Den tredje mann

11 år
1 t. 45 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Vi befinner oss i Wien like etter krigen. Byen er fremdeles delt mellom de allierte. Den idétørre western-forfatteren Holly Martins har akkurat ankommet for å treffe sin gamle venn Harry Lime.
Han har lovet ham noe å arbeide med. Men i stedet for vennlige Harry, blir han møtt av en engelsk politimann som kan fortelle at vennen er død - drept i en ulykke.

Men noe er galt. Martins føler på seg at ulykken som drepte hans venn var noe annet enn en ulykke. Og det viser seg fort at han ikke er den eneste som tror dette. I dagene som følger kommer han i kontakt med en rekke personer som alle mener det ligger en grunn bak dødsfallet. Harry Lime hadde fingrene i noe han ikke burde. Men hva?

Denne berømte spennings-klassikeren inngår i vår markering av kinoens hundre-års-jubileum i Norge sammen med Citizen Kane, King Kong og Dagens skjønnhet. Serien er gjort mulig gjennom støtte fra Norsk Filminstitutt og Norsk Kulturråd.

CAROL REED ble født 30. desember 1906 i London, og døde i 1976. Hans kjærlighet til teateret fikk han til å droppe en utdannelse som bonde. Etter en lang karriere som skuespiller og teaterinstruktør begynte han i 30-årene innen filmen, først som assisterende regissør. I 1935 debuterte han som filmskaper. Han har signert en lang rekke filmer, men er mest kjent for Den tredje mann fra 1949. Han fikk Oscar for sin Oliver! i 1968.

Fakta

Originaltittel
The Third Man
Sjanger
Drama
Skuespillere
Martins Joseph Cotten
Alida Valli
Orson Welles
Trevor Howard
Paine Bernard Lee
Paul Hörbiger
Ernst Deutsch
Siegfried Breuer
Erich Ponto
Regi
Carol Reed
Manus
Graham Greene
Produsent
Carol Reed
Hugh Percelval & David O.Selznick
Foto
Robert Krasker
Musikk
Anton Karas
Nasjonalitet
England
Originalspråk
Engelsk
Lengde
1 t. 45 min.
Produksjonsår
1949
Produksjonsselskap
London Films
Distribusjon
Scandinavian Entertainment Group
Aldersgrense
11 år
Begrunnelse
Filmen får 11 år p.g.a. sin filmklassikerstatus. Ved sin dempede form og historiske distanse antas den ikke å være skremmende for 11 - åringer, tross nedskytinger i kriminalfilmsetting.

Få med deg disse filmene