Lønsj

Norgespremiere: 01.02.2008
15 år
1 t. 30 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Ingen måker i sikte. En god dag for jordomseiling.

Syrinene blomstrer, himmelen er blå, havet sommervarmt og verden et godt sted å være. Tilsynelatende. Livet farer nemlig ikke like pent med alle.

Christer er en mislykka gutt fra vestkanten. Han er blakk, deppa og får aldri til noen ting. Leni lever innestengt med sin rare far og har ikke vært ute av stuedøren siden hun var liten. Hun beveger seg stille fra rom til rom og drømmer om et sommerbad. Nydelige Heidi har stor leilighet på Frogner, klesskapet fullt av designerklær og tilsynelatende et perfekt liv. Men dessverre er hun gift med Odd som mest av alt bare ønsker seg vekk.

Så driter en måke på Christer, og med ett åpner mulighetene seg: jordomseiling, et annet liv, en tur på stranden. Fremdeles er det ingen måker i sikte. Det er en god dag for å starte et nytt liv.

Aksel Hennie, Pia Tjelta og Ane Dahl Torp utgjør tidenes norske stjernelag i LØNSJ - et lekkert svart drama med en stor dose humor.

Du er invitert på lønsj sammen med:

LENI/ANE DAHL TORP
Ane har vunnet priser for sine rolletolkninger i bl.a Gymnaslærer Pedersen (Amanda), Kodenavn Hunter (Gullruten) og Sorte Penger Hvite løgner (Amanda). Hun var sist å se på lerretet i URO og Radiopiratene. Ane ble hedret med Liv Ullman-prisen ved Filmballet 2007 og ble nominert til Amanda for rollen i URO. Ane er ansatt ved Det norske teatret, hvor hun blant annet har vært å se i Katt på hett blikktak.

HEIDI/PIA TJELTA
Pia Tjelta er fra Stavanger, utdannet ved Statens Teaterhøgskole og dukket opp på lerretet for første gang i Mongoland (2001). Med den kvinnelige hovedrollen i Buddy ble Pia for alvor kjent for hele Norge. Hun har senere spilt i Kvinnen i mitt liv, Monstertorsdag, En folkefiende og 37 ½. Hun hadde den kvinnelige hovedrollen i Mars & Venus, er kjent fra flere TV-serier, bla Hombres. Pia er for tiden også i TV-serien Kodenavn Hunter 2 og i Falne engler, den andre av filmene om Varg Veum.

CHRISTER/AKSEL HENNIE
Aksel Hennie er blitt kåret som beste skuespiller både under Amanda og Kosmorama filmfestival i Trondheim og har også markert seg på en rekke internasjonale festivaler. Han har en solid karriere på teater og har blant annet spilt tittelrollen i Hamlet. Aksel har spilt i en rekke filmer, blant annet 1732 Høtten, Jonny Vang, Ulvesommer, Buddy, Den som frykter ulven og Hawaii - Oslo. Han skrev selv manus, regisserte og spilte hovedrollen i Uno. Aksel er fremover aktuell som engel i filmatiseringen av Jostein Gaarders I et speil i en gåte og som Max Manus i filmen med samme navn.

KILDAHL/BJØRN FLOBERG
Bjørn har vært ansatt både på Nationaltheatret og Det Norske Teatret hvor han i en årrekke har høstet stor anerkjennelse for sine mange roller. Han er en av landets mest brukte film-, radio- og tvskuespillere, og har blant annet spilt i Telegrafisten, Ti kniver i hjertet, Sofies verden, Jeg er Dina, Salmer fra kjøkkenet og URO.

KARIN/ANNEKE VON DER LIPPE
Anneke har siste årene vært å se i familiefilmen Trigger og TV-seriene Torpedo og Ved kongens bord. For sistnevnte ble hun, som første norske skuespiller, nominert til Emmyprisen. Anneke er en erfaren skuespiller tilknyttet Nationaltheatret. Hun har bl.a. blitt hedret med Amandapriser for Årets kvinnelige skuespiller i Over stork og stein (1995), Pan (1995) og Krigerens hjerte (1992). Hun har også fått den internasjonale Chaplinprisen og den danske Bodilprisen for sin rolle i Pan (1995). Anneke er denne vinteren også aktuell i filmen Ulvenatten.

MARIUS/NICOLAI CLEVE BROCH
Nicolai er utdannet ved Statens Teaterhøgskole og er ansatt på Nationaltheatret, hvor han blant annet er aktuell i Seks personer søker en forfatter. Han har en lang karriere både på film, tv og teater. Han ble for alvor kjent gjennom tv-serien Lekestue på NRK i 2001. Han har senere blant annet spilt hovedrollen i publikumssuksessene Buddy og URO. I 2008 er han også å se på kino i Den siste revejakta, basert på Ingvar Ambjørnsens roman med samme navn.

GUNNAR/INGAR HELGE GIMLE
Ingar Helge er kjent fra både teater og film. Han har vært tilknyttet Nationaltheatret siden 1996, hvor han har hatt flere ledende roller. Han har medvirket i dramaserier for TV (Hotel Cæsar, Sejer - se deg ikke tilbake), og en rekke spillefilmer bl.a. Absolutt blåmandag (Amanda, 1999) og Ulvesommer. Han er sist sett i filmen Uro, og er for tiden aktuell i Svindlere med stil på Oslo Nye og i spenningsfilmen Ulvenatten.

ODD/KYRRE SYDNESS
Kyrre er for tiden tilknyttet Oslo Nye, hvor han er aktuell i forestillingene Hamlet, Øyet som Ser og En himmel full av stjerner. Han er utdannet ved Statens Teaterhøgskole og har arbeidet ved Rogaland Teater, Den Nationale Scene og National-/Torshovteatret. Kyrre har erfaring fra film og tv, med roller i blant annet Kvinnen i mitt liv, Mongoland, Unni Lindell-seriene Drømmefangeren og Slangebæreren, Torpedo og Størst av alt.

TURID/BIRGITTE VICTORIA SVENDSEN
Birgittte Victoria er utdannet ved Statens Teaterhøgskole og er ansatt ved Oslo Nye Teater. Her har hun medvirket i bl.a. Vintereventyret, Hvem er Earnest?, En midtsommernattsdrøm, Yerma, Stemmer i mørket, Appelsinene på Fagerborg, En handelsreisendes død, Hvite dager, Det minner meg om Oslo og Øyet som ser.

ERLEND/JAN GUNNAR RØISE
Erlend har bakgrunn av Teaterhøgskolen og er ansatt på Nationaltheatret, hvor han har vært siden 2001. Han er for tiden aktuell i Faust på Torshovteatret. Jan Gunnar har spilt i flere filmer, blant annet Hawaii - Oslo, 37 ½, Svein og Rotta og Gymnaslærer Pedersen.

BAK KAMERA

Regissør Eva Sørhaug
Eva Sørhaug debuterer som spillefilmregissør med filmen LØNSJ. Sørhaug har tidligere laget et titalls kortfilmer, flere av dem med manus av Per Schreiner. Hun har arbeidet med reklamefilmer for Kraftwerk og Moland, og gjort episoder for Hotel Cæsar. Hun sier om LØNSJ: - Mitt mål er at alle som noensinne har drømt om å seile jorden rundt skal selge leiligheten og sette kursen mot havet etter å ha sett filmen.

Manusforfatter Per Schreiner
Per Schreiner har etter hvert etablert seg som en av våre mest særegne filmforfattere. Sammen med Jens Lien har han vært representert tre ganger under filmfestivfalen i Cannes, med kortfilmene Døren som ikke smakk, Naturlige briller og langfilmen Den brysomme mannen. Han fikk Ibsenprisen i 2004 og Prix Europa i 2005.

Produksjon
LØNSJ er produsert av 4 1/2 ved Håkon Øverås og Aagot Skjeldal. 4½ ble etablert i 1998 og siden den gang har selskapet stått bak spillefilmer som Blodsbånd, Reprise og Naboer, foruten en lang rekke reklamefilmer. Selskapet har også vært coprodusent på flere utenlandske produksjoner, blant annet Lars von Triers Dogville og Per Flys Arven.

Fakta

Norgespremiere
01.02.2008
Originaltittel
Lønsj
Sjanger
Drama
Skuespillere
Ane Dahl Torp
Pia Tjelta
Aksel Hennie
Bjørn Floberg
Nicolai Cleve Broch
Anneke von der Lippe
Kyrre Haugen Sydness
Birgitte Victoria Svendsen
Ingar Helge Gimle
Jan Gunnar Røise
Nicholas Hope
Pål Sverre Hagen
Pål Stokka
Celine Engebrigt
Regi
Eva Sørhaug
Manus
Per Schreiner
Produsent
Håkon Øverås og Aagot Skjeldal
Foto
John Andreas Andersen
Musikk
Bugge Wesseltoft
Nasjonalitet
Norge
Originalspråk
Norsk
Lengde
1 t. 30 min.
Produksjonsår
2007
Produksjonsselskap
4 1/2
Distribusjon
Nordisk Film Distribusjon AS
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Voksen
Begrunnelse
Filmens voksenproblematikk og en voldtektsscene antas å virke opprivende på barn og unge. Derfor får filmen 15-årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene