It's Hard to be a Rock'n Roller

Norgespremiere: 01.09.2006
Tillatt for alle
1 t. 20 min.
Dokumentar

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Tor Heine spiller gitar og synger i bandet Merkesteinane, som holder til i Volda, og består av ti musikere. De har holdt det gående i fjorten år, til stor glede for lokalmiljøet. Men Tor Heine har større planer - han vil gå solo! Drømmen er å lage egen cd og dra på turné med tungt utstyr og pyroeffekter. Men drømmen møter motstand fra de mer jordnære medlemmene i bandet. It's Hard to be a Rock'n Roller ...
Bandet Merkesteinane har blitt en institusjon i det sunnmørske musikklivet. Med månedlige konserter og stadige turneer har de spredd musikk og glede i hele Møre og Romsdal. Etter fjorten år er de ti medlemmene veldig godt samkjørte, både musikalsk og personlig. De er en kameratgjeng som holder høyt musikalsk nivå, og alle som kommer på kino får oppleve at Merkesteinane er et lag det svinger av!

Men om det svinger av bandet, kan også humøret svinge. De fleste av medlemmene er fornøyde med det de har fått til musikalsk, og ser gjerne at tilværelsen fortsetter i samme spor som nå. Månedlige konserter, en plateutgivelse i ny og ne og godt samspill under Øyvind Lied og Jostein Bjørndals musikalske ledelse gir nok av både trygghet og spenning i hverdagen.

Men som de fleste andre band har også Merkesteinane sine tilløp til personlige og musikalske konflikter. Tor Heine, som synger og spiller gitar i bandet, har talentet, ambisjonene og den musikalske nysgjerrigheten som skal til for å nå videre, lenger enn til Stryn og Ålesund. Av og til kan drømmen bli veldig påtrengende. Repertoaret til Merkesteinane er ikke utfordrende nok, han ønsker seg mer rock'n roll.

Derfor drømmer Tor Heine om å dra på sin egen turne, spille sine egne låter og gi ut sine egne plater. Musikken skal være tyngre og sceneshowet mer spennende, gjerne med røyk og ild som del av opplegget.

Men det er harde tider for drømmere, og de andre medlemmene i bandet blir redde for å miste sin gitarspillende venn. Særlig kommer dette til uttrykk fra bassisten Arild, på mange måter Tor Heines rake motsetning. Selv om også han synes musikken er viktig, er personen bak instrumentet enda viktigere. Når Tor Heines drømmer blir for høytflygende for ham, gjør Arild alt han kan for å få vennen ned på jorda igjen.

To venners sterke følelser truer altså med å rive fra hverandre et fjorten år langt samarbeid mellom ti personer. Skal Merkesteinane kunne fortsette som før, må det sterke virkemidler til!

Heldigvis har bandet de sterke virkemidlene til rådighet. En av gitaristene i bandet, Jostein, driver nemlig bistandsarbeid i Kenya på si', og når han i den forbindelse reiser til Nairobi, blir Arild og Tor Heine med som representanter for Merkesteinane. Arild får se at verden har mer å by på enn countrymusikk, og Tor Heine får bekreftet verdien av å høre til i et felleskap. Kanskje de to kan forstå hverandre bedre når de kommer hjem?

Om filmen
Produksjonsselskapet Speranza film har de siste årene levert flere viktige, engasjerende og engasjerte dokumentarfilmer til norske kinoer. Det skulle være nok å nevne "Dei mjuke hendene", "Kroppen min" og "Ungdommens råskap".

Nå føyer Gunhild Astings debutfilm, feelgood-dokumentaren "It's Hard to be a Rock'n Roller", seg inn i rekken av vesentlige filmer fra produksjonsselskapet Speranza. Den skriver seg også inn i en norsk filmtradisjon som går tilbake til Arne Skouens film "Om Tilla" ved å vise oss personer med en psykisk utviklingshemming som menneskene de er, i stedet for ofrene eller klientene det er så fort gjort å stirre seg blind på.

Like mye som det er en film som dokumenterer en røff periode i bandet Merkesteinanes liv, er det en film om sterke følelser og en gruppedynamikk alle kan kjenne seg igjen i. Gjenkjennelsen styrkes av filmens personlige stil, regissøren har spilt på spontaniteten og naturligheten hun har møtt, slik at avstanden mellom bandmedlemmene og publikum blir så liten som mulig.

Det er en klok film, den er engasjerende og varm, og til å kjenne seg igjen i. Mennesker som er gruppemedlemmer og samarbeidspartnere, men ikke minst enkeltindivider med hver sine håp, drømmer og personligheter. En film som kan minne om at vi mennesker er forskjellige, og at nettopp forskjellene mellom oss er så berikende.

Om bandet
Filmen dreier seg rundt bandet Merkesteinane, fra Volda på Sunnmøre. Bandet har ti medlemmer - alle distinkte personligheter. De er i stadig utvikling og noen havner derfor ofte på kollisjonskurs med hverandre. Men med offervilje, godt humør og med kjærlighet til musikken, har bandet overlevd i fjorten år.

Bandet består av åtte personer med psykisk utviklingshemming og to deltagende ledere, Øyvind Lied og Jostein Bjørndal. Øyvind og Jostein ser på seg selv som en integrert del av gruppen, og spiller og synger på likefot med resten av gjengen. Merkesteinanes eksistens er fullstendig avhengig av deres engasjerte arbeid. Bandet holder månedlige konserter hvor de underholder i Volda og i de omliggende byene. På denne måten bidrar de til kulturlivet, også ved at de synger på nynorsk.

For bandmedlemmene er det å være med i bandet en kilde til stolthet og gir en følelse av mestring. Ikke bare lærer de musikk, de får i tillegg sosial trening hvor de i samhandling med andre blir nødt til å utfordre sine svakheter.

Om hovedpersonene
Tor Heine Rosdahl er 41 år og bor i Stryn. Han er et musikalsk talent, og spiller både gitar og keyboard, i tillegg til å synge i bandet. Han har spilt i Merkesteinane i mange år, men ønsker veldig sterkt å få vise mer av sin egen musikk og seg selv, han ønsker større utfordringer. Hans største drøm er å bli rockestjerne. Han er svært utadvent og sosial, full av store ord og et følsomt sinn.

Arild Halse er 42 år og fra Fiskåbygd, i Vanylven kommune, sør for Ålesund. Arild spiller bass i bandet, og øver ofte hjemme i leiligheten sin. Arild har beina godt plantet på jorda, med en solid porsjon fornuft. Det er det viktigste for Arild, å spille sammen og å få til ting sammen. Han gir ofte uttrykk for hvor glad han er for å være medlem av Merkesteinane.

Om regissøren
Gunhild Asting er 32 år og har vokst opp på Ringerike og i Bærum, og bor nå i Oslo. Hun har en Bachelor i film- og TV-produksjon fra The Surrey Institute of Art and Design, og har gått dokumentarlinja (fjernsynsreportasje- og dokumentar) i Volda, hvor hun var ferdig våren 2004. Gunhild er en av regissørene i Speranzas nye serie for NRK "De som bygger landet". It's Hard to be a Rock'n Roller er hennes første kinofilm.

Regissøren om filmen
- For meg har det vært en veldig sterk opplevelse å bli kjent med og å få lov til å jobbe så tett på Merkesteinane. Det oppstod en sterk tillit og fortrolighet som utviklet seg til vennskap, som jeg håper filmen bærer preg av. Medlemmene i Merkesteinane godtok kamera og meg veldig fort, noe som har gitt meg tilgang til å filme når og hvor jeg ville. De har vist stor tålmodighet og vært veldig naturlige foran kamera.

- I Merkesteinane er det en lett tone. Det er mye småerting og latter. Hvis det er noen som er urimelige sier de andre fra - og går noen litt over streken, så er det ofte latter istedenfor skjenn. Det har blitt naturlig å ha med mange scener hvor man har lov til å le.

- Jeg håper og tror at mange vil kunne identifisere seg med hovedpersonene i flere av scenene. Tross ulike ytre forutsetninger så oppfattes utfordringer, gleder og sorger svært ofte likt. Ved å bli kjent med og la seg inspirere av noen som i utgangspunktet virker annerledes, kan man kanskje bli mer mottakelige og forståelsesfulle overfor hverandre.

- Mitt ønske har først og fremst vært å lage en film som skildrer Merkesteinane som unike mennesker, og ikke som en gruppe psykisk utviklingshemmede.

Fakta

Norgespremiere
01.09.2006
Originaltittel
It's Hard to be a Rock'n Roller
Sjanger
Dokumentar
Medvirkende
Tor Heine Rosdahl
Arild Halse
Knut Sigve Sollid
Øyvind Lied
Jostein Bjørndal
Ragne Arnesen
Ole Jørgen Humberset
Per Steinar Engeset
Kjetil Flåkjer
Arild Berg m.fl.
Regi
Gunhild Asting
Manus
Gunhild Asting
Produsent
Margreth Olin
Thomas Robsahm
Foto
Knut Aas
Marianne Bakke
Gunhild Asting
Musikk
Kaada
Nasjonalitet
Norge
Originalspråk
Norsk
Lengde
1 t. 20 min.
Produksjonsår
2006
Produksjonsselskap
Speranza Film
Distribusjon
Oro Film
Aldersgrense
Tillatt for alle
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Denne dokumentaren om bandet Merkesteinane i Volda inneholder ingen skadelige scener. Filmen blir derfor tillatt for alle.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene