Brasils hjerte

11 år
1t 52min.
DRAMA, POLITISK

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

- Nominert til 2 Oscar-priser
- Vinner av Gullbjørnen i Berlin 1998
- Vinner av Golden Globe for beste utenlandske film.

Dora livnærer seg ved av å skrive brev for folk som ikke kan lese eller skrive, som passerer gjennom sentralbanestasjonen i Rio de Janeiro: Central do Brasil. Arbeidere som pendler til byen fra fattige forsteder samles hos henne med håp om å kontakte bortkomne familiemedlem, for å sende kjærlighetsbrev, eller simpelthen fortelle om hva som foregår i livene deres.
Dora tar èn dollar for hvert brev hun skriver og èn dollar til dersom hun blir bedt om å poste det. Blant kundene hennes er Ana og den ni år gamle sønnen hennes Josuè. Han har et dypt ønske om å treffe faren sin som han aldri har møtt, og som bor langt nordøst i Brasil.

Dora er blitt nokså likegyldig, og velger vilkårlig å sende noen brev og kaste andre. Hver kveld tar hun toget hjem til forstaden hun bor i. Der leser Dora og naboen hennes Irene brevene hun har skrevet i løpet av dagen. De som betraktes som viktige - noen få - postes. Resten kastes i søpla. Dersom kvinnene er uenige, havner brevet i en skuff for å bedømmes senere. Et av disse brevene i skuffen tilhører Ana og Josuè.

Men en dag forandres Doras liv dramatisk. Ana kommer tilbake til Central do Brasil med Josuè og dikterer enda et brev til guttens far. Like etter å ha gått fra stasjonen blir Ana påkjørt av en buss og dør. Josuè er alene igjen i Rio uten slektninger og vandrer hvileløst rundt på stasjonen.

Dora påvirkes av en underlig moderlig medfølelse. Hun motstår fristelsen av å tjene penger på å adoptere bort barnet og forplikter seg til å få Josuè tilbake til faren sin i det nordøstlige Brasil. Idet busser og lastebiler frakter det umake paret gjennom stadig mer ukjent terreng, trosser de sin opprinnelige motvilje for hverandre. De kommer nærmere hverandre og dypere inn i seg selv. Reisen blir en søken etter deres egen identitet: en gutt på jakt etter sin far; en kvinnes jakt etter sitt hjerte; et lands lengsel etter sine røtter.

HISTORIENS OPPRINNELSE

Idèen til filmen kom etter at regissør Walter Salles regisserte dokumentaren LIFE SOMEWHERE ELSE, basert på korrespondansen mellom en kvinnelig fange dømt til 36 år i fengsel og en eldre skulptør ved navn Frans Krajcberg. Kvinnen hadde funnet en måte å stå imot og overleve prøvelsen sin på ved hjelp av brevene hun skrev - og svarene hun fikk fra Krajcberg.

Når Salles merket hvor mye et menneskes liv kan forandre seg ved å motta et brev, begynte han å undre seg over hva som kunne skje dersom et brev ikke nådde frem dit det skulle...

REGISSØR WALTER SALLES FORTELLER OM ´CENTRAL DO BRASIL´

Få land har vært utsatt for så mange traumatiske forandringer de siste 30 årene som Brasil. En sen industrialisering skapte en stor bølge av indre folkevandring, som igjen bragte kaos til byene som ikke var forberedt på å huse så mange nye ankommende. Mangel på landreform og gjentatte år med tørke i nord førte til en kontinuerlig utvandring sørover i landet.

I 1970-årene forlot millioner av mennesker hjemmene, familiene og de kulturelle tradisjonene sine i nordøst etter å ha blitt tiltrukket av illusjonen av et økonomisk mirakel erklært av den militære regjeringen. Men løftene ble ikke innfridd, og arbeidsløsheten steg i været sammen med volden i de overbefolkede byene sør i Brasil.

I begynnelsen av 1990-årene falt landet enda dypere ned i en tilstand av kaos. Etter at den nylig valgte presidenten Collor erklærte en utrolig ny plan for å restrukturere økonomien, valgte mer enn 800 000 unge brasilianere å forlate landet på leting etter muligheten de ikke fikk i hjemlandet. For første gang siden Brasil ble oppdaget for 500 år siden, ble det et land med utvandring. Dette var temaet for min siste film, FOREIGN LAND, om en generasjon i krise fortapt i et land som selv var usikker på sin identitet.

Noen år er gått. Vi er nå på randen av et nytt land, og på en eller annen måte har landet modnet. Vi vet at det økonomiske mirakelet som øyeblikkelig ville løst alle strukturproblemene våre var en feiltagelse. Vi vet også at masseutvandring ikke er en mulig løsning. Vi står til slutt ovenfor oss selv, det vi faktisk er, så fjernt fra bildet skapt av offisielle statistikker og nasjonalt fjernsyn.

I dag ser en viktig søken dagens lys: ønsket om å finne et annet land, et som kanskje er enklere og mindre storslagent en tidligere erklært, men som har som mål å være mer medfølende og menneskelig. Et land hvor muligheten for en viss uskyldighet fortsatt gjenstår. Dette latente ønsket om å gjenoppdage et land, å definere oss selv på nytt, sammenfaller med gjenfødelsen av brasiliansk film, med nødvendigheten av å fortsette en filmtradisjon som brutalt ble avbrutt av politiske og økonomiske årsaker - kanskje fordi det trofast avspeilet hva som foregikk i Brasil, i motsetning til hva som ble vist på TV.

BRASILS HJERTE har som mål å snakke om dette landet på leting etter sin egen fortid. En enkel, liten reise: en gutt på jakt etter sin far, en kvinnes søken etter sine følelser, et lands lengsel etter sine røtter. Alle har erfart grusomme tap, men nekter å la seg rette etter dem.

OM ROLLENE

Dora er i likhet med mange mennesker som var nødt til å utholde de siste 20-30 vanskelige årene, en overlevende. Hun har mistet perspektivet når det gjelder de mest etiske og moralske prinsippene, og får endene til å møtes ved hjelp av uortodokse metoder.

Josuè er også blitt hard av sin egen historie. Han representerer andregenerasjonen av "nordestinos", utvandrere som trodde på de offisielle løftene om en fremtid i sør. Nå ønsker han å finne hjemmet og familien han aldri har sett. Mest av alt ønsker han å møte faren sin for første gang. Og på portugisisk er far (pai) og land (paìs) nesten det samme ordet.

Fakta

Originaltittel
Central do Brasil
Sjanger
DRAMA, POLITISK
Skuespillere
Vinicius de Oliveira
Fernanda Montenegro
Marilia Pêra
Regi
Walter Salles
Manus
João Emanuel Carneiro
Walter Salles
Marcos Bernstein
Produsent
Lillian Birnbaum
Donald Ranvaud
Foto
Walter Carvalho
Musikk
Antonio Pinto
Jacques Morelenbaum
Nasjonalitet
BRA, FRA
Språk
Portugisisk
Lengde
1t 52min.
Produksjonsår
1997
Produksjonsselskap
Video Filmes
Rio de Janeiro
Distribusjon
Kommunenes Filmcentral
Aldersgrense
11 år

Få med deg disse filmene