Festen

15 år
1 t 46 min.
DRAMA

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

«Et lite mirakel av en film» skrev Herald Tribune etter visningen av «FESTEN» i Cannes, hvor filmen ble belønnet med juryens spesialpris. Senere har filmen bl.a. fått Nordisk Amanda som Beste Film.
Så er det da også en utrolig film Thomas Vinterberg har laget; underholdende fra første til siste bilde - spekket med dramatikk, og humor.

Det er sommer i Danmark. På herregården forberedes den store festen: stedets eier og patriark, Helge Klingenfelt, fyller 60 år.
Invitasjonene er sendt ut og bordplasseringen bestemt, nå triller gjestenes biler opp foran herregårdens hovedtrapp: venner, familie og selvfølgelig de aller nærmeste - Helges vidunderlige kone, Else, og deres tre voksne barn, Christian, Michael og Helene.
Familiens overhode skal feires, slik at ingen noensinne kan glemme det.
Det kommer de heller ikke til å gjøre, allerminst han selv. For til tross for omhyggelige forberedelser blir dette et surprise-party.
Helges eldste sønn Christian driver restaurant i Frankrike, men har også kommet hjem for å bli med. Han blir kalt inn på sin fars kontor til en samtale, mann til mann: kanskje Christian under middagen kunne si et par ord om sin tvillingsøster, Linda, som døde i fjor? Jubilanten er redd for at han selv vil begynne å sippe. Jo, Christian har allerede skrevet ned noen linjer, så det skal han nok gjøre.
Når gjestene får anvist sine værelser, velger Helene å overnatte i Lindas rom, som har stått urørt siden hennes død. Det er nesten som om hun fortsatt er tilstede.
Den yngste broren, Michael, rykker også inn med brask og bram, selv om han ikke er invitert - til sin søsters
begravelse dukket han aldri opp.

I underetasjen rumsteres det: årgangsvinene er hentet opp fra vinkjelleren, på kjøkkenet står fisketerrinen klar, og steken syder i ovnen. Her hersker kokken Kim. Som Christians venn siden barndommen har han sin egen mening om herskapet og om festens midtpunkt.

I festsalen ovenpå, hvor gjestene ankommer i godt humør, er tjenere og stuepiker oppstilt. Stuepiken Pia har et godt øye til Christian, mens Michelle i fjor holdt mer på med Michael enn hans kone Mette syntes var passende.
Tussmørket har senket seg. Lysene fra Herregårdens vinduer speiler seg i voldgraven. Toastmasteren kaller til bords, festen kan begynne.

Ingen aner uråd når Christian som festens første taler slår på glasset og reiser seg for å oppfylle sitt løfte til sin far. Bare Christian vet at snart vil alle kjenne den nakne sannhet om hans familie, og hvorfor han mistet sin tvillingsøster. Bare Christian vet at dette vil bli en natt som ingen noensinne vil glemme.
Samme hvor gjerne de ville.


Fakta

Originaltittel
Festen
Sjanger
DRAMA
Skuespillere
Ulrich Thomsen
Henning Moritzen
Thomas Bo Larsen
Paprika Steen
Birthe Neumann
Trine Dyrholm
Helle Dolleris
Therese Glahn
Klaus Bondam
Regi
Thomas Vinterberg
Manus
Thomas Vinterberg og Mogens Rukov
Produsent
Birgitte Hald for Nimbus Film Danmark
Foto
Anthony Dod Mantle
Nasjonalitet
DNK
Originalspråk
Dansk
Lengde
1 t 46 min.
Produksjonsår
1998
Produksjonsselskap
Nimbus Film
Distribusjon
Europafilm
Aldersgrense
15 år

Få med deg disse filmene