USA mot AL-ARIAN

Norgespremiere: 23.02.2007
Tillatt for alle
1 t. 38 min.
Dokumentar

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

"USA mot AL-ARIAN" er en tankevekkende og sterk dokumentarfilm som følger den muslimske familien Al-Arian og deres desperate kamp for å renvaske seg fra terroranklager igangsatt av amerikanske myndigheter.

I februar 2003 ble universitetsprofessor og palestinaaktivist Sami Al-Arian arrestert i Tampa, Florida, anklaget for å ha støttet en palestinsk terrororganisasjon. I 2 1/2 år satt han fengslet på isolat i påvente av en rettssak.

Filmen følger Sami, hans kone Nahla og deres fem barn på nært hold gjennom den 6 måneder lange rettssaken og i tiden etterpå. Den er et menneskelig og nært portrett av en familie som, i likhet med mange andre muslimer, kjemper mot stigmatisering og diskriminering i USA etter 11.september 2001. Filmen tar opp tema som ytringsfrihet, fremmedfrykt og retten til en rettferdig rettergang. Den gir et sjokkerende innblikk i hvordan USAs frykt for og kamp mot terrorisme kan stille sivile rettigheter i fare.

Mer om filmen finner du på www.usamotalarian.no


Publikumsprisen under TIFF
USA mot Al-Arian fikk i januar PUBLIKUMSPRISEN under Tromsø Internasjonale Filmfestival.

Sterk og utrolig skremmende dokumentar om rettssikkerhet for USAs opposisjonelle etter 11. september, skriver avisa Tromsø. Mens Nordlys slår fast at; "Dette er en film som gjør deg opprørt!."

Begge gir de "USA mot Al-Arian" terningkast seks.

Om regissøren:
Line Halvorsen (f. 1969) har siden 1997 jobbet som regissør og klipper på en rekke dokumentarer for norsk og utenlandsk fjernsyn. Hun har mellomfag i Filmvitenskap og grunnfag i Film, Fjernsyn og Video fra Universitetet i Trondheim, og er utdannet ved Dokumentarfilmlinja ved Høgskulen i Volda.

I perioden 2002-04 bodde Line Halvorsen i den palestinske byen Betlehem på den okkuperte Vestbredden. Der laget hun den prisbelønte dokumentaren " Et Steinkast Unna" sammen med fotograf Tone Andersen. Filmen vant bl.a Amanda-prisen for beste dokumentar i 2003 og ble nominert til Gullruten og Regjeringens Menneskerettspris i 2004.

Line Halvorsen flyttet våren 2004 til USA hvor hun jobbet frem til august 2006 med sin nye film "USA mot Al-Arian". I tillegg har hun frilanset som journalist. Med sin bakgrunn fra Midtøsten og sin interesse for menneskerettigheter og sivile rettigheter, fant hun i møtet med Nahla Al-Arian en unik historie som umiddelbart tente hennes interesse.

Halvorsens erfaringsbakgrunn fra Israel/Palestina har gitt henne innpass hos den ellers så mediesky familien Al-Arian, og gitt henne en unik mulighet til å følge de gjennom den vanskeligste tiden i deres liv.

Fakta

Norgespremiere
23.02.2007
Originaltittel
USA vs Al-Arian
Sjanger
Dokumentar
Medvirkende
Abdullah Al-Arian
William B. Moffitt
Sami Al-Arian
David Bonior
Laila Al-Arian
Paul I. Perez
Ali Al-Arian
Meg Laughlin
Leena Al-Arian
David Cole
Lama Al-Arian
Nahla Al-Arian
Linda Moreno
Peter Erlinder
Regi
Line Halvorsen
Manus
Line Halvorsen
Produsent
Jan Dalchow
Foto
Tone Andersen
Musikk
Stein Berge Svendsen
Nasjonalitet
Norge
Lengde
1 t. 38 min.
Produksjonsår
2007
Produksjonsselskap
Dalchows verden
Distribusjon
Exposed
Aldersgrense
Tillatt for alle
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Ingen scener er egnet til å skade de aller yngste.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene