Lonesome Jim

Norgespremiere: 14.07.2006
11 år
1 t. 31 min.
Sort komedie

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Svart komedie fra midtvesten i regi av kulthelten Steve Buscemi

Jim, en nesten tretti år gammel deprimert og mislykket forfatter, har gitt opp New York og reiser hjem til familieni småby-Indiana. Der må han takle en enda mer deprimert storebror, en krampaktig munter mor, en doplangende onkel og en sykepleier som vil muntre ham opp. Det er sannelig ikke lett å holde humøret nede!
Forfatterdrømmen gikk i knas, og Jim reiser hjem til foreldrene med planer om å bryte sammen. Man skulle kanskje tro at en lang busstur fra det glamorøse New York til det noe mer stusslige Indiana var en ideell forberedelse til nervesammenbrudd, men ikke engang sammenbrudd blir alltid som man har tenkt seg.

Jim rekker knapt å gjenopprette kontakten med broren Tim (Kevin Corrigan) før denne kommer ham i forkjøpet og i desperasjon kjører inn i et tre. Ikke en gang alkoholen greier å knekke Jim, med en gang han går ut på byen treffer han nemlig Anika (Liv Tyler), en sykepleier som gjør det hun kan for å holde humøret hans oppe.

Når Tim blir midlertidig forkrøplet etter selvmordsforsøket sitt, får Jim plutselig andre ting å tenke på enn det etterlengtede møtet med veggen. Han tar over som trener for niesenes dårlige basketballag, og snart får de ambisjoner om å ta minst to poeng i løpet av sesongen. Jim tar nemlig ansvar når det blir dyttet på ham, om han enn gjør det aldri så motvillig.

Slik går det til at han også tar jobb i familiebedriften, som er midtvestens største gardintrappfabrikk. Der blir han kjent med sin doplangende onkel Stacy ("bare kall meg onkel Evil, du."), en mann som ikke tar fem flate øre for å involvere yndlingsnevøen (og for den saks skyld søstera) i sine mildest talt lyssky aktiviteter.

Jim hadde egentlig tenkt å sette seg i badekaret for å la sammenbruddet komme, men det får han rett og slett ikke tid til. En ting er niesenes basketballag, en annen er onkel Evils kriminelle aktiviteter.

Onkelens narkolanging setter moren i politiets søkelys, og Jim får vage anelser om at han bør handle. I tillegg kommer selvsagt kurtisen. Noe nølende lar han seg rive med av Anika, men det er først når Tim våkner og melder seg på i racet til Anikas hjerte at Jim får satt ræva i gir. Sammenbruddet blir satt på vent, og Jim melder seg inn i tilværelsen igjen...

Om filmen
Lonesome Jim er en svart komedie av beste sort. Regissør Buscemi har åpenbart lært av både finske Aki Kaurismäki og Amerikanske Jim Jarmusch, men er kanskje noe mer folkelig i stilen enn disse forbildene.

Ikke dermed sagt at det er en svart buskis-komedie vi har med å gjøre. Alle som har vært langt nede vil kjenne seg igjen i Jims situasjon, og det er gjerne den gjenkjennelsen som kaller på latteren. Det er slett ikke bare oppdiktede personer som Jim som har opplevd at drømmen ikke går i oppfyllelse. Når man føler seg fanget i småbyen og familien er det fort gjort å ville legge seg ned og slutte å kjempe imot.

Som mange før ham kommer Jim seg ut av uføret. Han tar ansvar, og finner ut at småbyen og familiebedriften slett ikke trenger å være et helvete. Slutten er åpen, men full av håp, og filmen oppleves som ærlig. Den later ikke som om det bare er å trykke på en knapp for å bli glad, men den vet at det kreves en innsats.

Både i stil og innhold er den troverdig, og den er morsom på en måte som avslører stor kunnskap om livets bølgedaler. Det er nettopp denne visdommen og ærligheten som gjør filmen så befriende morsom. Alle vet at det er helsebot i en god latter, og Lonesome Jim byr på den perfekte medisin i mørketida!

Regi - Steve Buscemi
Det er nok som skuespiller vi kjenner ham best. Og med den merittlista han kan vise til er ikke det det minste rart: Independentfilmer som Fargo, Ghost World, Big Fish, Coffee and Cigarettes, The Big Lebowski og Reservoir Dogs og mer kommersielle suksesser som Armageddon, Con Air, Monsterbedriften og The Island har gjort ham til en kulthelt med en stor fanskare verden over.

Men han er slett ingen nybegynner som regissør heller, Lonesome Jim er hans tredje film etter Trees Lounge (1996) og Animal Factory (2000). Han har dessuten gjort tvfilmen Baseball Wives (2002) for HBO og flere episoder av TV-seriene Homicide, Oz og ikke minst The Sopranos.

Jim - Casey Affleck
Casey Affleck er Ben Afflecks mindre kjente, men minst like talentfulle, lillebror. Han ble først lagt merke til i Gus van Sants Den enestående Will Hunting (1997), og har siden hatt mindre roller i blant annet to av American Pie-filmene, Steven Soderberghs Ocean's Eleven og Ocean's Twelve (2001 og 2004). Han blir snart å se i The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford.

Anika - Liv Tyler
Liv Tyler har vært en populær kvinne siden hun debuterte i en Aerosmith-musikkvideo. Hun gjorde stor lykke i James Mangolds Heavy (1995), men er kanskje mest kjent her i Norge for rollen som Arwen i Ringenes Herre-filmene og ikke minst for sin strålende innsats i vår egen Harald Zwarts Hollywood-debut One Night at McCool's (2001).

Far og mor - Seymour Cassel og Mary Kay Place
Til rollene som Jims foreldre har regissør Buscemi funnet to virkelige veteraner.

Mary Kay Place har en 30 år lang karriere bak seg, og er kanskje mest kjent for roller av den typen hun gjør her: Som den kjærlige, kanskje litt for muntre moren. Blant de mest kjente filmene hennes finner vi Pecker (1998) og Stjålne år (Girl, Interrupted, 1999).

Seymour Cassel var spilte i flere av John Cassavetes' filmer, og har siden vært en favoritt blant independent-filmskapere. Sist så vi ham i Livet under vann med Steve Zissou (2004).

Fakta

Norgespremiere
14.07.2006
Originaltittel
Lonesome Jim
Sjanger
Sort komedie
Skuespillere
Casey Affleck
Liv Tyler
Mary Kay Place
Seymour Cassel
Kevin Corrigan
Jack Rovello
Rachel Strouse
Sarah Strouse
Mark Boone Junior
Jake LaBotz
Jude Barger
Pam Angell
Michael Buscemi
Don Strouse
Rick Duplissie
Doug Caskey m.fl.
Regi
Steve Buscemi
Manus
James C. Strouse
Produsent
Galt Niederhoffer
Celine Rattray
Daniela Taplin Lundberg Jake Abraham
Gary Winick
Steve Buscemi
Foto
Phil Parmet
Musikk
Evan Lurie
Nasjonalitet
USA
Språk
Engelsk
Lengde
1 t. 31 min.
Produksjonsår
2005
Produksjonsselskap
Plum Pictures
Distribusjon
Oro Film
Aldersgrense
11 år
Egnethet
Voksen
Begrunnelse
Denne filmen om en familie som sliter med kommunikasjonen, inneholder en dyster stemning med voksenproblematikk.Filmen får derfor 11-årsgrense

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene