Adjø solidaritet

Norgespremiere: 05.04.2016
2 t. 21 min.
Drama
Adjø solidaritet er lagt til min liste

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Filmsalangen - møt Petter vennerød!

Wam og Vennerøds oppgjør med dessertgenerasjonen som levde sine viktigste ungdomsår mellom 1965 og 1975, i en tid da samfunnet var preget av høykonjunktur og bekymringsløshet. En generasjon som nå er veletablert og innehar en mektig posisjon i det samfunn de en gang ville styrte.

Et dødsritt gjennom 80-årene

"Hva driver denne herremannen med da?" "Jeg går i lære til å bli rørlegger." "Populært med håndverksutdannelse nå, mye svarte stål?" "Ja, så tar jeg handelsskolen som brevkurs om kvelden, skal starte min egen business skjønner du." "Å, så du skal bli arbeidsgiver du." Joda, vi er på midten av 80-tallet og den ovennevnte passiar finner sted mellom teaterinstruktøren Eigil og hans datters kjæreste. Eigil ser idealene sine smuldre opp i et samfunn i forfall, men begeret er fylt når til og med hans eneste datter går hen og finner seg en høyrevridd kjæreste med hvit dressjakke og rørleggerdrømmer. Da er veien ikke lang til flaska for den, i andres øyne, svært så suksessrike teaterinstruktøren.

Eigil er imidlertid ikke alene om å se både seg selv og samfunnet gå opp i limingen. Med seg på nedturen har han sin gode venn fra ungdomsårene, Atle, en 40 år gammel psykiater. Både Atle og Eigil har havarerte ekteskap bak seg og begge sliter for å holde på en fasade som hele tiden truer med å slå sprekker. Det er lenge siden de var politisk aktive på venstresida. Nå er begge veletablerte i det samfunnet de en gang ville styrte. For Atle er det følelsen av ikke å strekke til som psykiater som plager ham mest, og det blir ikke bedre etter at en av hans pasienter sprenger seg selv i luften. Full av knuste drømmer og tapte illusjoner vender også Atle seg til flasken. For Atle er det også problematisk å forholde seg til sin punkersønn, i Thomas Robsahms skikkelse, som er havnet på kjøret. En form for forsoning mellom far og sønn finner imdlertid sted når det viser deg at Atle kan bidra med noen gode ideer om hva som må til for å gjennomføre en vellykket demonstrasjon.

Adjø solidaritet veksler mellom fortid, nåtid og drøm. Filmen kan tolkes som et oppgjør med dagens samfunn såvel politisk, ideologisk som menneskelig. Den er en opprivende og selvironisk historie om den første store og velutdannede generasjonen født like etter krigen. Dette er Wam og Vennerøds oppgjør med dessertgenerasjonen, som levde sine viktigste ungdomsår mellom 1965 og 1975, i en tid da samfunnet var preget av høykonjunktur og bekymringsløshet. Adjø solidaritet er tredje del av Wam og Vennerøds trilogi "Sangen om den knuste drømmen".

Bergen filmklubb

Fakta

Norgespremiere
05.04.2016
Originaltittel
Adjø solidaritet
Sjanger
Drama
Skuespillere
Svein Sturla Hungnes
Knut Husebø
Jorunn Kjellsby
Wenche Foss
Thomas Robsahm
Bjørn Skagestad
Per Frisch
Ellen Horn
Per Sunderland
Sverre Gran
Ingrid Øvre Wiik
Eli-Anne Linnestad
Lasse Lindtner
Audun Meling
Annika With
Henrik Scheele
Marianne Krogness
Ragnhild Winje
Per Jansen
Nils Ole Oftebro
Erik Hivju
Frank Iversen
Anders Hatlo
Peter Lindbæk
Vidar Sandem
Arne Langaas
Kari Nicolaisen
Nanette Costanza
Jarl Goli
Vibeke Falk
Brit Elisabeth Haagensli
Bernt Erik Larssen
Julie Wiggen
Are Sjaastad
Øyvin Bang Berven
Stein Are
Veslemøy Sparre
Kari Møksvold
Torill Ek
Brynjar Aa
Tom Kobbel
Regi
Petter Vennerød
Svend Wam
Manus
Petter Vennerød
Svend Wam
Produsent
Svend Wam
Petter Vennerød
Foto
Philip Øgaard
Musikk
Leonard Cohen
Lou Reed
Svein Gundersen
Nasjonalitet
Norge
Språk
norsk
Lengde
2 t. 21 min.
Produksjonsår
1985
Produksjonsselskap
Mefistofilm A/S
Distribusjon
Cinematekene

Få med deg disse filmene