Valkyrie

Norgespremiere: 30.01.2009
11 år
2 t. 1 min.
Drama / Thriller

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Valkyrie er basert på en utrolig, men sann historie. Tom Cruise har rollen som oberst Claus von Stauffenberg i historien om en dristig og snedig sammensvergelse om å eliminere en av de verste tyrannene verden noen gang har sett.
?Førerens løfter om fred og rikdom har havnet i grøften, og etterlatt seg et spor av ødeleggelse. Uhyrlighetene utført av Hitlers SS er en skamplett på den tyske hærens ære.

Det er en utbredt vemmelse blant offiserkorpset når det gjelder nazistenes forbrytelser - mordene på sivile, torturen og sultingen av fanger, massemordet på jødene. Min plikt som offiser er ikke lenger å redde mitt land, men å redde menneskeliv.

Jeg kan ikke se at det er en eneste general som står Hitler nær nok med mot til å konfrontere ham. Jeg finner meg selv omgitt av menn uvillige - eller ute av stand til - å innse sannheten: Hitler er ikke bare hele verdens erkefiende, han er også Tysklands erkefiende.

En forandring må finne sted??

Tom Cruise som oberst Claus von Stauffenberg i Valkyrie

Oberst Stauffenberg er en stolt mann av gammel offiserbyrd, en lojal soldat som elsker sitt land, men som med stigende skrekk er blitt tvunget til å se Hitlers vei til makten som fører til den andre verdenskrig. Han har fortsatt i den militære tjenesten, hele tiden med et håp om at noen kan stoppe Adolf Hitler før Europa og Tyskland blir helt ødelagt. Han innser at tiden er i ferd med å renne ut av timeglasset, og bestemmer seg selv å ta affære. I 1942 prøver han på eget initiativ å overtale sentrale offiserer fra østfronten til å konfrontere og detronisere Hitler. Året etter, under rekonvalesens fra skader han har pådratt seg i kamp, slår han seg sammen med tyske motstandsfolk, som i mange år har eksistert som en anti-Hitler-bevegelse, bestående av en gruppe menn skjult i maktens innerste sirkler.

Med en utspekulert strategi om å benytte Hitlers egen kriseplan for å stabilisere regjeringen om han selv skulle falle fra - Operasjon Valkyrie - og snu den planen på hodet for å fjerne de som sitter ved makten og ødelegge Hitlers regime, planlegger disse mennene et attentat mot Hitler og således styrte naziregjeringen.

Med alt på plass, og med verdens fremtid, millioner av menneskers skjebne og ikke minst sine egne barn og kones liv som innsats, blir det Stauffenberg selv som tar på seg den skjebnesvangre oppgaven å bli mannen som skal drepe Adolf Hitler!


TOM CRUISE har rollen som oberst Claus Schenk Graf von Stauffenberg, den karismatiske aristokraten som var villig til å risikere alt ved å bringe en bombe inn i Hitlers private konferanserom. Cruise er kanskje verdens aller mest berømte skuespiller, og er kjent fra blant annet fra tre Mission: Impossible-filmer, En vampyrs bekjennelser, Rain Man, Firmaets mann, War of the Worlds, Collateral, Top Gun, Days Of Thunder, Minority Report, Den siste samurai, Vanilla Sky, Eyes Wide Shut, Født 4. juli, A Few Good Men, The Color Of Money, Cocktail og mange andre filmer.

CARICE VAN HOUTEN spiller Stauffenbergs kone, Nina Schenk Gräfin von Stauffenberg. Nederlandske Van Houten er blant annet kjent fra Paul Verhoevens thriller Black Book, en prisvinnende rolle som var avgjørende for at hun fikk rollen i Valkyrie.

KENNETH BRANAGH er generalmajor Henning von Tresckow, en av Hitlers mest innbitte motstandere på innsiden av den tyske armeen. Branagh er kjent som både regissør og skuespiller, og har blant annet vært å se i Hamlet, Othello, Henrik V, Stor ståhei for ingenting, Frankenstein, Peters venner og Harry Potter og mysteriekammeret.

BILL NIGHY spiller general Friedrich Olbricht som i en årrekke arbeidet i det stille for å styrte Hitler. Nighy er kjent fra blant annet Love Actually, The Constant Gardener, Notes On A Scandal, Still Crazy, Nålens øye, Curse of the Pink Panther, Lille Lord Fauntleroy, Shaun of the Dead, Hot Fuzz, Underworld, Underworld: Evolution og den kommende Underworld: Rise of the Lycans, The Hitchhiker's Guide To The Galaxy og de to siste Pirates of the Caribbean-filmene.

TERENCE STAMP spiller general Ludwig Beck, en av generalene som mest uredd talte Hitler imot. Stamp er kjent fra Modesty Blaise, Poor Cow, Teorema, Superman I og II, The Hit, Wall Street, Young Guns, Alien Nation, The Limey, Star Wars Episode 1, Red Planet, Full Frontal og mange andre filmer.

TOM WILKINSON er general Friedrich Fromm, Stauffenbergs overordnede som etter alt å dømme kjente til konspirasjonen mot Hitler, men holdt inne med det han visste. Wilkinson er blant annet kjent fra I blanke messingen, Frøken Smillas fornemmelse for sne, Fornuft og følelser, Oscar og Lucinda, Wilde, Ride With The Devil, Rush Hour, Batman Begins, Michael Clayton, RocknRolla, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Girl With A Pearl Earring og mange andre filmer.

Regissør BRYAN SINGER er blant Hollywoods mest suksessrike de siste 15 årene, med blant annet The Usual Suspects, X-Men, X2 og Superman Returns under beltet. Hans neste film blir sannsynligvis Superman: Man Of Steel.


Fakta

Norgespremiere
30.01.2009
Originaltittel
Valkyrie
Sjanger
Drama
Thriller
Skuespillere
Tom Cruise
BIll Nighy
Kenneth Branagh
Stephen Fry
Tom Wilkinson
Carice van Houten
Regi
Bryan Singer
Manus
Nathan Alexander
Produsent
Christopher McQuarrie
Mark Shapiro
Jeffrey Wetzel
Gilbert Adler
John Ottman
Chris Lee
Nathan Alexander
Bryan Singer
Dwight C. Schar
Christoph Fisser
Oliver Luer
Ken Kamins
Henning Molfenter
Chris Brock
Daniel M. Snyder
Carl Woebcken
Foto
Newton Thomas Sigel
Musikk
John Ottman
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Lengde
2 t. 1 min.
Produksjonsår
2007
Produksjonsselskap
MGM
United Artists
Bad Hat Harry
Achte Babelsberg Film
Distribusjon
Twentieth Century Fox Norway
Aldersgrense
11 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Dette dramaet fra 2. verdenskrig inneholder skildringer av krigshandlinger og henrettelser, men disse er lite nærgående. Filmen får derfor 11-årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene