem aner?

Vi får også møte Marions foreldre, et ektepar som har holdt sammen lenge, kanskje til og med litt i lengste laget? Når slutten (altså starten) kommer deler vi de to hovedpersonenes optimisme overfor kjærlighetens kår, samtidig som vi kanskje står sterkere rustet til å lære av deres, og forhåpentligvis våre egne, feil.

Om filmen
Det har blitt sagt at etterpåklokskap er den mest eksakte form for klokskap, og det er kanskje verdt å huske disse orda i møte med Francois Ozons nye film 5x2. Den er nemlig fortalt baklengs. Kanskje seeren får en mulighet til å finne ut hvorfor filmen starter som den gjør, og kanskje hun eller han kan dra lærdom av Gilles og Marions feil.

Siden begynnelsen av historien kommer til slutt i filmen får filmen en lykkelig slutt, kanskje filmen vil minne oss om å telle de lykkelige stundene vi har uten å skjele så mye til når de kommer? Det er også verdt å merke seg at ved å slutte med begynnelsen får filmen noe til felles med den mer konvensjonelle parfilmen, den slutter nemlig også gjerne med at han og hun får hverandre og vandrer inn i solnedgangen.

Filmen er iallfall en tankevekker for alle som lever eller har levd i parforhold, og ikke minst for alle som er glad i film.

Om regissøren
Francois Ozon (født 1967) har siden langfilmdebuten Sitcom (1998) vært et av de heteste navnene i europeisk film. Filmene hans har vakt oppsikt og i noen tilfeller debatt, og så godt som alle har vært å se på norske kinoer.

Sitcom sjokkerte med sin skildring av en familie som river seg selv i stykker, og 8 kvinner (2002) moret alle med sin blanding av mordmysterium og musikal. Også Under sanden (2000) og Swimming Pool (2003) inneholdt noe av mysteriet, men Ozon hevder selv at hans sjanger er melodramaet.

I så fall plasserer han seg i selskap med storheter som Sirk, Fassbinder og Almodóvar. Som dem har han et stort hjerte og et klokt hode, og slike egenskaper borger for god film!

Fakta

Norgespremiere
02.09.2005
Originaltittel
5x2
Sjanger
Drama
Skuespillere
Valeria Bruni-Tedeschi
Stéphane Freiss
Géraldine Pailhas
Françoise Fabian
Michael Lonsdale
Antoine Chappey
Marc Ruchmann
Jason Tavassoli
Jean-Pol Brissart m.fl.
Regi
François Ozon
Manus
François Ozo i samarbeid med Emmanuèle Bernheim
Produsent
Olivier Delbosc
Marc Missonnier
Foto
Yorick Le Saux
Musikk
Philippe Rombi
Nasjonalitet
Frankrike
Originalspråk
Fransk
Lengde
1 t. 31 min.
Produksjonsår
2004
Produksjonsselskap
Fidélité
Distribusjon
Oro Film
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Voksen
Begrunnelse
"Fem ganger to" handler om et kjærlighetsforhold mellom to voksne mennesker. Filmen inneholder flere skildringer av seksuell aktivitet, hvorav noen av disse handlingene skjer ufrivillig. Filmen får derfor 15-årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene