Schpaaa

Norgespremiere: 16.10.1998
1 t. 13 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Schpaaa er historien om Jonas, bestevennen Emir, og resten av gjengen deres: Jack, Ali og Lille-Jan. Gutta er under den kriminelle lavalder og respekten for politiet er liten. Gjengen gjør det stort i det småkriminelle, og får en dag en kombinert torpedo/dopleveranse-jobb for en jugoslavisk bande. Gjengen roter til jobben. Plutselig er alt snudd på hodet og de jages av en bande som ikke går av veien for noe.
Vi følger guttene gjennom seks døgn fylt av dramatiske hendelser; Jack er desperat etter penger, Ali og Lille-Jan dilter bare med, Emirs aggresivitet øker og han blir mer og mer voldelig. Filmen handler om "tapet av uskylden". Om lojalitet og Illojalitet.
rundt Oslo City.

Jonas, 13 år

er filmens hovedkarakter. Han bor som resten av gjengen i omerådet rundt Gamle Oslo/ Nedre Tøyen. Jonas ser lite til moren. Jonas er den eneste i gjengen som er skeptisk til volden og det livet de etterhvert fører. Jonas er intelligent, vant til å klare seg, har alltid tatt lett på ting, derfor har han alltid sluppet unna. Han søker heller en utvei enn å gå til konfrontasjon. Jonas er i en periode der jenter og drømmer om jenter blir stadig viktigere.

Emir, 15 år

kommer fra det tidligere Jugoslavia og er et barn av krigen. Faren er en ganske ustabil og voldelig type, som ofte banket opp "Mir" da han var liten. Dette har gitt Emir en mindre hjerneskade. Han har nesten gitt opp skolen, og har ikke annet enn gjengen. Emir er en tikkende voldsbombe som lett eksploderer. Samtidig er han den i gjengen som har det største behovet for ømhet, og den eneste som er i stand til å vise det.

Jack, 14 år

er gjengens leder. Pakistansk av opprinnelse. Jack vil bli gangster. Han er svært opptatt av penger, som har blitt hans eneste målestokk på velstand og vellykkethet. Jack er besatt av at gjengen skal tjene penger. Samtidig er han misunnelig på Jonas og hans evne til å prate for seg. Han føler at Jonas har det lettere fordi han er norsk og det misliker han sterkt.

Ali, 13 år

er norsk- afrikansk. Fetteren hans er en av Oslos gangstere, så Ali skaffer gjengen jobber og respekt. Selv er han er sløv, selvdestruktiv og svært ofte dopa. Ali er kleptoman, en notorisk sådan. Han er fjern, tilbakeholden, og uinteressert i alt annet enn dop og det å stjele.

Lille-Jan, 11 år

er den yngste i gjengen. Bakgrunnen hans er ille med narkomane og alkoholikere langt tilbake i slekta. Moren gikk på heroin og døde når Lille-Jan var seks. Han trenger gjengen mer enn noen andre, spesielt Jack, som han beundrer og som er som en pappa for han.

Fakta

Norgespremiere
16.10.1998
Originaltittel
Schpaaa
Sjanger
Drama
Skuespillere
Maikel Andressen Abou-Zelof
Jalal Zahedjekta
Sharjil Arshed
Mickael Marman
Seth Raknes
Kiyana Faravardeh
Irina Eidsvold Tøien
Damir Dado Pudar
Rolf Petter Næss
Stian Bonnevie Arntzen
Kjersti Borgen
Tormod Gjersvold
Regi
Erik Poppe
Manus
Erik Poppe
Hans Petter Blad
Produsent
Finn Gjerdrum
Foto
John Christian Rosenlund
Musikk
Per Eirik Johansen
Jan Tønnesen
Virgin Records
Nasjonalitet
Norge
Språk
Norsk
Lengde
1 t. 13 min.
Produksjonsår
1998
Produksjonsselskap
BulBul Film A/S
Distribusjon
Europafilm

Få med deg disse filmene